Av. Ünsal KIZILCA
TURİSTLER İÇİN SAĞLIK SİGORTASI


TURİSTLER İÇİN SAĞLIK SİGORTASI


Turizm sektöründeki bu hareketlenmeye bir de sigorta sektörü açısından bakacak olursak, yabancıların sağlık sigortası yaptırmak istemelerinin en önemli nedeni, vize talepleri sırasında bu sigortanın yaptırılmış olmasının aranmasıdır. Yabancıların ülkemizde yapacakları seyahatler sırasında, beklenmedik durumlarda bir kaza yaşanabilir veya birdenbire bir rahatsızlık veya hastalanma durumu ortaya çıkabilir. Bu durumlarda yapılacak sağlık harcamalarını güvence altına almak amacıyla sağlık sigortası yaptırılmış olması aranmaktadır.

 

Yabancıların sağlık sigortası yaptırmak istemelerinin bir diğer nedeni ise, ülkemizde uzun süreli ikamet etmek istemeleri durumunda yapacakları oturma izni talebi sırasında bir sağlık sigortası yaptırmış olmalarının aranmasıdır.

 

Şimdi ülkemize gelen bu turistlerin yasal durumlarına bakalım. 2012 yılı Şubat ayında yürürlüğe giren vize süresine dair uygulamaya göre, sadece kısa süreli ve turistik amaçlı olarak dış temsilciliklerimizden alınan vizeyle ya da vize muafiyetinden yararlanarak ülkemize gelmiş olan yabancılar, eğer geçerli bir oturma iznine sahip değillerse, ülkemizde en fazla 90 gün kalabilirler. Eğer bu süreden daha fazla kalmak istiyorlarsa, turistik amaçlı oturma izni almaları gerekiyor. Bu durumda da en fazla 6 aya kadar ülkemizde kalabiliyorlar.

 

Kısaca ülkemizde gelen turistler, eğer vize ve vize muafiyet sürelerinden fazla bir süre ülkemizde kalacaklarsa, ya da 90 günü aşan bir süre ülkemizde kalacaklarsa oturma izni almak zorundadırlar.

 

Sigorta şirketleri bu durumdaki yabancılara yönelik sağlık sigorta paketleri sunmaktadır. Aslına bakılırsa, bu sağlık sigorta paketlerinde verilen güvenceler ve uygulanan tazminat tutarları açısından yabancı oldukları için bir farklılık yoktur. Kendi vatandaşlarımız nasıl bir sağlık sigortası poliçesi alıyorlarsa yabancılar da bu şekilde bir sağlık sigortası poliçesi satın alabilir.

 

Bu yıl Nisan ayında yürürlüğe giren yabancılar ve uluslararası koruma yasası ile yabancılar için oturma izni uygulamasında önemli bir değişiklik yapıldı. Oturma izni almak için başvuruda bulunan yabancılar artık sağlık sigortasıyaptırmak zorundalar. Oturma izni ne kadar süre için istenmiş olursa olsun, başvuru yaparken, en az bir yıllık sağlık sigortası poliçesini göstermeleri gerekiyor.

 

Sağlık sigortaları iki farklı şekilde yaptırılabilir: Sadece yatarak tedavi güvencesi alınabileceği gibi, hem yatarak hem de ayakta tedavi güvenceleri birlikte de alınabilir. Yatarak tedavi güvencesi alındığında, bir sağlık kuruluşunda yatarak tedaviyi gerektiren bir hastalık olduğu zaman yapılacak sağlık harcamalarını sigorta şirketi karşılar. Yatarak tedavi ameliyat olmayı gerektirse de gerektirmese de bu güvence vardır. Yatarak tedavi güvencesi, aynı zamanda odada kalacak refakatçinin masraflarını, bir ameliyat yapıldıyda bunun masraflarını, yoğun bakıma alma gereği duyulmuşsa bunun için yapılan masrafları, özel tedaviye gerek duyulmuşsa bu tedavinin masraflarını, hatta yapay organ kullanılacaksa bunun masraflarını kapsar.

 

Yatarak ve ayakta tedavi güvencelerinin ikisi de birlikte alınmışsa, yukarıda açıklanan güvencelere ilave olarak, doktor muayene ücretleri, ilaç masrafları ve ultrason, tomografi, MR, tahlil, röntgen, sintografi ve bunlara benzer hastalığın teşhisine yönelik yapılan harcamalar da sigorta şirketi tarafından ödenir.


Yayınlanma Tarihi : 2018-03-12 13:28:03
Okunma Sayısı : 1363
kiremitçiler

Av. Ünsal KIZILCA Diğer Yazıları