Av. Ünsal KIZILCA
KASKO POLİÇESİNİN İPTALİ
KASKO POLİÇESİNİN İPTALİ
Kalabalık büyük şehirlerde, üstelik hergün daha fazla kalabalıklaşan ve hergün daha fazla aracın trafiğe katıldığı büyük şehirlerde, kaza yapmadan araba kullanmak, bir mucizedir. Siz ne kadar iyi sürücü olursanız olun, karşıdaki sürücünün nasıl araba kullandığını, ne kadar deneyimli olduğunu ve o anda ne yapacağını hiç bilemezsiniz. Birçok kaza yaşanmasının ise, kaza yapan araçların sürücülerinden çok, bu kazadan zarar görecek karşı aracın sürücülerinin dikkat ve becerilerinin önüne geçtiği de bir başka gerçek. Kısaca herşey dikkatli olmaya, olacakları hissetmeye ve atak davranabilmeye bağlıdır. Ama sürücüler, uzun yıllardır araç kullanmanın verdiği güvenle kendilerinden çok emin olsalar bile, kendi davranışlarını kontrol etseler de karşı araç sürücülerinin davranışlarını kontrol edemezler. Kazaların çoğu da trafik kurallarını hiçe saymaktan kaynaklanıyor.
Kazaya neden olan araç sahibinin zorunlu trafik sigortasını yaptırmış olması, bu durumlarda zarar gören karşı araç sürücüsünü kurtaran en büyük sigorta uygulamasıdır. Ama eğer karşı aracın zorunlu trafik sigortası yoksa sıkıntı bu noktada başlıyor demektir. Kazada kusuru bulunmayan araç sahibi bu durumda karşı araç sürücüsünden, uğradığı zararın ödenmesini isteyecektir. Ama eğer karşı araç sürücüsünün o anda, zararı ödeyecek maddi imkanı yoksa geriye bir tek ihtimal kalmaktadır, o da kendi kasko sigorta poliçesine başvurmak ve sigorta şirketinden zararın tazmin edilmesini istemektir. Tabii aracı için kasko sigorta yaptırmışsa.
Zorunlu trafik sigortası yaptırmak, zaten adından da anlaşıldığı gibi zorunlu bir sigortadır. Yaptırmaktan kaçınılamayacağı gibi, yaptırılmamış olması durumda yüksek cezalar ve yaptırımlar uygulanmaktadır. Kasko sigorta yaptırmak ise ihtiyari bir sigorta şeklidir. Ancak trafik karmaşasının ve kaza riskinin yüksek olduğu yerleşim bölgelerinde kasko sigorta yaptırmak, ister istemez bir zorunluluktur. Aksi halde maddi hasarlı bir çok kazada, hasar ile başbaşa kalmak kaçınılmaz bir sonuçtur. Üstelik bir kasko sigorta poliçesi için ödenecek prim miktarı, olası bir hasar miktarına göre oldukça düşüktür.
Kasko sigorta yaptırmak bu kadar önemlidir ama acaba yaptırılmış bir kasko sigorta poliçesinin hangi durumlarda iptal edileceğini kaç kişi bilmektedir? Gerçekten de bazı durumlarda kasko sigorta poliçesinin iptal ettirilmesi gerekebilir.
Örneğin, araç sahibi kasko sigorta yaptırdığı aracını bir başkasına sattığı zaman, kasko sigorta poliçesinin yeni araç sahibine devredilmesi mümkün değildir. Kasko sigorta poliçesi, araç sahibi adına düzenlenir ve devri söz konusu değildir. Satış işlemi ile birlikte aracın ruhsat sahibi değiştiği için, mevcut kasko poliçesi iptal edilmelidir. Bu durumda kasko poliçesi vadesi dolmadan iptal edileceği için, vadeye kalan gün esas alınarak prim yeniden hesaplanır ve poliçeyi yaptıran araç sahibine prim iadesi yapılır.
Ancak demiştik ki kasko sigorta poliçesi araç sahibini takip eder. Yani aracını satan kişi kendine yeni bir araç alırsa, bu durumda kazanılmış hasarsızlık indirimlerini yeni aldığı araç için kasko sigortası yaptırırken kullanmaya devam eder. Ancak yine de mevcut kasko sigorta poliçesi iptal edilecek ve yeni bir poliçe düzenlenecektir.
Kasko sigorta poliçesinin iptal ettirilmesini gerektiren bir durum da araç sahibinin ölümüdür. Ölüm ile birlikte aracın yeni sahibi, mirasçılar olacaktır. Bu durumda mirasçıların sekiz gün içinde sigorta şirketine müraacat etmeleri gerekmektedir. Sigorta şirketi bu durumda kasko sigorta poliçesini iptal edecek ve mirasçılar kasko sigortanın devam etmesini istiyorsa, yeni kasko poliçesi düzenleyecektir. Mirasçılar yenileme istemiyorlarsa, vadeye kalan gün sayısı üzerinden prim iadesi yapacaktır.
Yayınlanma Tarihi : 2019-02-22 16:53:51
Okunma Sayısı : 1360
Okunma Sayısı : 1360