“Geldim, gördüm, yendim” Tokat

Türkiye'nin tarihiyle göz dolduran, sahip olduğumuz coğrafyanın en güzel şehirlerinden biridir Tokat.

Yeşil alanları arasında akan Yeşilırmak Nehri'ne ev sahipliği yapan Tokat, köklü bir tarihe sahiptir. En eski dönemlerde Komana, Kah-Cun ve Sobaro isimleriyle bilinen Tokat'ın toygarcılar tarafından kurulduğu bilinmektedir. Aynı zamanda Hititler, Asullar, Kimmerlinler, Persler ve Makedonyalarının hüküm sürdüğü bir noktadır. Tarihinde bu büyük medeniyetlerin himayesine girmiş ve günümüze de o dönemlerin izlerini taşıyan yapıtlara sahiptir.

 

Turizm açısından çok önemli bir yeri olmasa da, hatırı sayılır bir ziyaretçi potansiyeli vardır. Çünkü Türkiye'nin en çok türbesine sahip olan şehirlerden biridir. Tokat'ın güneyinde Sivas, kuzeydoğusunda Ordu, batısında Amasya, kuzeyinde Samsun ilçesi vardır. Karadeniz Bölgesi'nde yer alır ve buna bağlı olarak Karadeniz iklimi etkilidir. Her ne kadar Karadeniz şehri olsa da bazı ilçeleri İç Anadolu Bölgesi sınırlarında kalır. Almus, Artova, Başçiftlik, Erbaa, Niksar, Pazar, Reşadiye, Sulusaray, Turhal, Merkez, Yeşilyurt, Zile olmak üzere toplam 12 ilçeye sahiptir Tokat. Aynı zamanda 64 belde ve 609 köye sahiptir. Tokat'ın her köşesinde huzur bulabileceğiniz bir yer mutlaka vardır.

 

Eğer bu şehrin tarihini ve tabiat güzelliklerini keşfetmeyi düşünüyorsanız Tokat otellerinin birinde konaklayabilirsiniz. Tokat'ta bulunan oteller özellikle aile ve arkadaş grupları için idealdir. Tokat'ta ekonomik oteller bulabilirsiniz. Çünkü her bütçeye uygun konaklama tesislerine sahiptir. Oteller genellikle merkez ilçede ve il merkezinde konuşlanmıştır. Köylerinde ve diğer ilçelerinde pek fazla otel bulunmamaktadır. Tokat aynı zamanda ovalarıyla ve yaylalarıyla göz doldurmaktadır. Omala Ovası, Niksar Ovası, Erbaa Ovası, Artova Ovası, Tokat Ovası, Pazar Ovası, Turhal Ovası ve Topçam Ovası, tüm yeşillikleriyle göz kırpar gelen misafirlerine. Tabii Türkiye'nin önemli akarsularından biri olan Yeşilırmak da Tokat'ın içinden geçmektedir.

 

Tokat halkının geçim kaynaklarının başında tarım ve hayvancılık gelir. En çok yetiştirilen tarım ürünleri soğan, karpuz, kavun, şeker pancarı, tütün, patatesi, fasulye, domates ve mısırdır. Ovalara çok fazla sahip olduğu için büyükbaş hayvancılık ön plandadır. Bu güzel şehirde birçok fabrika da yer almıştır. Halkın hatırı sayılır bir kısmı fabrikalarda çalışır. Tokat Sigara Fabrikası, Dimes Meyve Suyu Fabrikası, Samaş Bentonit Fabrikası, Kereste Fabrikası ve Yem Fabrikası başlıca sanayi kuruluşlarını oluştur. Bir de şehirde şeker pancarının çok yetiştirilmesi sebebiyle şeker fabrikası bulunur.

 

Tokat, tarihin gizli kalmış sayfalarından kalmış olan birçok bilginin yaşandığı yerdir. Voyvoda III. Vlad'ın Tokat Kalesi'nde esir olarak kaldığı çoğu kişi tarafından bilinmez. Aynı zamanda Danişmentli Beyliği'nin başkenti, bu güzel şehrin Niksar ilçesi olduğu, Sezar'ın “'geldim, gördüm, yendim”' dediği noktanın Zile olduğu da pek az insan tarafından bilinir.

Yayınlanma Tarihi : 2024-5-28 16:27:50
Okunma Sayısı : 685
kiremitçiler