Av. Ünsal KIZILCA
DOSYA MASRAFLARI


DOSYA MASRAFLARI


Çeşitli zamanlarda bankalardan kullanmış olduğunuz krediler ile ilgili olarak hemen hemen herkes dosya masrafı adı altında bir miktar ücret ödemiştir. Ayrıca sadece kredi çekerken değil, krediyi yapılandırırken de bankalar tüketicilerden dosya masrafı adı altında ücretler almaktadır. Tabi tüketiciler bunu dosya masrafı olarak biliyor fakat işin aslı o değildir.

Peki bankalardan çekilen krediler ve yapılandırmalar da iadesi mümkün olan ücretler nelerdir? Bunlar dosya masrafı, kredi tahsis ücreti, istihbarat ücreti, ipotek fek ücreti, yapılandırma ücreti, kredi kullandırım ücreti ve komisyon ücreti gibi kimi ücretlerdir.

Tabi iadesi mümkün olmayan ücretler de mevcuttur. Bunlar; ipotek tesis ücreti, ekspertiz ücreti, hayat sigortası ücreti ve erken kapama ücreti. Bu ücretlerin maalesef iadesi mümkün olmayıp, bu ücretlerin iadesine ilişkin yapılan başvurular da reddolunmaktadır.

Bilindiği üzere ülkemizde birçok kişi hakkını savunamamakta veya bu kesintilere göz yummakta veyahut da bu sürecin ağır olacağından korkmaktadır. Bu durum da maalesef bankaların işine gelmekte ve haksız ve hukuksuz olarak bu ücretleri almaya devam etmektedirler. Halbuki bu süreç sanıldığının aksine çok kolay ve pürüzsüz bir süreçtir.

İzlemeniz gereken ilk yol, kredi çektiğiniz bankanın herhangi bir şubesine giderek, son 10 yıl içerisinde çekmiş olduğunuz tüm kredilere ilişkin DOSYA MASRAFI DEKONTU nu bankadan talep etmek olacaktır. Bu süreç çok kısa bir süreç olup banka tarafından hemen dekont veya hesap hareketi olarak sunulmaktadır. Kimi bankalar bu dekontu verebilmek için tüketicilerden ücret istemektedir. Eğer dosya masrafını iade almaya karar verdiyseniz, hiç düşünmeden bu bedeli ödeyin ve bu bedeli ödediğinize dair dekontu da almayı ihmal etmeyin. Çünkü dosya masrafının iadesi ile birlikte bankaya ödemiş olduğunu “dekont alma ücreti” ni iade olarak alabiliyorsunuz.

İzlemeniz gereken ikinci yol, bankadan almış olduğunu dekonta istinaden ikametgahınızın bulunduğu yer Tüketici Hakem Heyetine veya Tüketici Mahkemesi’ne bir dava dosyası ve bir dilekçe ile başvuru yapıp, ekinde dekont ile ilgili makama sunmanız gerekmektedir.

Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus, iadesini istediğiniz dosya masrafı miktarının ne kadar olduğu kısmıdır. 2015 yılı itibari ile 2.200 TL altında olan talepler için Tüketici Hakem Heyetleri’ne başvurulacakken, 2.200 TL üstünde olan talepler için ise Tüketici Mahkemeleri’ne başvurulması gerekmektedir.

İzlemeniz gereken üçüncü yol, yapmış olduğunuz taleplerden sonra çıkacak olan kararı beklemeye başlayacaksınız. Karar elinize ulaştığı vakit ise bankaya direkt olarak başvurup hakkınız olan bedeli isteyebilirsiniz. Ama çoğu zaman bankalar bu bedelin ödenmesine yanaşmamaktadır. Yüksek ihtimal de banka size olumsuz cevap verecektir. Bunun üzerine yapmanız gereken ise söz konusu kararı icraya koyarak icra kanalı ile bankadan bu bedeli istemek olacaktır.

Emin olun bankalar, haciz gelmemesi için tebligatın ellerine ulaşmasından itibaren 7 gün içinde bu bedeli faizi ile birlikte icra dosyasına yatıracaktır.

Son bir şey daha, mesleki olarak tarafım ve bir çok meslektaşım bu bedelin iadesi ile ilgili işlemler için tüketicilerden herhangi bir ücret talep etmemekteyiz. Çünkü öncelikli olarak tüketicilerin bankalar karşısında ezilmemelerini tarafımız ilke edinmektedir. Siz siz olun, hakkınızı yedirmeyin ve size bir öneri olarak da söz konusu bedelleri talep etmek istiyorsanız, kesinlikle bir hukuki yardım isteyiniz.


Av. Ünsal Kızılca

E-Mail: unsalkizilca@gmail.com

Yayınlanma Tarihi : 2016-11-22 19:37:31
Okunma Sayısı : 1164
sugar chef

Av. Ünsal KIZILCA Diğer Yazıları