MİSİNADAN YAPAY KAS ÜRETTİLER
MİSİNADAN YAPAY KAS ÜRETTİLER
Namık Kemal Üniversitesi'nin de arasında yer aldığı uluslararası araştırma ekibi, sıradan misina ve dikiş ipliğinden çok güçlü yapay kas üretti. Çorlu Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Prof.Dr.Fatma Göktepe ve Prof.Dr. Özer Göktepe’nin imza attığı bu büyük buluş dünyanın en saygın bilimsel dergisi olan Science’ın 21 Şubat 2014 tarihli sayısında yayımlandı.
Öğretim üyeleri; 2012 yılı yazında davetli profesör olarak bulundukları Amerika Birleşik Devletleri Texas (Dallas) Üniversitesi Alan G. MacDiarmid NanoTech Enstitüsü’nde yürüttükleri çalışmalar esnasında; ABDli ekibin kullandığı, çok pahalı ve zor üretilen bir malzeme olan karbon nanotüplerin yerine çok daha ucuz ve tekstilde yaygın kullanılan naylon filamentlerle, daha yüksek performansa sahip ve kolayca uygulanabilecek yapay kasları keşfettiklerini belirtti. Prof. Dr. Fatma ve Özer Göktepe’nin verdiği bilgiye göre; geliştirilen yapay kaslar, sadece %20 kısalabilen doğal kaslara kıyasla uzunluklarının %50’si uzayıp-kısalabilmekte olup, bu kasılma hareketini ağır mekanik yük altında milyonlarca kez tekrar edebilme özelliğine sahip.
117 KAT DAHA FAZLA YÜK KALDIRABİLİYOR
Ayrıca dakikada on bin devir hızla dönüş yapabilen bu kaslar, aynı uzunluk ve ağırlıktaki insan kasına göre 117 kat daha fazla yük kaldırabilmektedir. İnsan saçının sadece 10 katı kalınlığındaki misinadan elde edilen yapay kaslar yaklaşık 8 kg ağırlığında bir yükü; tıpkı doğal kaslardaki gibi paralel halde yan yana yüzlercesinin kullanılması durumunda ise yaklaşık 800kg ağırlığında bir yükü kaldırabilmektedir. Yeni yapay kaslar 7.1 hp/kg mekanik iş kapasitesine sahip olup, bu değer bir jet motorunun ürettiği mekanik güce denk geliyor.
İNSANSI ROBOTLARDA KULLANILABİLECEK
Öte yandan geliştirdikleri yapay kasların elektrotermal, ısıl, ışık ya da kimyasal reaksiyon ile harekete geçirilebildiğini belirten öğretim üyeleri; “Günümüzün en ileri insansı robotları, prostetik kol ya da bacaklar veya giyilebilir dış iskeletlerin hem ağırlık ve büyüklük, hem de kuvvet ve güç üretimi bakımından motor ve hidrolik sistemlerle kısıtlandığını” ifade eden araştırmacılara göre geliştirilen ürün; robotlar ya da dış iskeletler gibi süper insan dayanımının arandığı alanlarda kullanılabilecek.
AKILLI TEKSİL ÜRÜNLERİ KOLAYLIKLA ELDE EDİLEBİLECEK
Söz konusu yapay kas ipliklerinden tekstil yüzeyleri de elde ettiklerini açıklayan Göktepe çifti; ısı değişimi ile birlikte açılıp-kapanan gözeneklere sahip ve böylelikle kendi kendine konfor ayarlama özelliği taşıyan akıllı tekstil ürünlerinin rahatlıkla elde edilebileceğini belirtti. Diğer yandan ısı değişimine duyarlı çevresel faktörlerle harekete geçirilebilen yapay kaslar sera ya da binalarda kullanılarak, maliyetli ve gürültülü motor kullanımı dolayısıyla elektrik tüketimi ortadan kalkmış olacak.
Okunma Sayısı : 1415
