Av. Ünsal KIZILCA
SGKYA DEVREDİLEN TEMİNATLAR
SGK’YA DEVREDİLEN TEMİNATLAR
Karayolları Motorlu Araçlar Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları yeninden düzenlenerek 1 Haziran 2015 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir. Özellikle sigorta teminat çeşitlerini standart hale getiren bu düzenlemeler, Sosyal Güvenlik Kurumu’nu önemli ölçüde ilgilendirmektedir. Yeni genel şartlar, teminat çeşitlerini dört grupta toplamıştır: maddi zararlar teminatı, sağlık giderleri teminatı, sürekli sakatlık teminatı, ve destekten yoksun kalma (ölüm) teminatı. İşin Sosyal Güvenlik Kurumu’nu ilgilendiren yanı, sağlık giderleri teminatıile ilgilidir.
Sağlık giderleri teminatı, herhangi bir trafik kazası olduğunda, bundan zarar görecek üçüncü kişiler için yapılan tedavi giderlerinin ödenmesine yönelik bir teminattır. Genel şartlarda, zarar gören kişinin kaza öncesi durumuna dönebilmesi için protez organ takılması halinde, bunun için yapılacak masrafların da bu tedavi giderleri içinde olduğu açıklanmıştır. Kazanın arkasından tedaviye başlandıktan sonra tedavi sonunda kişinin sürekli sakatlık raporu almasına kadar geçecek sürede ortaya çıkan, bakıcı giderleri, tedavi ile ilgili diğer giderler ve kaza yüzünden kişi çalışma gücünü tamamen veya kısmen kaybetmişse, buna bağlı giderler de sağlık gideri teminatı kapsamında kabul edilmiştir.
Karayolları Trafik Kanunu’na göre, bir aracın işletilmesi sırasında ortaya çıkacak bedeni ve maddi zararlardan, bu aracı işleten, müştereken ve müteselsilen sorumludur (madde 85). Yine bu kanuna göre, bu sorumlulukları karşılamak üzere mali sorumluluk sigortası yaptırmak zorunludur. Bedeni zararlar, yaralanma, sakat kalma veya ölüm şeklinde olabilir. Ancak konumuz ile ilgili olan bedeni zararlar, yaralanmaya bağlı olan tedavi giderlerdir. Bu giderler, Karayolları Trafik Kanunu’na göre, zorunlu mali sorumluluk (trafik) poliçesi ile güvence altına alınmıştır.
Genel prensip olarak, sigorta şirketleri, meydana gelen hasarları, kazadaki kusur oranına göre öderler. Kusurlu aracın uğrayacağı zararlar kapsam dışında bırakılır. Ancak Sağlık Bakanlığı, 2004 yılında çıkardığı bir genelge ile yasanın sekizinci maddesine göre tahakkuk ettirilmiş tedavi giderlerininin tamamının, kusur oranına bakılmadan, ödenmesini öngörmüştür. Bu ise sigorta tekniğine uygun olmadığı için sigorta şirketleri tarafından uygulanmamıştır. Böyle olunca Sosyal Güvenlik Kurumu da trafik kazalarından kaynaklanan tedavi giderlerini ödememe kararı almıştı. Bu durum ise doğal olarak insanların sıkıntı yaşamalarına neden olmuştu.
2011 yılında yapılan yasal düzenlemeler ile insanların bu mağduriyetlerini önlemek için yasanın 8. maddesinin son üç paragrafı iptal edilmiş ve 98. maddesi, tedavi giderlerinin ödenmesine yönelik yeniden düzenlenmiştir.
Yeni düzenlemeye göre, trafik kazası geçiren kişiler,
- Sosyal güvencesi olsa da olmasa da,
- Araçta yolcu veya sürücü olarak bulunsa da,
- Kazada kusurlu veya kusursuz olsa da
kazadan kaynaklanan tedavi giderlerinin tamamı, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanacaktır.
Şimdi, 1 Haziran 2015 tarihinde itibaren yürürlükte olan yeni Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk (Trafik) Sigortası Genel Şartları ile 2011 yılında yapılan bu düzenleme uyumlu hale gelmiş olmaktadır. Genel şartların A5 Kapsama Giren Teminat Türleri başlıklı maddesi gereğince, sağlık giderleri teminatı olarak şu güvenceler verilmektedir:
Kazada bedensel zarar gören kişinin kaza öncesi durumuna dönebilmesi için protez organ takılması halinde, bunun için yapılacak masraflar.
Kazanın arkasından tedaviye başlandıktan sonra tedavi sonunda kişinin sürekli sakatlık raporu almasına kadar geçecek sürede ortaya çıkan,
Bakıcı giderleri
Tedavi ile ilgili diğer giderler ve
Kaza yüzünden kişi çalışma gücünü tamamen veya kısmen kaybetmişse, buna bağlı giderler
Bu sayılan güvencelerden artık Sosyal Güvenlik Kurumu sorumludur. Bundan sonra bu güvence nedeniyle sigorta şirketlerinin ve Güvence Hesabı’nın bir sorumluluğu bulunmamaktadır.
Okunma Sayısı : 1381