Özkan DİKMEN
BU FİKRE SAHİP ÇIKALIM
Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı hafta içinde bir fikir ortaya attı. Aslında fikir de diyemeyiz. Bir tespit yapıp ciddi bir çözüm önerisi ortaya koydu. Hem de en kolay yapabileceği şekilde. En çok sevdiği şekilde. Bu fikre taraflı tarafsız sahip çıkmaz ve heba olmasına neden olursak yazıklar olsun bize.
Bakın, ne dedi Albayrak, “Köy okullarını açın biz tüm gereksinimleri hallederiz” dedi. Yani kısaca mevzu aslında bu. Pandemi nedeniyle ciddi sıkıntı yaşayacak olan eğitim-öğretim sezonu için önemli ve gerçekçi bir öneriydi.
İş burada sadece Milli Eğitim Bakanlığı ve Cumhurbaşkanı kararına bağlı. Bu fikir ciddiye alınmalı, ve özellikle toplumsal hamle dediğimiz mevzunun başlangıç noktasına da varmalıyız. Köy okulları ile ülkemizin gelişimi sağlanmış ve kimse de bunu inkar etmemişti.
Bu nedenle önümüzde çok ciddi bir iki yılımız var. Bu süreçte tüm öngörüler ve uzman görüşleri dünyanın ekonomik ve sosyolojik olarak ciddi sıkıntılar yaşayacağını söylüyor. Bunu resmi ağızlarda zaman zaman dile getiriyor.
Hele ki yeni eğitim-öğretim dönemiyle birlikte özellikle Tekirdağ’da 16 okulun tadilata alınıp öğrencilerinin diğer okullara verileceğini düşünürsek durumun kentimiz açısından ne kadar vahim olduğunu daha da önemli bir şekilde gözler önüne sermiş oluruz.
Kimsesiz bırakılan ve neredeyse yok olmaya terk edilmiş köy okullarını bir an önce açıp gerekli önlemleri alarak burada eğitimlere başlamalıyız. Bu sayede hem kırsal kesini dönüşler hızlanmış olur, hem de buradaki yaşam daha da hareketlenir. İnsanlar kentlerde yaşam mücadelesi sırasında unuttukları gerçek Ata topraklarına da bir anlamda sahip çıkmış olurlar.
En azından küçük bir baba evi varsa önce oraya yerleşirler. Kardeşler birlikte yaşamaya tekrar alışır. Bu sırada evin önündeki küçük bir alanı ‘yahu şuraya iki domates ekelim” ile başlayan sohbetler sonrası koca tarlayı işleyeme başlarız. Böylece hep eğitim öğretimde YERİNDE eğitim, hem de bir taraftan üretime katkı sağlamış oluruz.
Bu sayede uzmanların 2021 yılındaki kıtlık senaryoları bizi teğet geçmiş olmaz mı?
Gazeteci büyüğümüz Hasan Erge’de bu kapsamda geçtiğimiz günlerde kısa bir paylaşım yaptı sosyal medya hesabından. Kadir Albayrak’ın bu çıkışını yerinde ve çok doğru bulduğu gibi hemen önerilerini de sunmuş ve mantıklı bir yaklaşım göstermiştir. Tüm köy okullarının açılmasına gerek yok demiş ve belli başlı noktalardaki kırsal kesimde okulların yeniden açılıp çevre köylerin buralarda eğitim görebileceğini de belirtmişti.
İşte gazetecilerden beklenen aslında bu. Bir durumu olumlu veya olumsuz eleştirseniz bile arkasından önerinizi yapıştırmalısınız. Bunu yapmazsanız eleştiriniz havada kalır ve kimse de sizi sallamaz. Bu nedenle ben de özellikle Kadir Albayrak’ın bu çıkışına kentin tüm kesimlerinden destek gelmesi tarafındayım. Kayıtsız şartsız bu konuda ciddi katkı vermemiz ve önemli bir şekilde kamuoyu oluşturmamız gerek. Vakit kısa ama bu kısa sürede çok şeyler yapılabilir.
Sırf muhalefet olsun diye böyle güzel bir fikre sessiz kalmak da memlekete kötülük etmekten başka bir şey değildir. Bu nedenle güzel fikirlerin kimden çıktığı değil, toplumun ne kadar kısmına faydalı olduğuna bakmamız gerek. Albayrak’ın bu fikri toplumun büyük, hem de çok büyük bir kısmına faydası olduğu ortada.
Çocukların eğitimine ve gelecek neslin güzel yetişmesine ne kadar önem verdiğini bildiğimiz Kadir Albayrak’ın daha ilk döneminde 11 ilçeye 11 okul yaptırma projesini eleştirenler olmuştu. Şimdi bu eleştiri konusu olabilir mi acaba? Geldiğimiz nokta da, “Keşke daha çok okul yapılsaydı” diye düşünmüyor muyuz?
Hadi bu öneriyi olgunlaştırıp top yekün bir Tekirdağ hamlesi başlatalım. Bu hareketin adı da TEKİRDAĞ ÇIKIŞI olsun. Israr edersek olur. İktidar partili vekilleri, il ilçe başkanlarını, belediye başkanlarını kimi görürsek soracağımız ve talep edeceğimiz ilk şey köy okulları olsun. CİMER’e mektup yazmak da bunun içinde olsun. Tekirdağ olarak bu işe asılırsak Türkiye’nin bir çok noktasında da TEKİRDAĞ ÇIKIŞI kendini göstermiş olur.
Gelin siyaseti ve siyasi kazançları bir tarafa bırakıp bu işe sahip çıkalım. Ne dersiniz?
Okunma Sayısı : 4588