Habibe Tilki UZEL
Tekirdağ’ın köyleri acil hizmet bekliyor!


Tekirdağ’ın köyleri acil hizmet bekliyor!
 

Pusula Gazetesi olarak bildiğiniz üzere uzun bir süre köy köy gezerek muhtar röportajları yaptık. Son düzenleme ile artık bütün köyler mahalle oldu ve merkez belediyelere bağlandılar. Hal böyle olunca da muhtarların ellerindeki yetkiler kısıtlanmış oldu. Peki, muhtarlar bu duruma nasıl bakıyor, eski köy yeni mahallelere hizmet artık daha mı iyi gidiyor röportaj yapalım görelim dedik. 
 
Alaybey, Nusratlı, Müsellim, Uçmakdere, Oruçbeyli, İnanlı ve daha pek çok köyü ziyaret ettik. Öncelikle bizi geri çevirmeyen, misafir eden ve röportaj isteğimizi kabul eden tüm muhtarlarımıza bir kez daha teşekkür ederiz. Hepsi bizi büyük bir samimiyetle karşıladı ve sorularımızı içtenlikle yanıtladı. Biz de Pusula ailesi olarak muhtarlarımızın fikirlerine ses olabildiysek ne mutlu bize!
 
Siyasi çıkarlar göz önünde bulundurulup köylerin bu şekilde mahalle olduğunu hepimiz biliyoruz. Peki, iyi mi oldu? İşte bu noktada muhtarlarımızın hemen hepsi aynı dertten mustarip. Hepsi “yetkilerimiz elimizden gitti, karar alma ve uygulama mekanizması artık biz değiliz, bizimki artık sadece aracılık, telefon muhtarlığı” diyorlar. Özellikle 2 – 3 dönem muhtarlık yapmış olanlar eski tip muhtarlık ile yeni muhtarlığı daha iyi kıyaslıyor ve aradaki farkı bariz olarak görebiliyorlar. Yine hemen hemen hepsi “başlarda heveslenmiştik hem biz hem köy halkı belki hizmet daha fazla gelir, merkez mahallelere yapılan bakım onarım bize de gelir diyerek mutlu olmuştuk. Ancak zaman içinde gördük ki öyle olmadı hatta daha bile ilgi kesildi. En azından eskiden gece karar alıyor sabah uyguluyorduk. Şimdi ise sadece bildiriyor ve bekliyoruz. Prosedür işlesin, sıra bizim köye de gelsin diye. Olmadı” diyorlar. 
Bunun üzerine hepsine aynı soruyu doğrulttuk. “Muhtar toplantıları oluyor tüm belediye başkanları katılıyor orada dile getirseniz sıkıntıları olur mu?” diyoruz. Cevap yine olumsuz, “Orada da olmuyor zaten süre kısıtlı onda da başta kendi yaptıklarını anlatıyorlar, sıra tam bize geliyor ki süre bitiyor, istekler yazılı alınsın deniyor, toplantı bitiyor, anlayacağınız hiç verimli olmuyor.” İnsan düşünmeden edemiyor madem bu muhtarlar ve onların talepleri için düzenlenen bir toplantı ise neden kendi çalışmalarını anlatma egosuna girip vakti çalıyor Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri? 

Pek çoğunun ortak derdi tarladan farksız yolları, parke taşlarının tamamlanması, kanalizasyon sorunu, ilçeye en azından sabah – akşam olmak üzere bir otobüs seferi olması, çocuklara park yapılması.  Ortak bir şekilde memnun oldukları çalışma ise Teski. Suyun düzenli bir şekilde akmasından hepsi çok memnun ve hepsi Teski’ye teşekkürlerini sunuyor.
Bu ülkenin sorunu belki de halkı bir şeylere ikna etmek için sahte vaatler verip inandırmak sonrasında ise yok saymak, ilgilenmemek. Tekirdağ’ın köyleri de tam da bu sorunu yaşıyor. Artık çoğunun ümitleri kesilmiş zaten “Tekirdağ’ın merkezi viran, yolları berbat, orası büyükşehir olmuş hizmet alamıyor da ki bizim köyümüze mi hizmet gelecek. Eskiden arada bir belediyeden arayıp bir isteğimiz olup olmadığını soruyorlardı, artık o telefonlarda kesildi” diyorlar. 
Mustafa Kemal Atatürk’ün o anlamlı sözünü burada hatırlatmak şart, “Köylü, milletin efendisidir.” Ülkenin gerçek sahibi, gerçek üreticisi köylüdür. O halde herkesten çok refah, rahat ve düzenli şartları hak eden insanların başında onlar gelmektedir. Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’tan tutun da diğer tüm belediye başkanları ve çalışanları muhtarların taleplerine derhal cevap vermelidirler. Aksi halde köyleri mutsuz, bakımsız, ilgisiz olan bir kent ayakta dimdik duramaz.   
Yayınlanma Tarihi : 2016-09-01 12:09:46
Okunma Sayısı : 997
sugar chef

Habibe Tilki UZEL Diğer Yazıları