Av. Ünsal KIZILCA
KASKO ASİSTANS HİZMETLERİ
KASKO ASİSTANS HİZMETLERİ
Araç sahipleri araçlarını satın aldıkları daha ilk gün, hemen kasko sigorta yaptırıyorlar. Trafik yoğunluğu bir yandan, artan hırsızlıklar ve dolandırıcılıklar bir yandan, çoğu kişi araçlarının başına bir iş gelmesini istemiyorlar haklı olarak.
Kasko sigortada yapılan değişiklikler sonrasında şimdi farklı özelliklerde kasko sigorta yapılabildiğinden, araç sahipleri gerek mali durumlarına gerekse risk anlayışlarına bağlı olarak, almak istedikleri güvencelerin niteliğine göre, dar kasko sigorta, kasko sigorta, genişletilmiş kasko sigorta ya da tam kasko sigorta yaptırabilmektedir.
Sigorta şirketlerinin hemen hepsi, biraz rekabet koşullarından biraz da müşterilerine daha kaliteli bir hizmet vermek kaygısıyla bir takım asistans hizmetleri vermektedir. Bu hizmet kasko sigorta ile birlikte verilen önemli bir hizmettir.
Asistans hizmetleri, sigorta şirketi ve kasko çeşidine bağlı olarak farklılık gösterebilir. Ancak her durumda, poliçe sahiplerine sadece araçları ile ilgili değil, günlük yaşamda birçok sıkıntıyı ortadan kaldıracak imkanlar sunmaktadır.
Peki acaba kasko sigorta poliçesi sahibi kaç kişi bu hizmetlerin farkındadır, bu hizmetlerin kapsamını bilmektedir, hatta kullanmıştır? Oysa kasko poliçesi teminatlarının dışında sunulan asistans hizmetleri, çoğu zaman ana teminatlar kadar hayat kurtarıcı özelliğe sahiptir. Sigorta şirketlerinin çoğu asistans hizmetlerini ücretsiz olarak vermektedir. Bazı sigorta şirketleri ise bu kapsamda verilen hizmetlerin bir kısmını prim karşılığında, isteğe bağlı olarak sunmaktadır.
Şimdi en fazla verilen asistans hizmetlerinden kısaca bahsedelim:
- Aracın çekilmesi: Araç bir kaza geçirdiğinde veya arızalandığında hareketsiz durumda kalabilir. Bu durumda aracın bulunduğu yerden alınarak en yakın anlaşmalı veya yetkili bir servise götürülmesi bu hizmet kapsamındadır.
- Kiralık araç hizmeti: Kaza geçiren aracın onarım görmesi belli bir süreyi aşacaksa, sigorta şirketi tarafından belirlenen limitler içinde kalma koşulu ile araç sahibine kiralık araç verilmesi bu hizmet kapsamındadır.
- Konaklama hizmeti: Sigorta poliçesine öngörülen koşullarda ve belirlenen limitler içinde kalarak zorunlu durumlarda sigortalının konaklama masraflarının ödenmesi bu hizmet kapsamındadır.
- Ambulans hizmeti: Trafik kazası geçiren araçta sigortalı yaralanmışsa, en yakın tıbbi merkeze ulaştırılması bu hizmet kapsamındadır.
- Mini onarım hizmeti: Araçların kaportasında, iç döşemelerinde, cam ve plastik aksamında oluşan küçük boyutlu hasarların, kasko poliçesinde belirlenen koşullar ve limitler içinde onarılması bu hizmet kapsamındadır. Bu şekilde poliçe sahibinin hasarsızlık indirim hakkına zarar gelmemiş olmaktadır.
- Anahtarın kaybedilmesi: Arabanın anahtarı zor kullanılarak alınmışsa veya çalınmışsa, ya da arabayı çalma teşebbüsü sırasında aracın anahtar sistemi zarar görmüşse, anahtar sisteminin onarılması bu hizmet kapsamındadır.
- Hasarsızlık koruma teminatı: Belli bir oranda hasarsızlık indirim hakkı elde eden araç sahiplerinin, hasarın boyutuna göre ve poliçede öngörülen koşullarda bu hakkının korunması bu hizmet kapsamındadır.
Günümüzde yukarıda sayılan hizmetlerle sınırlı olmamak üzere asistans hizmetleri kasko sigortanın neredeyse ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Yine hatırlatalım ki bu hizmetlerden yararlanma koşulları ve limitler, sigorta şirketlerinde birbirinden farklıdır. Müşteri memnuniyeti yaratmak açısından sigorta şirketleri açısından önem verilen bu hizmetlerin farkında olmak ve yeri geldiğinde kullanmak gerekir. Sigortacılık sisteminin gelişmesi ve sigortalı sayısının artması açısından da asistans hizmetleri önemlidir.
Okunma Sayısı : 1989
Av. Ünsal KIZILCA Diğer Yazıları
- İHBAR TAZMİNATININ ÖDENECEĞİ VE ÖDENMEYECEĞİ HALLER-2
- İHBAR TAZMİNATININ ÖDENECEĞİ VE ÖDENMEYECEĞİ HALLER-1
- ÜCRET KESME CEZASI
- BASIN İŞ KANUNUNDA YILLIK İZİN
- HAKLI NEDENLE FESİH DURUMUNDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
- ÖZEL ÖĞRETİM KANUNUNA TABİ ÇALIŞANLARDA BELİRLİ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMELERİ
- İŞ KANUNUNDA BABALARIN HAKLARI
- İŞ SÖZLEŞMELERİNDE CEZAİ ŞART
- İŞÇİNİN ÜCRETİNİN GEÇ ÖDENMESİ
- İŞ HUKUKUNDA AYRIMCILIK