Habibe Tilki UZEL
15 Temmuz ‘Anma’ Günü mü, ‘Kutlama’ Günü mü?


15 Temmuz ‘Anma’ Günü mü, ‘Kutlama’ Günü mü?


Geçtiğimiz günlerin önemli konusu hiç şüphesiz ki 15 Temmuz’un yıl dönümü olmasıydı. Bu anlamda ülkenin her yerinde konserler, şehitlere kabir ziyaretleri gibi etkinlikler yapıldı, televizyon kanallarının çoğunda ’15 Temmuz Destanı’ adıyla programlara yer verildi.

 

Ben de 15 Temmuz gecesi hayatını kaybetmiş olan asker, polis, sivil şehitlerimizi saygıyla anıyorum.

 

Ancak gel gelelim 15 Temmuz’un yıl dönümünün anılma şekliyle bazı soru işaretleri oluşuyor şahsen benim kafamda. Sormadan edemiyorum 15 Temmuz ‘Anma’ Günü mü, ‘Kutlama’ Günü mü? Yaşanılanları unutturmamak ve hafızayı tazelemek adına günü anmayı anlıyorum fakat pek çok şehit verdiğimiz bir geceyi nasıl oluyor da konserler eşliğinde kutlama havasına çeviriyoruz bu bana çok mantıklı gelmiyor.

 

O gün çoğumuzun telefonuna çeşitli yerlerden mesajlar geldi “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günümüz Kutlu Olsun” şeklinde. Bunlardan bir tanesi de Türk Telekom’du. Bugüne özel hediyeler, kampanyalar sundu. Şahsen ben Türkiye Cumhuriyeti’nin varlığını borçlu olduğu 23 Nisanlar da, 19 Mayıslar da, 29 Ekimler de böyle kampanyalara şahit olmadım. Bu günlerde de böyle uygulamalar olsa güzel olmaz mı?

 

Yine 15 Temmuz’da kent içi toplu taşıma araçları ücretsiz olarak kullanıma sunuluyor. Gayet güzel bir uygulama, olmalı. Fakat mesele neden sadece 15 Temmuz’da oluyor da diğer resmi özel günlerimizde olmuyor. Böylece toplum olarak önemli resmi günlerimize katılım oranını da arttırmış olmaz mıyız?

 

Yukarıda yazdığım soruları çeşitli mecralarda da dile getirdiğim doğru olmakla birlikte ne yazık ki tatmin edici cevaplara bir türlü ulaşamıyorum.

 

İçinde bulunduğumuz toprakların hiçbir zaman kolay bir kaderi olmadı. Her zaman çeşitli badirelerden geçti. Tüm bunlar olurken de ülkeyi ülke yapan belli başlı tarihlerimiz var. bu tarihlerin hepsi bizlerin kimliklerini oluşturuyor ve hepsi anılmayı hak ediyor.

 

 15 Temmuz’da elbette anılsın fakat başta 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti’nin temel değerleri olan 23 Nisan, 19 Mayıs, 30 Ağustos’ta da halkın özgürce bayramını kutlayabilmesi için 15 Temmuz Milli Birlik Anma Günü’nde tanınan olanaklar sağlanabilmeli diyorum.  

 

Aksi halde resmi günlerimize dahi ayrımcılık yapılmış oluyor. Toplumsal hassasiyetlerin en yüksek düzeyde olduğu ulusal kutlama ya da anma günlerinde ayrımcı yaklaşımdan kaçınmak şart olmalı.


Yayınlanma Tarihi : 2018-08-01 13:49:30
Okunma Sayısı : 1065
reklam yan

Habibe Tilki UZEL Diğer Yazıları