Av. Ünsal KIZILCA
YABANCI ARAÇ SİGORTASI


YABANCI ARAÇ SİGORTASI


2011 yılında Hazine Müsteşarlığı tarafından yapılan düzenlemeye göre, ülke içinde kullanılacak yabancı plakalı araç sahiplerinin bir şekilde üçüncü kişilere vereceği zararlar açısından yasal sorumlulukları bulunmaktadır. Bu sorumluluklarının gereği olarak da, ülkemize giriş yaparken, verecekleri zararları karşılamak üzere mutlaka zorunlu trafik sigortası yaptırmaları veya bu sigortayla aynı hükümleri taşıyan bir sigorta güvencesini göstermeleri gerekmektedir.

 

Ülkemizin yaptığı uluslararası anlaşmalar veya ilgili yasal düzenlemeler çerçevesinde aracın geçerli sigorta güvencesine sahip olduğu anlaşılıyorsa veya sigortadan muaf bulunduğu görülüyorsa, o durumda sigorta zorunluluğu aranmaz.

 

Aksi halde aracın ülkeye girişine izin verilebilmesi için zorunlu trafik sigortası yaptırılması gerekecektir.

 

Ülkelerarası taşımacılık yapan TIR’lar, ülkeye turist olarak gelen yabancıların araçları, ülke dışında çalışan ve tatillerinde ülkeye gelen gurbetçilerin kullandıkları araçlar ve bunlara benzer şekilde binlerce yabancı plakalı araç ülkemize giriş çıkış yapmaktadır. Bu durum beraberinde kaza riskini de taşımaktadır. Herhangi bir kaza yaşanması durumunda ortaya çıkan zararları gidermek için, Türkiye Motorlu Taşıt Bürosu Yeşil Kart sigorta sertifikası sistemine girmiştir. Bu uygulama, ülke içinde kaza yapan yabancı plakalı araçların neden olduğu zaraların karşılanmasını sağlar. Aynı şekilde ülke dışında bir kaza yapan Türk plakalı araçların zararlarını da karşılar.

 

Yeşil kart sigorta sertifikası olan bir araç, bulunduğu ülkenin yasal uygulamalarına tabidir. Ülkemizde kaza yapan yabancı plakalı araçların yeşil kart sigorta sertifikası bulunuyorsa, bu durumda zararlar Motorlu Taşıt Bürosutarafından karşılanır.

 

Motorlu Taşıt Bürosu, bir kaza yaşanması ve sadece maddi hasar meydana gelmesi durumunda, kazaya karışan tarafların imzalayacağı kaza tespit tutanağını ister. Ayrıca yabancı plakalı aracın hangi ülkeden geldiği, aracın markası, modeli ve plaka numarası gibi bilgileri de görmek ister. En önemlisi yabancı plakalı aracın sahip olduğu yeşil kart sigorta sertifikasını görmek ister. Bunun yanında sürücülerin ehliyetlerinin ve araçların ruhsatlarının fotokopileri de verilecek belgeler arasındadır. Motorlu Taşıt Bürosu bütün bu bilgi ve belgelere dayanarak hasar ödemesini yapar. Eğer kaza sırasında ölüm, yaralanma veya sakat kalma gibi bedensel zararlar da söz konusu ise o zaman trafik polisinin ya da kazanın olduğu yere göre jandarmanın çağrılması zorunludur. Bu durumda kazaya karışanların düzenleyeceği değil resmi düzenlenmiş bir kaza tespit tutanağı aranacaktır.

 

Sigorta şirketleri yeşil kart sigorta sertifikası düzenlerlerken, aslında Türkiye Motorlu Taşıt Bürosu’nun bir acentesi olarak çalışırlar. Bunn sonucu olarak poliçeyi sigorta şirketleri hazırlar ama tazminat ödeme sorumluluğu Motorlu Taşıtlar Bürosu’ndadır. Yeşil kart sigorta sertifikasının limitleri Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenir.

 

Kısaca yabancı plakalı araçlar ülkemize girerken, eğer yeşil kart sigorta sertifikasına sahiplerse, sınırda ayrı bir sigorta poliçesi yaptırmaları gerekmiyor. Yeşil Kart sistemi bugün dünyada elliye yakın ülkede faaliyet gösteriyor. Yeşil Kart sigorta sertifikasını almak için tek koşul, zorunlu trafik sigortasının düzenlenmiş olmasıdır. Yeşil Kart sisteminin işleyişini sağlamak için bu sisteme giren ülkeler bir Yeşil Kart Bürosu kurmak zorundadır. Sigorta şirketleri de ülke dışına çıkacak araçlara Yeşil Kart sigorta sertifikası verebilmek için bu bürolara üye olmak zorundadır.


Yayınlanma Tarihi : 2018-03-03 11:25:15
Okunma Sayısı : 1269
reklam yan

Av. Ünsal KIZILCA Diğer Yazıları