Habibe Tilki UZEL
COVİD AŞISI NE KADAR GÜVENLİ?

Korona virüs ile mücadeleye devam ettiğimiz günleri halen yaşıyoruz. Maske, mesafe, hijyen kurallarıyla ne yazık ki bir yere kadar etkili olabiliyoruz. İşte bu yüzden hem ülkemiz hem de dünyaca gözümüzü aşılara çevirmiş durumdayız. Ancak gel gelelim ki aşılar hakkındaki spekülasyonlar aşıların güvenilir olup olmadığı hakkında herkesin kafasını kurcalıyor.

 

Bu durumda tabii ki gözümüzü konunun uzmanı olan doktorlarımıza, tıp dünyasına çevirmemiz gerekiyor.    

 

Tıp dünyası ise konuyla ilgili şöyle bir nüansın altını çiziyor. "güvenli" ve "zararsız", "risk" ve "riskli" kavramları arasında önemli bir fark bulunuyor diyorlar.

 

Londra’dan konunun uzmanı bir doktor  "Eğer 'güvenli' derken kesinlikle hiçbir yan etkisi olmamasını kast ediyorsanız hiçbir aşı veya ilaç için güvenli diyemeyiz" diyor ve ekliyor:

"Ben güvenli derken istenmeyen yan etkilerin, ilacın faydasına kıyasla dengesini kastediyorum ve bu aşıda denge açık ara ilacın faydasından yana." diyor.

 

Aslına bakarsanız aşı ile ilgili güven sıkıntısı sadece covid aşısı için söz konusu değil. Günümüzde halen bir kesim tarafından bebeklere yapılan aşılara karşı bile tutum varken hiç tanıdık olmadığımız covid ile ilgili olması gayet normal aslında.

 

Tıp dünyası aynen şunu söylüyor: “Bazı ilaçların ciddi yan etkileri vardır fakat ilacı almama riski çok daha risklidir. Bu yüzden o yan etkilere rağmen almak gerekir. Örneğin kanser hastalarına kemoterapi yani kimyasal tedavi uygulamaları veriliyor ve hasta inanılmaz yorucu yan etkiler yaşıyor. Fakat ilacı kullanmayıp ölmek bunların karşısında daha ciddi bir durum taşıyor.”

 

Aşılar öylece gelişigüzel insanlara yapılmayacak elbette. Denetleyici kurumlar incelemelerini yapacak. Grip aşısının bile sinir sistemi rahatsızlığına sebep olma ihtimali var. Yani aslında işin özeti sadece günümüzün sıkıntısı olan bu virüsün aşısı değil geçmişten bugüne olan tüm aşıların belli riskleri elbette mevcut. Ancak teraziye koyduğumuzda ne tarafın yüksekte olduğuna bakmamız gerekiyor sanırım. Covid aşısı da mutlaka tedavi de etkili olmakla beraber baş ağrısı, üşüme, kas ağrısı gibi yan etkileri kişisine göre yaşatabilir. Tüm bunlar aslında bağışıklık sisteminin çalışmasıyla da alakalı bir durum. 

 

Bağışıklığımıza iyi bakalım, sağlıklı beslenelim, olumsuzlukları değil olumlu duyguları yükleyelim bedenimize ve sağlıkla kalalım…

 

 

 

 

Yayınlanma Tarihi : 2020-12-14 17:19:27
Okunma Sayısı : 1283
sugar chef

Habibe Tilki UZEL Diğer Yazıları