Av. Ünsal KIZILCA
HASAR İHBARI


HASAR İHBARI

 

Kasko sigortalarında veya trafik sigortalarında ya da yangın, hırsızlık, mali mesuliyet sigortalarında, hangi sigorta şeklinde olursa olsun, güvence altına alınan bir risk gerçekleştiği anda, yani hasar meydana geldiği anda, durumun sigorta şirketine bildirilmesi belli kurallar taşımaktadır.

Hasar ihbarının ne şekilde yapılacağı ve hangi kurallara tabi olduğu, genel olarak o sigorta şeklinin genel şartlarında açıklanmıştır. Bu genel şartlar sigorta poliçesi ekinde mutlaka sigorta yaptıran kişiye verilmektedir.

Örneğin kara taşıtları kasko sigortası genel şartlarına göre, riskin meydana geldiği öğrenildiği andan itibaren en geç beş iş günü içinde hasar ihbarı sigorta şirketine yapılmış olmalıdır.

Aynı şekilde karayolları motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortası yani trafik sigortası genel şartlarına göre de sigorta yaptıran kişi, sorumluluğunu gerektiren bir olayı öğrendiği tarihten itibaren beş gün içinde sigorta şirketine hasar ihbarını yapmış olmalıdır.

Yangın sigortası genel şartlarına göre, sigorta yaptıran kişi, hasarın meydana geldiği andan itibaren en geç beş iş günü içinde sigorta şirketine hasar ihbarı yapmış olmalıdır.

Hırsızlık sigortası genel şartlarına göre, riskin oluştuğunu öğrendiği tarihten itibaren beş iş günü içinde sigorta yaptıran kişi, sigorta şirketine hasar ihbarı yapmış olmalıdır.

Genel olarak hasar ihbarları üç şekilde yapılabilir:

·                          Sigorta şirketinin Çağrı Merkezleri aranabilir ve hasar ihbarı yapılabilir.

·                          Sigorta şirketinin acentelerine başvurularak hasar ihbarı yapılabilir.

·                          Kasko veya trafik sigortalarında, sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu servislerden birine araç bırakılarak da hasar ihbarı yapılmış olabilir.

Her sigorta şekline göre sigorta yaptıran kişinin ihbar yükümlülükleri usul ve esasları, ilgili genel şartlarda açıklanmıştır. Genel olarak hasar ihbarı yapılırken sigorta yaptıran kişinin öncelikle hasarın büyümemesi için gerekli önlemleri almak sorumluluğu vardır.

Hasar ihbarı yapılırken de genelde şu bilgiler istenmektedir:

·                          Poliçe tarih ve numarası

·                          Sigorta yaptıran kişinin adı soyadı ya da ticari unvanı

·                          Acentenin ismi

·                          Hasarın meydana geldiği tarih

·                          Hasarın oluş şekli ve boyutları ile ilgili detaylar

·                          Ortaya çıkan hasarın miktarı

·                          Sigortalı kişinin veya temas kurulacak kişinin telefon numarası

·                          Ekspertiz gereken durumlar için, ekspertiz yapılacak yerin açık adresi ve telefonu

·                          Araç sigortalarında aracın bırakıldığı servisin ismi, adresi ve telefon numarası

Hasar meydana geldiğinde acil yardım gerekiyorsa, bu durum mutlaka ilgili görevlilere bildirilmiş olmalıdır. Çünkü sigorta şirketi için en önemli nokta hasarın daha fazla büyümemesidir. Böyle durumlara sigorta şirketi gereken yardımı hemen organize edecektir.

Hasar sırasında, sigorta şirketlerinin dosya inceleme çalışmalarını kolaylaştırmak ve hızlandırabilmek için gerekli bilgi ve belgelerin zamanında ve tam olarak verilmiş olması önemlidir.

Örneğin kasko sigortalarında, yukarıdaki bilgilerin yanında şu belgeler de aranmaktadır: trafik kazası tespit tutanağı, tutanak tutulamamışsa, bunun nedeni ile birlikte detaylı hasar beyanı, alkol raporu, trafik tescil belgesi (ruhsat) fotokopisi, sürücünün ehliyet fotokopisi, yük taşıyan araçlarda sevk irsaliyesi, hasarlı aracın fotoğrafları, hurdaya ayrılan araçlar için hurda belgesi.

Ya da örneğin hırsızlık sigortalarında, karakola müracaat tutanağı, olay yeri görgü tespit tutanağı, çalınan malların bulunup bulunmadığını açıklayan karakol yazısı, olay yerinin detaylı fotoğrafları, hasar gören malların faturası, kullanım kılavuzu ve benzeri belgeleri, işyerleri için envanter kayıtları.

Hasar ihbarı yapıldığında sigorta şirketleri bir hasar dosyası açar ve bir dosya numarası verir. İster internet üzerinden ister çağrı merkezleri üzerinden ister doğrudan sigorta şirketine gidilerek yapılacak sorgulamalarda bu dosya numarası mutlaka sorulacaktır.

Yayınlanma Tarihi : 2017-08-24 19:08:22
Okunma Sayısı : 1258
reklam yan

Av. Ünsal KIZILCA Diğer Yazıları