Hatay’da Afet Paneli

Hatay’ın İskenderun ilçesinde Akdeniz İnternet Gazetecileri ve Yayıncıları Derneği (AKİYAD) tarafından İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün destekleri ile “Afetlerde Yerel ve Bölgesel Medyanın Kriz Yönetimindeki Rolü” paneli düzenlendi. Panelin açılışında konuşlan AKİYAD Başkanı ve TİMBİR Danışma Kurulu Başkanı Veysel Cıncık, afetler sonrası kriz yönetimine değinerek “Bakın tekrar söylüyorum eğer bu deprem felaketi bir Avrupa ülkesinde olacak olsaydı o ülke bitmişti, batmıştı. Türkiye Cumhuriyeti çok güçlü bir devlettir. Bunu unutmayın. Eğer biz güçlü bir devlet olmasaydık bitmiştik. Net söylüyorum, çok şükür. Ama krizleri yönetemiyoruz sıkıntımız bu. Çok iyi bir kriz yönetim sistemi hazırlanmalı” dedi.

Akdeniz İnternet Gazetecileri ve Yayıncıları Derneği (AKİYAD) tarafından “Afetlerde Yerel ve Bölgesel Medyanın Kriz Yönetimindeki Rolü” paneli; İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü, İskenderun Üniversitesi, İskenderun Belediyesi ve Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR) iş birliğinde gerçekleştirilen panele; Arsuz Kaymakamı Hacı Hasan Gökpınar, Belen Kaymakamı Mahmut Sami Yılmaz, İskenderun Belediye Başkanı Mehmet Dönmez, Arsuz Belediye Başkanı Sami Üstün, İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci, TİMBİR Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa, GİMER Başkanı Av. Cüneyd Altıparmak, TİMBİR Genel Başkan Yardımcıları Cengiz Aksan, Tanju Akıncıoğlu ve Birlik Haber Ajansı Genel Müdürü Muhammet Kaçar ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

skenderun Teknik Üniversitesi’nde gerçekleştirilen ve moderatörlüğünü Eren Özçelik üstlendiği panelde İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci, TİMBİR Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa, GİMER Başkanı Av. Cüneyd Altıparmak, Gazeteci Erdal Yılmaz, Emekli TV İmtiyaz Sahibi Fatih Polat, TGC İskenderun Temsilcisi Akın Bodur, AKİYAD Başkanı ve TİMBİR Danışma Kurulu Başkanı Veysel Cıncık konuşmacı olarak yer aldı.

“Afetlerde Yerel ve Bölgesel Medyanın Kriz Yönetimindeki Rolü” başlıklı panelde yerel medya kuruluşlarının afet süreçlerinde oynadığı kritik rol ele alındı. Panelde konuşan İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci depremin ilk anından itibaren üniversite olarak kapılarını tüm halka açtıklarını belirterek “Spor salonunu hangarımızı açtık. 1 saat içinde 5 bin kişiyi ağırladık. Onlar yerleşirken çorba yapmaya gittik. Çorba pişirmeyi orada öğrendik. Açlığımızı hiç düşünmeden halkımız için çabaladık. 48 kişiyi canlı çıkarmanın mutluluğunu ömrüm boyunca unutamayacağım. Bir daha böyle acılar yaşamayı diliyoruz” dedi.

TİMBİR Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa ise 100 yılın depremini 6 Şubat tarihinde yaşadıklarını belirterek şöyle konuştu:

“Bu kadar büyük bir hareketin olabileceğini bilim adamı olarak kestiremedik. 4 fayın bir anda hareket etmesi olabilecek en kötü senaryonun gerçekleşmesi demek. Ancak dayanışma depremden güçlüdür. Bu deprem her şeyden çok büyüktü. Bu tür afetler sonrası doğru bilginin doğru zamanda doğru insanlara ulaştırılması çok önemli. Biz TİMBİR olarak deprem sonrası afet anında habercilik ve risk yönetimi paneli yaptık. Bizi afetler öldürmüyor, bilinçsizlik öldürüyor. Doğa, dünyayı yaşatmak için deprem yapmak zorunda. Dünyanın herhangi bir yerinde deprem olmasa dünyanın sonu gelmiş demektir. 1999 sonrası yapıların yıkılmaması gerekiyor. Ama maalesef bu binalarında yıkıldığını görüyoruz.  Kötü zeminde nasıl bina yaparsanız yapın bina ayakta kalmıyorsa yer yapı denetimi en önemli konumuz olmalıdır. Ülkemizde deprem umursamazlığı var. O nedenle biz hep medya fark ederse toplumda fark eder diyoruz. Medya olarak depreme hazırlığı sürekli gündemde tutmamız gerekiyor”

 

Yayınlanma Tarihi : 2024-10-16 17:54:21
Okunma Sayısı : 120
sugar chef