Av. Ünsal KIZILCA
ARAÇ DEĞER KAYIPLARI


ARAÇ DEĞER KAYIPLARI

 

 

Aracınızla kaza yaptınız ve karşı taraf kusurlu mu?

Bildiğiniz üzere özellikle İstanbul trafiğinde olmak üzere ülkemizde gün içerisinde birçok maddi hasarlı trafik kazası meydana gelmektedir.

Çoğumuzun bildiği üzere maddi hasarlı trafik kazalarında, araçta oluşan hasar tazminat bedelini, kusurlu tarafın sigorta şirketine başvuru yaparak alabiliyorsunuz. Veyahut da kendi aracınızın kaskosundan bu bedeli tanzim edebiliyor, kaskonuz da kusurlu tarafın sigorta şirketine rücu ederek işbu bedeli tanzim edebiliyor. Kaza nedeniyle aracınızda oluşan değer kaybının da, kusurlu tarafın sigorta şirketinden başvuru halinde alınabileceğini çoğu kişi maalesef bilmemektedir.

Ve bir gün aracınızı satmak istediğinizde, aracınız daha önceden kazalı ve hasarlı olduğundan dolayı, aracınızın değeri düşmekte ve böylece kusursuz olan araç sahibi maalesef zarara uğramaktadır.

Fakat çoğu kişinin bilmediği şey, kusurlu tarafın aracını Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası yapan sigorta şirketi (yani hepimizin bildiği şekilde Trafik Sigortası), Borçlar Kanunu ve Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk (Trafik) Sigortası Genel Şartları gereğince, oluşan değer kayıplarını tespit ve ödemekle yükümlüdür. Dolayısıyla oluşan değer kayıplarını sigorta şirketlerinden talep edilmesi gerekmektedir.

PEKİ DEĞER KAYBI NASIL TALEP EDİLEBİLİR?

Yapmanız gereken, öncelikli olarak “kaza tespit tutanağını, kaza resimlerini, ruhsat ve ehliyet fotokopilerini, sigorta kayıtlarını ve aracınızın 2. El piyasa değerini gösterir emsal örneklerini” toplamak olacaktır.

Daha sonra yukarıda saydığım belgeler ile birlikte başvuru dilekçenizi kusurlu tarafın sigorta şirketine sunabilirsiniz.

Sigorta şirketine başvuruyu yaptıktan sonra 2 Şubat 2016 tarihinde yapılan değişiklikten önce Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk (Trafik) Sigortası Genel Şartları gereğince 8. İş günü bekleme mecburiyeti bulunmaktadır. 2 Şubat 2016 tarihinden yapılan değişiklik ile sigorta şirketi 15 gün içerisinde bir yanıt vermez veya karşılıklı anlaşma sağlanamazsa, mağdur taraflar dava açma veya Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvurma hakkına sahip olacaktır.

Fakat bu süreler dava açma yönünden geçerli süreler olduğu halde, Sigorta Tahkim Komisyonu nezdinde başvuru süresi 15 iş günü olarak belirlenmektedir. Sigortacılıkta Tahkime İlişkin Yönetmelik gereği bu süre 15. İş günü olarak belirlenmiş olup maalesef kanuna aykırılık teşkil etmektedir.


DAVA YOLUNA MI GİDİLMELİ YOKSA SİGORTA TAHKİM KOMİSYONUNA MI?

            Bu durum tamamen tercih meselesidir. Kimi taraf için dava yolu mantıklı iken kimi taraf için Sigorta Tahkim Komisyonu daha mantıklıdır. Peki ne gibi avantajlar ve dezavantajları vardır?

            Öncelikle dava yoluna başvuruyu değerlendirirsek, bilindiği üzere günümüzde dava yoğunluğu bir hakimin üstesinden gelmesi açısından inanılmaz fazladır. Dolayısıyla işleyiş çok yavaş ilerlemektedir. Dava yoluna gidildiği vakit, gerek sigorta şirketi gerek araç sürücüsü gerekse de aracın sahibi davalı olarak aynı anda gösterilebilir. Öncelikle mahkemece dilekçe aşamalarının ve delillerin toplanması aşamalarının bitirilmesi ve ardından duruşma safhalarına geçilmesi kararları verilir. Eksiklik olmadığı sürece herhangi bir sıkıntı yaşanmaz ise dava yoluna gidiliği vakit 1 ve 1,5 sene içerisinde davaların sonuçlanması mümkündür. Fakat mahkeme hakiminin herhangi bir sebeple duruşma gününde adliyede dahi bulunmaması demek duruşmanın 3-4 ay ileriye atılması demektir. Ayrıca 1.500 TL’nin üzerindeki alacaklar için sigorta şirketi tarafından istinaf yoluna, 25.000 TL üzerindeki alacaklar içinde Temyiz yoluna gidileceği de göz önünde bulunulduğu vakit, bu sürecinde 6 ay ile 1 yıl arası sürmesi muhtemeldir.

Yasal yollar tamamlandıktan sonra icra yolu ile sigorta şirketinden bu değer kaybı bedelini tahsil edeceksiniz.

Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuru ise daha pratik ve hızlıdır. Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvurular da muhatap olarak sadece sigorta şirketi gösterilebilir. Araç sürücüsü ve araç sahibi muhatap olarak Sigorta Tahkim Komisyonu nezdinde gösterilemez. Sigorta Tahkim Komisyonu özellikle değer kaybı söz konusu olduğu zaman Sigorta Tahkim Komisyonu 3 ile 6 ay arasında karar verebilmektedir. Sigorta Tahkim Komisyonu nezdinde bütün yazışmalar mail aracılığıyla yapıldığı için, süreler çok daha hızlı ilerlemekte ve herhangi bir duruşma dahi görülmemektedir. Ayrıca 5.000 TL’nin altında verilen kararlar kesin karar niteliğinde olup, 5.000 TL ile 40.000 TL arasındaki alacaklar ise itiraz mercii tarafından değerlendirilip, kesin karar olarak sonuçlanan kararlardır. 40.000 TL üzerindeki kararlar ise itiraz merciinden sonra temyiz yoluna gidilebilen ve sürecin uzayabilmesini sağlayabilen kararlardır.

Yasal yollar tamamlandıktan sonra icra yolu ile sigorta şirketinden bu değer kaybı bedelini tahsil edeceksiniz.

Görüldüğü üzere Sigorta Tahkim Komisyonu daha hızlı bir şekilde talepleri sonuçlandırmakta olsa da kimilerince dava yolunun da tercih edilebilmesi olağandır.

HER DEĞER KAYBI TALEBİ HAKLI MI?

            Öncelikle değer kaybı talebinde bulunulabilmesi için öncelikle araç sahibinin başvuruda bulunması ve kazaya sebebiyet veren aracın kusurunun bulunması gerekmektedir. Burada kusurdan kasıt olarak %100 kusur değildir. %25 dahi kusur bulunsa, araç değer kaybı bedeli olarak hesaplanan miktarın %25’i başvuran tarafa ödenir.

DEĞER KAYBI BEDELİNİN TAMAMI ALINABİLİR Mİ?

            Değer kaybı bedelinin tamamına başvurucu hak kazanır ama alınabilmesi için belli şartların gerçekleşmesi gerekmektedir. Mesela 2016 yılı itibariyle sigorta şirketlerinin limitleri 31.000 TL olarak belirlenmiştir. Şayet ki, aracın hasarı için sigorta şirketi 25.000 TL ödemiş olsun ve değer kaybı bedeli de 10.000 TL çıksın. O vakit toplam zarar 35.000 TL olmaktadır. Sigorta şirketi burada 31.000 TL’den sorumludur. Değer kaybı için başvurucuya 6.000 TL lik ödeme gerçekleştirir ve böylece poliçe limitini tamamen doldurur.

            Başvurucu için kalan miktar konusunda ise hak kaybı mevcut değildir. Şöyle ki, kalan miktarı her ne kadar sigorta şirketinden talep edemese de kusurlu aracın sürücüsünden ve araç sahibinden kalan miktarı talep etmesi mümkündür.

Yayınlanma Tarihi : 2016-11-15 18:45:18
Okunma Sayısı : 1133
kiremitçiler

Av. Ünsal KIZILCA Diğer Yazıları