Habibe Tilki UZEL
8 Mart’ta bile kadına şiddet!


8 Mart’ta bile kadına şiddet!


Hepimizin bildiği üzere 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, tüm dünyada kutlanan ve çeşitli etkinliklere sahne olan özel bir gün. 8 Mart bizim ülkemizde de es geçilmeyerek bazı organizasyonlar gerçekleştiriliyor. Her yerde bugünü kutlamak adına mesajlar yayınlanıyor, kadına şiddetin ne kadar kötü bir şey olduğunun altı çiziliyor, kadınlar sokakları mora boyuyor, eğlenceler düzenleniyor. Ancak ne yazık ki tüm etkinlikler böyle güzelliklerden oluşmuyor. Bakın bu 8 Mart’ta da kadına şiddetin son bulmasını umduğumuz bir günde bazı kadınların başına neler geldi.   



·         Bilgi Üniversitesi Kampüsü’nde düzenlenen 8 Mart Kadınlar Günü etkinliğine bir grup tarafından saldırıda bulunuldu. Edinilen bilgilere göre; turnikelerden atlayarak kampüse giren yaklaşık 30 kişilik bir grup, etkinliği düzenleyenlere saldırdı. Ellerinde bıçak, taş ve sopa bulunan bu kişilerin saldırdığı bazı kadınlar yaralandı. Evet, şiddetin günü olmaz ancak 8 Mart’ta kadınların gözlerine, yüzlerine tekme atılarak morartıldı.


·         Kadınlar gününde oynanan Beşiktaş - Karşıyaka maçında olay çıktı, kadın taraftarın kaşı açıldı.


·         Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi, ‘Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ nedeniyle basın açıklaması düzenledi. Baro Başkanı Ali Er, avukat Gözde Göçer'i anons ettiği sırada kürsüye çıkan Avukat Şilan Türk'ün ‘İstifaya zorlanıyoruz’ demesinin ardından Türk'ü kürsüden iterek şiddet uyguladı. Yaşananlara tepki gösteren kadın avukatlar ile Baro Başkanı Ali Er arasında uzun süre gerginlik yaşandı. Konuya ilişkin konuşan Avukat Işıl Akankıral, şunları söyledi: “Türkiye Barolar Birliği’nin merkezi açıklamasını yapmak istedik. Açıklamamızda hayır mesajı var diye siyasi bir içerik taşıdığı belirtilerek okutulmadı bizlere. Metnimizde ‘hayır’ın büyük yazılmış olması idi, problem olan. Küçültelim talebinde bulunduk. O da kabul edilmedi. Bu sebeple Baro Kadın Hakları Merkezi’nin bütün emekçi arkadaşlarımız toplu halde istifa etti. Bu istifaların ardından, Baro Başkanı kalan ekibiyle bir açıklama yapıyor şu anda. Kadın Hakları Merkezi emekçileri de kendi istifa mektuplarını okumak istediler. İstifaları basının bilmesi gerektiği için istifa gerekçelerini anlatmak istedi. Başkan bunu kabul etmedi. Arkadaşımızı itekledi. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde bir kadına şiddet gösterildi.”


Kadın olmak dünyanın her yerinde zor diyebiliriz ancak gördüğümüz üzere Türkiye’de kadın olmak 2, 3, hatta 5, 10 kez daha zor. Kadınlar değerlidir, şiddete son verilmeli mesajları verdiğimiz gün bile kadınlarımıza bir şekilde fiziksel olsun psikolojik olsun şiddet uygulanıyor. 

              

Kadınlara yönelik taciz, psikolojik ve fiziksel şiddet, ülkemizin önüne geçilemeyen veya geçilmek istenmeyen sorunu olarak karşımıza çıkmaya ne yazık ki devam ediyor. 2016 yılında yerel ve ulusal medyaya yansıyan haberlere göre 328 kadın erkekler tarafından öldürüldü. Yeni yılın ilk iki ayındaki verilere baktığımızda da durumun iç karartıcı olduğunu söyleyebiliriz. Ocak ayında 37, Şubat ayında ise 30 kadın yine erkek şiddeti nedeniyle hayatını kaybetti.

Öte yandan kadının sosyal hayat ve Meclis'teki yerine bakıldığında yine karamsar bir tabloyla karşılaşıyoruz. Meclis'te görevli 550 milletvekilinden yalnızca 81'i, 27 bakandan ise yalnızca 1’i kadın.

Peki, kadınlara kabus dolu bir hayatı yaşatanlar kim derseniz cevap daha da can yakıcı. Çünkü kadın cinayetlerinin yüzde 85’ini kocalar, sevgililer, eski kocalar, ayrılmak istenen sevgililer ve babalar işledi. Yani kadınların en sevdiği erkekler… 

Yayınlanma Tarihi : 2017-03-16 16:52:36
Okunma Sayısı : 979
kiremitçiler

Habibe Tilki UZEL Diğer Yazıları