Habibe Tilki UZEL
BANA BİR HARF ÖĞRETENİN.


BANA BİR HARF ÖĞRETENİN.


Bizler “bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum” diyen bir milletten geliyoruz. Bu yüzden öğretmene olan saygımızın, sevgimizin temelinde bu düşünce yatıyor olmalı. Kendi çocukluğumu hatırlıyorum da özellikle ilkokul dönemindeki öğretmenimin bilmeyeceği şey olmadığını düşünüyor, müthiş bir hayranlıkla dinliyordum. Belki de bir şeyler öğretiyor olmasının minnettarlığı idi tüm sevginin nedeni. Sonra yıllar geçti, sınıflar atladık her seferinde başka öğretmenlerle tanıştık. Şanslıyım ki her zaman çok kıymetli, hoşgörülü, bilgili öğretmenlerim oldu ve hepsiyle güzel anılarım. 

Bilgi her zaman belki de önemli şeylerin başında geliyor. Bunu emekle öğreten öğretmenler için de özel bir günün olması çok yerinde. Zira ülkemizde öğretmene karşı saygı gösteriliyor olsa da öğretmenlerin sorunları ne yazık ki bitmiyor. Asıl acı olan ise bir türlü atanamayan öğretmen sayımızın çokluğu. Eminim ki büyük hayaller ve idealist düşüncelerle bu mesleği seçenlerin atanamıyor olması her geçen gün kalplerindeki heyecanı azaltıyordur. Hızla bu konuda reformlar yapılması şart. Her öğretmen öğrencisine kavuşmalı ki bence kavuştuğu gün onun gerçek öğretmenler günüdür. 

Evet, ülkemizde kıymetli eğitmenlerimizi 24 Kasım günü anıyoruz. Çünkü 24 Kasım 1928’de Mustafa Kemal Atatürk’ün “Millet Mektepleri’nin Başöğretmenliği”ni kabul ettiği gündür. M.K. Atatürk’ün 100. doğum yıldönümü olan 1981 yılından beri de ülke genelinde kutlanmaktadır. 

Peki, öğretmenler gününün dünyada farklı ülkelerde farklı zamanlarda kutlandığını biliyor muydunuz? Örneğin Azerbaycan’da öğretmenler günü UNESCO’nun belirlediği tarih olan 5 Ekim’de kutlanıyor. Avustralya’da 5 Ekim’de okullar genellikle tatil olduğu için Ekim ayının son cuma günü öğretmenler günü olarak kabul ediliyor. Çek Cumhuriyeti ve Slovakya’da evrensel eğitimin ilk savunucularından Jan Amos Comenius’un doğum günü olan 28 Mart’ta kutlanıyor. İran’da Murtaza Mutahhari’nin öldürülüşünün yıldönümü olan 2 Mayıs öğretmenler günü olarak anılıyor. Peru’nun bağımsızlığını kazanmasından sonra 6 Temmuz 1822’de kabul edilen bir yasa ile ülkedeki ilk öğretmen okulunun kurulmuş, böylece öğretmenler günü için bu tarih uygun görülmüş. Hindistan’ın Öğretmenler Günü ise eski devlet başkanı ve öğretmeni Dr. Sarvepalli Radhakrishnan’ın doğum günü olan 5 Eylül’dür. 

Görüldüğü üzere ülkeler değişse, takvim başka başka zamanları gösterse de öğreten, öğrenmeye destek olan her yerde saygıyla karşılanıyor ve hatırlanmaya layık görülüyor. Öncelikle kendi eğitim – öğretim hayatımda emeği geçmiş tüm öğretmenlerimin ve atanan atanmayı bekleyen kıymetli tüm öğretmenlerimizin öğretmenler gününü kutluyor, bilgi meşalesini her zaman yakarak etraflarını aydınlatmalarını diliyorum.

Yayınlanma Tarihi : 2015-11-29 20:56:15
Okunma Sayısı : 1037
kiremitçiler

Habibe Tilki UZEL Diğer Yazıları