Av. Ünsal KIZILCA
İHBAR TAZMİNATININ ÖDENECEĞİ VE ÖDENMEYECEĞİ HALLER-1
İHBAR TAZMİNATININ ÖDENECEĞİ VE ÖDENMEYECEĞİ HALLER-1
İşçi istifa ediyorsa ya da işveren geçerli bir nedene dayanarak iş sözleşmesini sona erdiriyorsa sözleşmeyi sonlandıran tarafın bunu önceden bildirmesi gerekmektedir. Bu bildirim süreleri İş Kanunu ile taraflara yüklenmiş bir sorumluluktur. Kıdem süresine göre bildirim süresi diğer adıyla ihbar süresi değişmektedir. Bu sürelere uymayan taraf sürelerin ücretini ödemek zorundadır, bu da ihbar tazminatı olarak isimlendirilmektedir.
Her işten çıkışta bildirim süresi yükümlülüğü olmayabilir. İş Kanunu bazı işten çıkış sebepleri için taraflara bildirimsiz fesih hakkı tanımaktadır. “ Hangi Çıkışlarda İhbar Tazminatı Ödenmez? ” konusu işverenler ve işçiler için çoğu zaman soru işareti olmaktadır. Bu yazımızda bu konuya açıklık getirmeye çalışacağız.
Deneme Süresinde İşten Çıkış
İş sözleşmesi yapılırken işçi ve işveren 2 aya kadar deneme süresi belirleyebilirler. İş sözleşmesinin deneme süresinde olması, tarafların istediklerinde iş sözleşmesini hiçbir yükümlülüğü olmadan (ücret dışında) sona erdirebilmesi demektir. Bu süreçte ihbar süreleri söz konusu olmadan fesih gerçekleşmektedir.
İhbar süresi olmayan fesihlerde ihbar tazminatı da söz konusu olamaz. O nedenle iş akdi deneme süresi içerisinde yapıldıysa, taraflar bildirim süresi olmadan fesih gerçekleştirirler.
Evlilik Nedeniyle İşten Çıkış
İş hayatında sıkça karşılaşılan çıkış nedenlerinden biri de evlilik nedeniyle kadın çalışanların iş sözleşmelerini feshetmeleridir.
Evlilik nedeniyle fesih 1475 sayılı eski İş Kanunu’nun yürürlükteki 14. maddesinden kaynaklanan ve kadın işçilerin kıdem tazminatını hak ettiği fesihtir. Evlilik nedeniyle olan fesih bildirimsiz yapılan bir fesihtir. Bildirim süreleri söz konusu olmadığından ihbar tazminatı da söz konusu olmayacaktır.
Askerlik Nedeniyle İşten Çıkış
Askere gidecek olan personel, kıdem ile ilgili yıl şartını da sağlıyorsa askerlik sebebiyle iş sözleşmesini feshederek kıdem tazminatını alır. Askerlik nedeniyle işçinin iş akdini feshinde bildirim süresi yoktur. Yani işçi askerlik sebebiyle iş sözleşmesini o anda feshedebilir. Daha önceden işçiye bildirme şartı olan ihbar süresi bu fesih için bir yükümlülük olmadığından, ihbar tazminatı da söz konusu olmamaktadır.
Emeklilik Nedeniyle İşten Çıkış
Yaşlılık almaya hak kazanan personel bu durumu ilgili kurumdan aldığı belgeyle ispat ederek iş akdini bildirimsiz sonlandırabilir. Bildirim süresi olmadığından bu fesihlerde ihbar tazminatı da olmayacaktır. İş sözleşmesini emeklilik nedeniyle ya da emeklilik için yaş dışındaki diğer şartları sağlaması nedeniyle fesheden işçi, bu durumu işçiye kıdem süresine göre belirlenmiş bildirim süresi kadar önceden bildirmek zorunda değildir. Dolayısıyla işverene ihbar süresinin tazminatını da ödemez.
Okunma Sayısı : 1237
Av. Ünsal KIZILCA Diğer Yazıları
- ÜCRET KESME CEZASI
- BASIN İŞ KANUNUNDA YILLIK İZİN
- HAKLI NEDENLE FESİH DURUMUNDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
- ÖZEL ÖĞRETİM KANUNUNA TABİ ÇALIŞANLARDA BELİRLİ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMELERİ
- İŞ KANUNUNDA BABALARIN HAKLARI
- İŞ SÖZLEŞMELERİNDE CEZAİ ŞART
- İŞÇİNİN ÜCRETİNİN GEÇ ÖDENMESİ
- İŞ HUKUKUNDA AYRIMCILIK
- KULLANILMAYAN YILLIK İZİNLER
- HASAR İHBARI