Av. Ünsal KIZILCA
TRAFİK SİGORTASININ ZORUNLULUĞU
TRAFİK SİGORTASININ ZORUNLU OLMASI NEDENLERİ
Otoyollarda ve karayollarında seyreden bütün motorlu araç sahiplerinin yaptırmak zorunda olduğu bu sigorta, herhangi bir kaza durumunda, bu kazada bir suçu olmayan üçüncü şahısların uğradığı zararları telafi etmek amacıyla yapılıyor.
Burada aslında zarar gören üçüncü kişilerin korunması amaçlanmıştır ve devlet bu sigortayı zorunlu kılarak üçüncü kişileri korumayı hedeflemiştir. Zorunlu olması da bu özelliğinden kaynaklanmaktadır.
Her sene yenilenmesi gereken bu sigorta, üçüncü kişilerin maruz kaldığı hasarları, yasanın öngördüğü oranda karşılayan bir sigorta türüdür. Herşeyden önce sigortayı yaptıran kişinin uğradığı zarar bu poliçe kapsamında değildir. Sadece karşı tarafın hasarlarını kapsayan bir sigortadır.
Karayolları Trafik yasasına göre, sigortayı yaptıran kişinin, bir kimsenin ölümüne veya yaralanmasına neden olması durumunda ya da bir kimsenin malına zarar vermesi halinde hukuki sorumluluğu bulunmaktadır. İşte sigorta şirketibu poliçe ile, sigorta yaptıran kişinin bu hukuki sorumluluğunu zorunlu sigorta limitlerine kadar temin eder.
Buraya kadar olan açıklamalarda zorunlu trafik sigortasının, hep motorlu karayolu araçları için yaptırılacağını söyledik. Ancak bu araçlara bağlı olan hareket eden, yani çekilen, römork veya benzeri tekerlekli araçların neden olacağı hasarlar da, bunları çeken aracın zorunlu trafik sigortasının kapsamı içindedir. Ancak bu römorklar insan taşıma amacıyla kullanılıyorsa eğer, bu durumda sigorta kapsamına girmesi için poliçede özel şartlar belirtilerek ek bir teminatın satın alınması gerekmektedir.
Trafik sigortasının zorunlu olmasının bir sonucu da süresi geçen poliçelerin yenilenmemesi durumunda ortaya çıkar. Çünkü zorunlu trafik sigortasının hiç yaptırılmamış olması veya yapılmış olan poliçenin süresi bitmeden yenilenmemiş olması cezayı gerektiren bir durumdur. Öylesine ki yollarda yapılan trafik kontrollerinde eğer bir aracın zorunlu trafik sigortasının yaptırılmadığı ya da yenilenmediği görülürse, bu durumda trafik polisi aracı trafikten men edebilir. Daha açık bir ifade ile yola devam etmesine izin vermez ve uygun bir park alanına aracı kilitler.
Zorunlu trafik sigortasının olmamasının gerektirdiği para cezasının ödenmesi de aracı almak için yeterli değildir. Yeni yapılmış geçerli bir zorunlu trafik sigortası poliçesi gösterilmeden araç park alanından alınamaz.
İşte bir trafik sigortasının zorunlu olmasının böylesine sonuçları vardır. Çünkü aslolan, hiçbir kusuru yokken bir hasara uğrayan üçüncü kişilerin devlet tarafından korunmasıdır. Devlet bu korumayı da sigorta şirketleri aracılığı ile sağlamaktadır.
Sigorta şirketleri de zorunlu trafik sigortası ile üçüncü kişilere şu ana teminatları sağlamaktadır:
- Araç ve kaza başına maddi hasar teminatı
- Kişi ve kaza başına sağlık giderleri teminatı
- Kişi ve kaza başına sakatlanma ve ölüm teminatı
Bu teminat türleri ve güvence miktarları her yıl Hazine Müsteşarlığı tarafından tesbit edilir ve duyurulur. Sigorta şirketleri de bu güvence rakamları ve kendi şirket politika ve prensipleri paralelinde uygulayacakları primleri kendileri belirlerler.
Görüldüğü gibi devlet trafik sigortalarını zorunlu tuttuğu gibi uygulanacak güvence rakamlarını da kendi tespit ediyor.
Bir kazaya neden olan kişinin kendi uğradığı zararlar bu poliçe ile karşılanmayacağı için, araç sahiplerinin bu durumu güvence altına almaları sadece yaptıracakları bir kasko sigortası sayesinde olacaktır.
Okunma Sayısı : 1141