TAHMİN BAŞARISI % 90 ÜZERİNDE
TAHMİN BAŞARISI % 90 ÜZERİNDE
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) son 11 yılda Tekirdağ’a yaptığı yatırımlarla hava tahminlerindeki isabet oranını yüzde 90’ın üzerine çıkardı. MGM, 2014 yılı ve sonrası için Tekirdağ’ a kurmayı planladığı 3 adet Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu (OMGİ) ile hava tahminlerinde tam isabeti yakalamayı hedefliyor.
Son 11 Yılda Tekirdağ’a 6 OMGİ Kuruldu
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Meteoroloji alanında 2003 yılından günümüze kadar Tekirdağ’ da tarihinde görülmemiş hızda ilerleme kaydettiklerini ifade ederek “2003 yılından önce Tekirdağ’ da OMGİ yoktu. 2003-2013 yılları arasında 6 adet OMGİ’ yi Tekirdağ merkez, Çerkezköy, Çorlu, Malkara, Hayrabolu ve Şarköy’de kurduk.Ayrıca denizcilik faaliyetlerine destek maksadıyla Marmara Ereğlisi Balıkçı Barınağı Ana Mendirek Feneri üzerine deniz OMGi’ si kurarak, denizcilik için önemli adımlar attık. Çorlu Havalimanına kurulan Otomatik Meteorolojik Bilgi Ölçüm ve Raporlama Sistemi sayesinde havacılık faaliyetleri sürecinde hava muhalefetinden kaynaklanacak tehlike arz eden durumlar en düşük seviyeye indirdik. Bütün bu sistemler için toplam 1 milyon 115 bin TL yatırım yaptık”dedi.
“Bölge İklim Atlası” Projesi Tamamlandı
Bölgeye ait “Bölge İklim Atlası” konulu projenin de tamamlandığını vurgulayan
Prof. Dr. Veysel Eroğlu, üreticiye rehber niteliğinde bir çalışmanın sağlandığını, Tekirdağ' da
44 firmaya Rüzgâr ve Güneş Enerji Sistemleri konusunda yer gösterim projelerinin gerçekleştirildiğini yenilenebilir enerji konusunda da yüksek seviyede verim alınmasının hedeflendiğini ifade etti.
Sosyal Hayat Planlamalarına Fayda Sağlanacak
Meteoroloji gözlem ağının genişletilmesi ile genel hava tahminini, alansal ve noktasal tahminlerin doğruluk payının daha da artmasının hedeflendiğinin altını çizen Prof. Dr. Veysel Eroğlu “2014 yılı ve sonrasında gerçekleştirilmesi planlanan bu yatırımlar, şiddetli meteorolojik hadiselerin önceden tahmin edilmesine olanak veriyor. Böylece bu hadiselerle alakalı erken uyarıların yapılması suretiyle muhtemel can ve mal kayıplarının önüne geçilmesi sağlanııyor” dedi.
Tarımda sulama, ilaçlama, hasat zamanlamalarının planlamasına yardımcı olan meteorolojik yatırımların, ulaştırma sektöründe ise rota planlaması ile maddi kayıpların ve zaman kaybının en aza indirgenmesine imkân verdiğini belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Bu yatırımlarla sosyal hayat planlamalarında fayda ve kâr sağlanacağı kesindir” diye konuştu.
3 OMGİ Kurulacak
MGM’nin Tekirdağ’a yapacağı meteorolojik yatırımlara 2014 ve sonrasında da devam edeceğini vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, yeni projeler kapsamında Dünya Meteoroloji Teşkilatı (WMO) standartlarında 3 adet OMGİ’nin daha Tekirdağlıların hizmetine sunulacağını söyledi. Böylece Tekirdağ ili ve bağlı bütün ilçelerinde OMGİ’ lerin kurulmuş olacağını ayrıca havza bazlı yeni Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonlarının da kurulumunun planlanacağını sözlerine ilave etti.
Öğretmen ve Öğrencilere Eğitim Verilecek
Meteoroloji konusunun önemli olduğunu ve Milli Eğitim Bakanlığı ile Orman ve Su işleri Bakanlığı arasında okullarda öğretmen ve öğrencilere meteoroloji konusunda eğitim verilmesi için protokol imzalandığını vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu "22 milyonluk Milli Eğitim camiası ile böyle bir protokolü imzaladığımız için mutluyuz. Meteoroloji Genel Müdürlüğü elemanları bütün okullara giderek, iklim değişikliği hakkında, genel meteorolojik tahminler nasıl yapılıyor ve bunlara nerelerden ulaşmak mümkün bu konular hakkında bilgi verecek” diye konuştu.
“Meteorolojik Tahminlerde Dünyada İlk 7’ye Girdik”
“Biz özellikle küresel olarak Balkanlar, Kafkaslar, hatta Orta Asya'ya kadar, Akdeniz ülkelerine kadar meteoroloji tahminlerde en ileri noktadayız” diyen Prof. Dr. Veysel Eroğlu Dünyada “Meteorolojik tahminlerde ilk 7'ye giren, teknolojide ilk 7'ye giren Meteoroloji Genel Müdürlüğümüz var. Hakikaten gurur duyuyoruz. Biz şu ana kadar bütün Türkiye'de 700'den fazla otomatik meteoroloji istasyonu kurduk. 10'dan fazla meteorolojik radarlarımız var, her yerde hatta ilk defa denizlerde dahil otomatik meteorolojik ölçümleri kurduk. Dünyanın sayılı bir bilgi işlem merkezimiz var. Bütün dünyadaki aletleri kalibirize edebilecek, kalibrasyon merkezimiz var. Hakikaten teknolojide ileri noktaya geldik" dedi.
MGM’nin internet sitesinden günlük ve haftalık tahminleri görmenin mümkün olduğunu söyleyen Prof. Dr. Eroğlu, “Hatta karayolunda buzlanma var mı yok mu bunları dahi meteorolojinin internet sitesinden görmek mümkün” diye konuştu.
Okunma Sayısı : 1220