Av. Ünsal KIZILCA
YABANCI İŞÇİ-2


YABANCI İŞÇİ-2


Yabancı Çalışma İzni Nasıl Alınır?


Türkiye’de bir işyerinde çalışmaya başlayacak olan yabancılar, ancak çalışma izni alarak çalışmaya başlayabilirler. Çalışma izni olmayan yabancıları çalıştırmak suçtur. İster geçici görevle başka bir ülkedeki firmadan ülkemize gönderilmiş olsun, isterse Türkiye’de ikamet ediyor olsun fark etmeksizin, Türk vatandaşı değilse veya başka bir kanun-mevzuat çerçevesinde istisnai kapsamda değilse çalışma izni alarak çalışmak zorundadır.

 

Türk Vatandaşlığı Kanunu kapsamındakiler ile uluslararası anlaşmalarda istisna tutulan yabancılar çalışma izni almadan çalışabilir.

 

Uluslararası işgücü dolaşımı konusu, detaylı bir uzmanlık gerektiren, sigortalılık, vergisel ve hukuksal konularda her iki ülkenin de kurallarının birlikte değerlendirilmesi gereken bir konudur. 


Tüm çalışma izni ve çalışma izni muafiyetleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından verilmektedir. Türkiye’de çalışma izni almak için işe başlanacak firma üzerinden başvurular yapılmalıdır. İzinler, ilgili şirkette çalışmak üzere verilir, aynı izinle başka iş yerinde çalışılamaz.

 

Müracaat

Yurt içinden yapılacak başvurular doğrudan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına, yurt dışından yapılacak başvurular ise konsolosluk ve büyükelçiliklere yapılır.

Çalışma izni veya çalışma izni muafiyeti, ikamet izni yerine de geçer. Bu nedenle çalışma izni olan birinin ayrıca oturma izni de almasına gerek yoktur.

Yurt dışından yapılan başvuruya istinaden çalışma izni verilen yabancı, çalışma izninin geçerliliğinin başladığı tarihten itibaren 6 ay içinde Türkiye’ye gelmek zorundadır. Bu süre içinde ülkeye gelmeyen yabancının çalışma izni iptal edilir.

Yabancı işçinin, izin alınan firma ile iş sözleşmesi feshedildiğinde (feshin kim tarafından yapıldığı fark etmeksizin) çalışma izni de sona erecektir.


Kep Zorunluluğu

Yapılan yeni düzenlemelerle “kayıtlı elektronik posta” çalışma izni sürecinde zorunlu hale getirilmiştir. Yapılacak her türlü çalışma izin başvurusunda;

  • Başvuru sahibinin ve
  • Bağımsız veya süresiz çalışma izni talep eden yabancı şahsın

KEP hesabının bulunması zorunludur. Başvuruların elektronik imza ile yapılır.


Yayınlanma Tarihi : 2019-06-27 14:16:59
Okunma Sayısı : 1566
sugar chef

Av. Ünsal KIZILCA Diğer Yazıları