MÜZE İÇİN İLK ADIM ATILDI

 

MÜZE İÇİN İLK ADIM ATILDI

 

 

Trakya Kalkınma Ajansı’nın 2013 yılı Doğrudan Faaliyet Desteği Programı çerçevesinde Trakya Üniversitesi tarafından hazırlanan Karaağaç Şehit Hasan Rıza Müzesi Projesi’nin sözleşmesi Edirne’de imzalandı. 

 

Trakya Üniversitesi Rektörlüğü’nde geçekleşen imza törenine Trakya Kalkınma Ajansı adına Genel Sekreter Vekili Mehmet Karaman, Trakya Üniversitesi adına da Rektör Prof. Dr. Yener Yörük katıldı.  


Tamamı Trakya Kalkınma Ajansı tarafından karşılanacak projenin toplam maliyeti 72.300 TL olacak.Proje kapsamında Edirne Karaağaç Mahallesinde Mimar Kemalettin tarafından yapılan Gar binası alanındaki yapılardan biri olan kültür varlığı taşınmazın onarımı amacıyla rölöve, restorasyon, restitüsyon projeleri yapılacak ve yapının Ressam Hasan Rıza Müzesi olarak projelendirilmesi suretiyle yapıya işlev kazandırılacak. Daha sonra yapılacak müzede Ressam Hasan Rıza’nın ünlü tablolarının örnekleri bulundurulacak.


Şehit Ressam Hasan Rıza


Hasan Rıza 1881 yılında Bahriyeden mezun olmuş, 1877 yılında çıkan Rus Harbi’ne Askeri Lisenin son sınıfında iken okulunu yarıda bırakarak gönüllü olarak katılmıştır. Savaş sırasında İtalyan bir ressamının korumalığına verilen Hasan Rıza, bu ressamdan etkilenmiş ve onun çalışmalarını yakından izlemiştir. Savaş bittikten sonra Hasan Rıza Bahriye’ye devam etmiş ve bu arada İtalyan ressam ile de bağlarını koparmayarak görüşmeye devam etmiştir. Bahriyenin son sınıfında iken Sultan Abdülhamid’in Sultaniye Gemisinin kamaralarını süslemekle görevlendirilmiş ve gösterdiği başarıdan dolayı okuldan mezun olmadan subay rütbesine getirilerek ödüllendirilmiştir. Bu durumu içine sindiremeyen Hasan Rıza, rütbesini de bırakarak, savaş sırasında tanışıp dostluk kurduğu İtalyan ressamdan aldığı tavsiyeler üzerine İtalya’ya gitmeyi tercih etmiştir. İtalya’da Roma, Floransa, Napoli atölyelerinde on yıl çalışmış, daha sonra Mısır’a gitmiş ve iki yılda orada çalışarak sanat anlayışını geliştirmiştir. İstanbul’a döndükten sonra Kaptan Paşa tarafından rütbesi geri verilmek istenmiş fakat kendini sanata adayan Hasan Rıza bu teklifi kabul etmeyerek Edirne’ye gitmiş ve burada Sanat Okulunda müdürlük yapmıştır. Hasan Rıza, eserlerinin çoğunu bu okulda müdürlük yaptığı sırada oluşturmuştur.


Asker Ressamlar Kuşağının önemli isimlerinden biri ve aynı zamanda Hasan Rıza’nın arkadaşı olan Sami Yetik; Hasan Rıza’nın Balkan Savaşı sırasında Edirne Hastanesinin müdürlük görevini sürdürürken, 13 Mart 1912 yılında Edirne’ye yapılan şiddetli bombardımandan eserlerini kurtarmak amacı ile gittiği atölyesinde Bulgar askerleri tarafından parçalanarak şehit edildiği bilgisini vermektedir. Hasan Rıza’nın yakın arkadaşı ve Sanat Okulunun öğretmenlerinden Yüzbaşı Cemil Bey ise sanatçının eserlerini kurtarmaya giderken yolda şehit edildiğini söylemektedir.


Yayınlanma Tarihi : 17 Şubat 2014
Okunma Sayısı : 999
reklam yan