Habibe Tilki UZEL
Sokak Kütüphanesi’nde 1 kitap dahi yok


Sokak Kütüphanesi’nde 1 kitap dahi yok

 

Kitap okumanın önemini her fırsatta yineliyoruz. Uzmanlar okuma konusunda ne yazık ki dünya sıralamasında çok iyi yerlerde olmadığımızı söylüyor ve ekliyorlar “Türkiye günde ortalama sadece 6-7 dakika kitap okuyan bir ülke.”

 

Hal böyle olunca da konuyla ilgili farkındalık yaratmak çok önemli.  Ancak saatlerce televizyon ve telefon başında oyalanırken kitap okumaya asla zaman bulamıyoruz ne hikmetse. Okumayan, araştırmayan sadece kulaktan dolma bilgilerle aydınlanmaya çalışan bir toplum ne kadar refah seviyesine ulaşmış olur orası tartışılır. Okumanın öneminden yola çıkılarak sokak kütüphaneleri ortaya çıkmıştır. Fikrin geçmişine baktığımız zaman ilk olarak Amerika’da sosyal sorumluluk projesi olarak ortaya çıktığını görüyoruz. Sokakta bulunan bu minik kütüphanelerden insanlar bir yandan okumak istedikleri kitapları alırken, diğer taraftan da kitap bağışlayarak bu projeye katkı sağlamışlar. Ayrıca kitap alışverişi ve okumaya teşvik eden bu kütüphaneler aynı zamanda insanları da bir araya getirmek için bir fırsat niteliği taşıyor. Basit ama anlamı derin bu proje zamanla ABD’nin her yanına yayılmıştır.

 

Sokak Kütüphanesi, Türkiye açısında da çok kolay uygulanabilecek bir proje olarak gözüküyor. İçinde yaşadığımız belediye yöneticileri de muhtemelen bu konuyu önemsedikleri için güzel bir projeyi hayat geçirmişler. Sahili ziyaret edenler bilir, sahil dolgu alanındaki ‘Sokak Kütüphanesi’ dikkatinizi muhtemelen çekmiştir. Ben de gördüğümde fikre bayılarak hayata geçirenleri takdir ettim. 


Tekirdağ’da da böyle bir projenin benzer bir örneğini görmek şahsen beni son derece mutlu etti. Ne var ki bazen iyi bir şeyi hayata geçirmek kadar devamlılığını sağlayabilmek, kontrolünü yapmak da bir o kadar önemlidir. Evet, harika bir fikir sahil alanında yapılmış duruyor fakat işlevi yok. Neden mi? Çünkü ‘Sokak Kütüphanesi’nin içi bomboş, içinde kitap falan yok. Öylece atıl durumda bekliyor. Bunu görmek ise ne yazık ki çok üzücü. Aslına bakarsanız bu noktada vatandaşların ilgisi ve fikre sahip çıkmaları da devreye giriyor. Belediye yetkilileri bizler için faydalı bir projeyi hayat geçirip hazırlamış. Bundan sonrasında o projeyi yaşatmak bizlerin elinde. Oysa biz ne yapmışız içinde tek bir kitap dahi bırakmamış, projeyi öldürmüşüz. Ayağımıza gelen hizmetin kıymetini bilmemişiz.

 

Dilerim en kısa sürede sahildeki Sokak Kütüphanesi’nin içi tekrar kitaplarla dolar ve vatandaşın da tercih noktası haline gelir.


Yayınlanma Tarihi : 2018-09-19 18:59:53
Okunma Sayısı : 961
reklam yan

Habibe Tilki UZEL Diğer Yazıları