‘’İnsan hayatı çok ucuz bu ülkede’’
İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Selcan Taşçı Devlet Memurları Kanun Teklifi birinci bölümü üzerine yaptığı konuşmada, teklife sert eleştiriler yöneltti.
Taşçı, konuşmasına Balıkesir'de yaşanan ve 12 kişinin hayatını kaybettiği faciaya değinerek başladı ve bu tür acıların kısa sürede unutulup sıradanlaşmasına tepki gösterdi. Türkiye'nin yakın tarihine damga vuran iş kazaları, maden faciaları, ulaşım kazaları ve diğer facialardan örnekler veren Taşçı, Armutçuk Maden Faciası (1983), Kozlu Maden Faciası (1992), Ümraniye Metan gazı patlaması (1993), Pamukova Tren Kazası (2004), Konya Zümrüt Apartmanı çökmesi (2004), Zeytinburnu havai fişek atölyesi patlaması (2008), Tuzla faciası (2008), Karadon maden faciası (2010), Soma (2014), Ermenek (2014), Şirvan (2016) maden faciaları, Çorlu Tren Kazası (2018), Tatvan Helikopter Kazası (2021), Amasra (2022) ve İliç (2024) maden faciaları gibi iş kazalarını hatırlattı ve “Bunlar gibi daha yüzlerce iş kazası, iş cinayeti, ulaşım kazası, ulaşım cinayeti, afet görünümlü katliam. Kopyala yapıştır gibi aynı araçlarla, aynı nedenlerle, aynı şekilde tekrarlanabilmesinin, bugün de gördüğümüz gibi; O yanarlı dönerli büyük puntolu facia başlıklarının altında adeta kaybolan “Daha önce de yaşanmıştı” ibaresi…Yakın tarihimizin tekerrür eden acılar, vahşetler, dehşetler, dram ve trajediler toplamına dönüşmesinin bir sebebi var; Bizim canımız çok ucuz…Bizim canımıza kast maliyetsiz…. Bizim hakkımız, hukukumuz çok ucuz…” ifadeleriyle Türkiye'de insan hayatının ucuzladığını ve ihmallerin cezasız kaldığını belirtti.
Milletvekili Pazarlıkları Can Kayıplarını Gölgede Bıraktı
İYİ Partili Taşçı, Balıkesir’de yaşanan facianın hemen ardından milletvekili pazarlıklarının gündeme gelmesinin "akıl almaz bir gayri insanileşme süreci" olduğunu ifade ederek, "Peki sair zamanda güne ve geceye damgasını vurması beklenen bu elim hadisenin yerini ne almış? Milletvekili pazarlıkları almış! 12 insanın canını kaybetmesi, buradaki bir sandalyeden etkisiz hale gelmiş; getirilmiş!" dedi.
Taşçı: "Fiili Durum Dayatmasıyla Kanun Yapılmaz!"
Torba kanun teklifi üzerine önemli değerlendirmelerde bulunan İYİ Partili Taşçı, teklifin Anayasa Mahkemesi tarafından daha önce iptal edilen maddeleri tekrar içerdiğini ve bu nedenle reddedilmesi gerektiğini söyledi. Taşçı “Bir işi layığınca, gereği gibi yapmama” silsilesinin, “kervanı yolda düzme” alışkanlığının, özensizliğin, ciddiyetsizliğin bir ayağı da kanun yapım süreci olduğu için, bu torba teklifin yarısı, Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği maddelerin yeniden ve bir kere daha iptal edilmeye namzet biçimde düzenlenmesinden oluşuyor! Kamu düzeni, enine boyuna düşünülmüş, bütün boyutları çalışılmış kanunlar yerine anlık ihtiyacı karşılayan veya arzulananın fiili durumunu oluşturmaya dönük Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle oluşturulmaya çalışılıyor. İptal edileceği çok iyi bilinerek ama zerre umursanmayarak o kararnameler, ısrarla çıkarılıyor.” dedi.
Varlığımıza Saygısızlık Saydığımız İçin Bu Teklifi Reddetmek Durumundayız
İYİ Parti olarak teklifin Genel Kurul'a getirilme şeklinden dolayı reddedilmesi gerektiğini belirten Taşçı, Devlet Memurları Kanunu'nun günün koşullarının gerisinde kaldığını ve güncellenmesi gerektiğini belirtti. İYİ Parti Grubu olarak Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki sözleşmeli personeli kamunun diğer alanlarındaki emsallerinden ayrıcalıklı hale getiren düzenlemelere destek vermeyeceklerini belirten Taşçı, kamuya tekrar dönüşü sağlanan personelin dernek ve vakıflarda görevlendirilmelerini de "olağan şüpheli" olarak nitelendirerek desteklemeyeceklerini söyledi. Taşçı ayrıca, SGK Kanunu'nda yapılacak değişikliklerle 2025 yılında emekli olacakların 2024 yılında emekli olanlara göre yüzde 30'luk bir hak kaybına uğrayacağını belirterek, bu konuda daha önce komisyona önerge verdiklerini hatırlattı ve önergelerinin tekrar gündeme alınmasını talep etti.
Okunma Sayısı : 220
![sugar chef](/haber/files/rklm/66c39e9ca0895.jpg)