Habibe Tilki UZEL
İMPARATOR AYI AĞUSTOS
Son zamanlarda özellikle sosyal medyada gördüğüm bir paylaşım var. Her yeni ayın girişinde pek çok kişi “Hoş geldin Nisan”, “Hoş geldin Ağustos”, “Güzelliklerle gel Kasım” gibi yazı veya görsel paylaşır oldu. Kimisi “aman bu ay da bitmek bilmedi” veya “ne kadar ışık hızında bitti bu ay” şeklinde paylaşım yapan da çok oluyor. Tüm günlerimiz aylarımız keyifle geçsin elbette ancak bu paylaşımları benim aklıma gelen ilk şey ilginç bir konu oluyor.
Ardı sıra günleri kovalayarak gelip geçen bu aylardaki kaç gün olması konusu kim tarafından, ne zaman, hangi tarz ile şekillendi diye düşünmeden edemiyorum. Konuyla ilgili yaptığım minik bir araştırma ile merakımı gideriyorum. Belki ben gibi merak edenleriniz vardır diye sizlerle de paylaşmak isterim.
12 aya baktığımız zaman Temmuz ve Ağustos ayları arka arkaya olacak şekilde 31 gün sayısına sahiptir. Şubat ayı ise 28 güne sahiptir ve dört yılda bir şubat ayı 29 gün çeker. Peki, hiç düşündük mü ayların gün sayıları nasıl şekillenmiş diye. Bugün kullandığımız ay takvimi Roma İmparatoru Julius Sezar tarafından şekillendirilmiştir. Sezar, takvimin düzenlenmesi için Mısırlı astronomi bilgini Sesigones’e emir verir.
O zamanlar bir yılın 365 gün 6 saat olduğu bilindiğinden, Sesigones yeni takvimi bu esasa göre düzenler. Sesigones, her yılın öncelikle 365 gün olmasını, artan 6 saatin ise dört yılda bir o yıla 1 gün olarak (6x4=24 saat, 1 gün) eklenmesini kararlaştırır. Sesigones, takvimdeki günleri artık yıla göre belirlerken, 366 günün 12 eşit parçaya bölünmediğini de dikkate alarak yeni takvimi, 12 ayın 6 ayı 30 gün, 6 ayı da 31 gün olacak şekilde düzenler. Ancak bir problem vardır, 365 gün çeken yıllarda ayların sayısı nasıl belirlenecektir.
Burada devreye Sezar girer ve “365 gün çeken yıllarda son aydan bir gün eksilsin” diye emir verir. O zamanlar Mart ayı yılın birinci ayı, Şubat ayı da yılın sonuncu ayı kabul edilmektedir. Böylece Şubat ayı 4 yılda bir 29 gün diğer yıllarda 30 gün olur. Julius Sezar bununla da kalmaz ve doğduğu aya kendi adını verir. Temmuz ayı yani July, Sezarın adından gelir ve 31 gün çeker.
Sezardan sonra tahta geçen Augustus ise, sonraki aya kendi adını verir. Ağustos ayı yani August buradan gelir. İmparator Augustus da “Sezar’ın ayı 31 gün iken benim adımı alan ay nasıl 30 gün olur? O da 31 gün olsun der. Augustusun bu emri üzerine son aydan bir gün daha alınıp Ağustos’a eklenir. Böylece zavalli Şubat’tan 1 gün daha alınmış ve Ağustos’a eklenmiştir. O gün bu gündür Şubat ayı, 4 yılda bir 29 gün, diğer yıllarda 28 gün, Sezar’ın ayı Temmuz ve Augustus’un ayı Ağustos peşpeşe 31 gün çeker olmuştur.
O zaman imparator ayı içinde olduğumuzu söyleyebiliriz hem Ağustos için de hem de geçen Temmuz ayı için. O halde diliyorum ki Ağustos ayımız imparator edasında güçlü, kararlı, saygın geçsin.
Herkese sevgiler…
Okunma Sayısı : 752
Habibe Tilki UZEL Diğer Yazıları
- EMEĞE BİRAZ SAYGI LÜTFEN!
- VEKİL AYGUN ÜZERİNDEN MİKRO MİLLİYETÇİLİK
- ORTA ÇAĞ TÜRKİYESİ
- BİR BU EKSİKTİ
- SUYU ISINAN KURBAĞA GİBİYİZ
- BAŞKAN CÜNEYT YÜKSEL YİNE YAPTI
- ŞEHİRDEN ÇOK KEYİFLİ BİR FESTİVAL GEÇTİ
- EKONOMİK BUHRANIN ORTASINDAYIZ
- ELEŞTİRİYE CÖMERT OLAN DİL, ÖVGÜDE NEREDE?
- ZAMLAR YÜZÜNDEN İFTAR SOFRALARI BİTİYOR!