
Av. Ünsal KIZILCA
AVUKATLAR İÇİN MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI
AVUKATLAR İÇİN MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI
Avukatlar barolara kayıtlı olarak avukatlık mesleğini yürütürler. Her şehrin ayrı bir barosu vardır. Bu barolar da Türkiye Barolar Birliği’ni meydana getirir. Her avukat mesleği ile ilgili çalışmaları yaparken, kamu inancını sarsmamaya özen göstererek ve mesleğe olan güvenini koruyarak sadakatle çalışır. Bir avukat, avukatlık mesleğinin itibarını zedeleyecek bir davranışta bulunmaktan kaçınmak zorundadır. Özel yaşantısında bile buna özen göstermek zorundadır.
Ancak her şeye rağmen bazı istenmeyen durumlar da ortaya çıkabilir ve avukatlık faaliyetleri sırasında yanlış bir şeyler yapabilirler. Ya da bir işi eksik bırakmış olabilirler. Bu durumdan da üçüncü kişiler zarar görmüş olabilir. Ve üçüncü kişilerin, ortaya çıkan bu zararın tazmin edilmesi yönündeki taleplerine maruz kalabilirler. Eğer üçüncü kişiler bu taleplerinde haklı bulunursa, avukatlar tazminat ödemeye mecbur olabilirler.
Avukatlar için mesleki sorumluluk sigortaları, bu şekildeki veya benzer durumdaki tazminat ödemelerine karşı avukatlara da koruma güvencesi verirler. Bütün sigorta şirketleri farklı isimler kullansalar da aslında özünde avukatlar için mesleki sorumluluk sigortası vardır.
2006 yılında yayınlanan mesleki sorumluluk sigortası genel şartlarına bağlı olarak bu kloz verilmektedir. Bu sigorta ile sigorta şirketinin, sigorta sözleşmesindeki şartlara bağlı olarak sağladığı güvenceler şunlar olmaktadır:
· Avukat, poliçede konusu belirlendiği gibi avukatlık faaliyetini yaparken, görevini gerektiği şekilde yapmamışsa
· Avukat müvekkiline karşı özen borcunu yerine getirmemişse
· Avukat herhangi bir kusurlu davranışı yüzünden doğan zararları ödemek zorunda kalmışsa
· Avukat herhangi bir kusurlu davranışı yüzünden yakında bir takım zararları ödemek zorunda kalacaksa
· Avukat bu zararlar nedeniyle takibe uğramış ve yargılama giderleri ve avukatlık ücretleri gibi bir takım masraflar yapmışsa
Bütün bu sayılan hallerde ortaya çıkan zararlar sigorta şirketi tarafından poliçede yazılı olan limitler içinde kalmak suretiyle teminat altına alınmaktadır.
Ancak avukatlar için mesleki sorumluluk sigortası, şu durumları kapsam dışında tutar:
· Avukatın, poliçede belirlenen sınırlar dışında, aynı zamanda etik olmayan faaliyetleri sonucunda bir zarar doğmuşsa
· Avukatın kasıtlı davranışları ile bir zarar meydana gelmişse
· Avukat, işini yaparken alkol, uyuşturucu veya narkotik maddelerin etkisi altındayken bir zarara neden olmuşsa.
Bu sayılan durumlarda sigorta şirketleri ortaya çıkan zararı ödemezler.
Ancak bunların dışında da eğer avukat müvekkili ile ilgili saklaması gereken sırları saklamamış veya kötüye kullanmışsa, bu şekilde ortaya çıkan zararlar da avukatlar için mesleki sorumluluk sigortası kapsamı dışında tutulmaktadır.
Mesleki sorumluluk sigortası genel şartlarında, ek sözleşme ile teminat altına alınabilecek bazı tazminat talepleri sayılmıştır. Bu talepler şunlardır:
· Ülkemizde geçerli mevzuat dışındaki yasalar çerçevesinde yapılabilecek tazminat talepleri
· Avukatların yanında bulunan ve onların faailyetlerinden sorumlu olduğu kişilerin kasıtlı hareketlerinden doğacak tazminat talepleri
· Yabancı ülkeler mevzuatının yanlış yorumlanması, uygulanması ya da uyulmaması nedeniyle doğan tazminat talepleri
Aslında avukatlar için mesleki sorumluluk sigortası, avukatların, bir taraftan kendi vicdani yükümlülüklerini karşılarken diğer taraftan da üçüncü kişilere verdikleri maddi zararların tazmin edilmesi yoluyla faaliyetlerini daha rahat yürütebilmelerine olanak tanımaktadır. Elbette avukat da olsa başkasına zarar vermemek yükümlülükleri vardır. Zarar, bir ihmalden de kaynaklansa, dikkatsiz yapılan bir işlemden de kaynaklansa tazmin edilmek durumundadır.
Yayınlanma Tarihi : 2017-06-03 14:35:40
Okunma Sayısı : 1421
Okunma Sayısı : 1421

Av. Ünsal KIZILCA Diğer Yazıları
- DOKTORLAR İÇİN MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI
- TRAFİK KAZALARI VE NEDENLERİ
- KAZA TESPİT TUTANAĞI VE KUSUR ORANLARI
- MADEN İŞÇİLERİ İÇİN FERDİ KAZA SİGORTASI
- ÖZEL SAĞLIK SİGORTASINDA TEMİNAT DIŞINDA KALAN DURUMLAR
- İŞ HUKUKUNDA MOBBİNG 2
- İŞ HUKUKUNDA MOBBİNG 1
- İŞ KANUNUNA GÖRE İŞ KAZASI
- İŞE İADE DAVASI VE ŞARTLARI
- YILLIK İZİN HAKKI VE SÜRELERİ