Av. Ünsal KIZILCA
KULLANILMAYAN YILLIK İZİNLER


KULLANILMAYAN YILLIK İZİNLER


Çalışan işçiler ve devlet memurları açısından kullanılmayan yıllık izinleri bu hafta değerlendireceğiz.

Devlet memurları için, içinde bulundukları yıl ile bundan bir önceki yıl hariç, daha önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları yanmakta ve kullanılmamaktadır. Bu husus 657 Sayılı Kanunda düzenlenmiştir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununda devlet memurunun görevinin sona ermesi halinde kullanmadığı yıllık izinlerin ücret olarak ödenmesine ilişkin bir düzenleme bulunmamaktadır. Burada belirtilmek istenen husus şudur, devlet memurlarının görevi sona erdiğinde kullanılmadıkları izinlerin ücreti ödenmez. Devlet memurlarının bu ücreti isteme hakları mevcut değildir.

İş Kanununa tabi işçiler açısından ise Devlet Memurları Kanununda olduğu gibi kullanılmayan yıllık izinlerin yanacağına ilişkin bir düzenleme yoktur. Böyle bir sınırlama olmadığı için de, işçinin çalışma süresi boyunca hak ettiği ancak kullanmadığı izinlerin yanması gibi bir durum söz konusu değildir.

Peki; çalışma ilişkisi sürerken kullanılmayan yıllık iznin parasının ödenmesi mümkün müdür?

Hayır. Yıllık izin bir dinlenme hakkıdır. Ayrıca İş Kanunu’nda yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemeyeceği ifade edilmiştir. Şu halde, işçi fiilen izne çıkmayıp sadece izin ücretinin işçiye ödenmesi yıllık izin hakkının kullanıldığı anlamına gelmeyecektir.

Peki kullanılmayan yıllık izinler ne zaman ücrete dönüşür?

İş Kanunu’nda iş sözleşmesinin herhangi bir nedenle sona ermesi halinde kullanılmayan yıllık izin ücretlerinin ödeneceği belirtilmektedir.

Yani ister işçi istifa etsin, ister işveren sözleşmeyi haklı veya geçerli nedenle feshetsin, kullanılmayan yıllık izin ücretlerinin işveren tarafından işçiye ödenmesi gerekmektedir.

Kullanılmayan izin ücretleri ödemelerinde sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti temel alınır.

Yıllık izin ücretini talep süresi ne zaman başlar? Zamanaşımı var mıdır?

İş Kanunu bu konuda da çok açıktır. Yasaya göre kullanılmayan yıllık izin ücretleri ancak sözleşmenin sona ermesiyle birlikte talep edilebilir. Zaman aşımı da sözleşmenin sona ermesiyle başlar.

Yargıtay tarafından uzunca bir müddet sözleşmenin sona erdiği tarihten itibaren 5 senelik zamanaşımı süresinde kullanılmayan yıllık izin ücretlerinin talep edilebileceği kabul edilmişti. Ancak 01.07.2012 tarihinde yürürlüğe giren 6098 Sayılı Borçlar Kanunu kapsamında Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 03.10.2012 tarihli kararında yıllık izin süresinin genel zaman aşımına tabi olduğu ve sözleşmenin sona ermesini takiben 10 senelik süreçte talep edilebileceği hüküm altına almıştır.

Ancak Yargıtay 22. Hukuk Dairesi ise 24.01.2013 tarihli kararında kullanılmayan yıllık izin ücreti talep zamanaşımının 5 sene olduğu yönünde karar vermiştir.

Yargıtay’ın her iki dairesi arasındaki görüş farklılığının Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kurulu kararı ile giderilmesi yerinde olacaktır.

Yayınlanma Tarihi : 2017-09-04 18:02:19
Okunma Sayısı : 1660
sugar chef

Av. Ünsal KIZILCA Diğer Yazıları