Av. Ünsal KIZILCA
PERT ARACA KASKO
PERT ARACA KASKO
Genel olarak kaza geçiren araçlar iki şekilde pert olmuş kabul edilir:
- Aracın en az yüzde yetmiş ve daha fazlası hasar görmüşse. Buna gerçek tam hasar deniyor. Tamiri mümkün olmayan hasarlar bu gruba girer. Örneğin, tamamen yanan veya bir uçurumdan yuvarlanan araçların onarımı mümkün değildir.
- Kaza sonrası onarım masrafları aracın neredeyse sigorta değerini buluyorsa. Buna da hükmi tam hasar deniyor. Onarımı mümkün ancak ekonomik olmayan hasarlar bu gruba giriyor.
Bu iki durumda araç pert kabul edilir.
Kasko sigortalarında en fazla kargaşa yaşanan hasar durumu bu pert olma durumudur. Bir kere kasko sigortası isteğe bağlı sigortadır. Yani sigorta şirketi ve sigorta ettiren karşılıklı anlaşırlarsa kasko sigortası yapılabilir. İki taraftan biri sigorta işlemine yanaşmıyorsa sigorta yapılamaz. Bu açıdan bakıldığında aracı pert olmuş ancak sonradan bir şekilde yürütülmüş bir araca sigorta şirketi kasko sigorta yapmak istemeyebilir. Bunun kendi şirket politikaları, sigortacılık anlayışı ve risk algısına bağlı olarak haklı nedenleri vardır. Bu sorgulanamaz. Kimse de sigorta şirketini zorlayamaz. Aslına bakılırsa kasko sigortası isteğe bağlı olmasa da yine de sigorta şirketleri pert araçlara sigorta yapmak istemezler.
Bu noktada şu durumu açıklamakta yarar var. Bir kısım tamir atölyeleri ya da servisler pert olmuş araçları satın alıyorlar. Arkasından kaza yapmış ama bazı parçaları sağlam olan araçların bu parçalarını alıyorlar ve bu parçaları kullanarak pert olmuş araçları onarıyorlar ve yeniden çalışır hale getiriyorlar. Bu işi yapan servisler elbette para kazanmak uğruna bu işi yaptıkları için de fazla titizlik göstermeden ve ucuz işçilikle çalışıyorlar. Yeri geliyor onarılan araca tam uymayan parçalar bile kullanılıyor.
Durum böyle olunca onarılan pert araç güvenlikli kabul edilemez. Trafikte her an kaza yapma ihtimali çok yüksektir. Sigorta şirketleri işte bu yüzden, riskli saydıkları pert araçlara kasko sigorta yapmak istemezler.
Bu durumun bir başka yönü daha var. Onarım görmüş bir pert araç yeni bir kaza yaptığında, araç sahibi kasko sigortaya dayanarak hasar gören parçaların yenisini talep edebilir. Bu da hukuken bir haksız kazanç kabul edilir. Çünkü çıkma parçalarla yürütülen bu aracın çıkma parçaları yerine yeni parçalar konulacaktır. Eksperlerin hasar gören aracın çıkma parçalar olduğunu anlamaları kolay değildir. Ayrıca zaten hasarlı oldukları için anlaşılması da mümkün değildir. Bu yüzden de sigorta şirketleri pert olmuş araçlara yeniden kasko sigorta yapmak istemezler.
Bir kısım sigorta şirketleri, az önce dediğimiz gibi şirket prensipleri gereği, bu iki nedene bağlı kalarak hiç kasko sigorta yazmazlar. Ancak bir kısım sigorta şirketleri doğrudan reddetmeseler de riski yüksek gördükleri için primi de çok yüksek hesaplarlar. Bu da zaten sigorta yaptırmak isteyen açısından caydırıcıdır.
Nihayet bir kısım sigorta şirketleri de belli oranlarda muafiyet uygularlar. Yani yeni bir kaza durumunda, ödenmesi gereken hasar tutarından, belirlenen muafiyet oranında bir miktar düşülür. Yani o oranda eksik ödeme yapılır.
Bu durumda ne yapmak gerek? İki yolu var. Birinci yolu hiç kasko sigortası yaptırmamaktır. İkinci yolu ise yüksek primi göze alıp kasko sigortası yaptırmaktır.
Okunma Sayısı : 1188
Av. Ünsal KIZILCA Diğer Yazıları
- TURİSTLER İÇİN SAĞLIK SİGORTASI
- YABANCI ARAÇ SİGORTASI
- BELEDİYELER İÇİN ÇEVRE SİGORTASI
- KASKODA ARAÇ CAMI DEĞİŞTİRME
- UYGULAMADA TOPLAM HASAR
- AKSESUARLAR VE KASKO
- KASKO ASİSTANS HİZMETLERİ
- İHBAR TAZMİNATININ ÖDENECEĞİ VE ÖDENMEYECEĞİ HALLER-2
- İHBAR TAZMİNATININ ÖDENECEĞİ VE ÖDENMEYECEĞİ HALLER-1
- ÜCRET KESME CEZASI