‘’EN BERBAT DÖNEM YUSUF TEKİN'İN DÖNEMİ’’
CHP Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi Nurten Yontar, AKP iktidarı döneminde her gelen Millî Eğitim Bakanının sistem değiştirdiğini anımsatarak, “Ama emin olun, en berbat dönem şu anki Millî Eğitim Bakanınız Sayın Yusuf Tekin'in dönemidir. Bir önceki Bakanın verdiği bir öğün yemek bile Sayın Yusuf Tekin'e fazla gelmiştir” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi Nurten Yontar, eğitimde yaşanan sorunları Meclis kürsüsünden anlattı.
Türkiye’nin yüz yıllık cumhuriyet tarihinin en problemli eğitim öğretim dönemini yaşadığına vurgu yapan CHP’li Vekil Yontar, “Millî Eğitim Bakanlığı okulları temizletmeden, boya badanasını yaptırmadan, temizlik ve güvenlik personelini almadan, öğretmen atamalarını yapmadan okullar açıldı. Okulların açılmasıyla birlikte okulların temizliğini, temizlik malzeme alımlarını veliler ve öğretmenler birlikte yapmaya başladı” dedi.
KÖLELİK DÜZENİNİ GERİ Mİ GETİRMEYE ÇALIŞIYORSUNUZ?”
Milli Eğitim Bakanlığı’nın emeği yok sayarak ‘tasarruf’ adı altında yarı zamanlı temizlik hizmeti almaya çalıştığına vurgu yapan Vekil Yontar, “Kölelik düzenini geri mi getirmeye çalışıyorsunuz?” diye sordu ver şöyle devam etti: “Okulların temizlikten yoksun olması ve özellikle tuvaletlerin temizliğinin yapılmaması öğrencilerde ve okul personelinde salgın hastalıklara sebebiyet vermiştir.”
BİR ÖĞÜN YEMEK BİLE TEKİN'E FAZLA GELDİ
Okula aç giden çocuk sayısındaki artışa dikkat çeken CHP’li Yontar, “İktidarınız döneminde her gelen Millî Eğitim Bakanı sistem değiştirdi. Ama emin olun, en berbat dönem şu anki Millî Eğitim Bakanınız Sayın Yusuf Tekin'in dönemidir. Bir önceki Bakanın verdiği bir öğün yemek bile Sayın Yusuf Tekin'e fazla gelmiştir. Yoksulluk derinleştikçe, ailelerin alım gücü düştükçe okula aç giden çocuk sayısı da arttı; önceden bir iki çocuk var iken sınıfta ve bunlar bir şekilde kompanse edilirken şimdi neredeyse sınıfların yarısı aç gitmekte” diye konuştu.
CUMHURBAŞKANINI DİNLEYENLER BUGÜN KAN AĞLIYOR
Cumhurbaşkanının “3 çocuk yapın” çağrısını anımsatan Yontar, “Yumurtanın tanesi 5 lira, simidin tanesi 15 lira; 1 şişe suyun 10 liraya satıldığı bir kantinde hangi öğrenci neyi alacaktır? Sayın Cumhurbaşkanı ‘3 çocuk yapın’ dedi. Cumhurbaşkanını dinleyenler bugün kan ağlıyor, çocuğunu besleyemediği için hesap soruyor. Çocukların iyi beslenememesi boy kısalığını, okul tuvaletlerini kullanamaması da bağırsak ve böbrek rahatsızlığını beraber getirmekte. Çocuklarımız tabii ki Millî Eğitim Bakanının çok da umurunda değil” dedi.
ACİLEN TÜM OKULLARA BİRER GÜVENLİK GÖREVLİSİ YERLEŞTİRİLMELİDİR
Güvenlik sorununa da değinen Milletvekili Yontar, şunları kaydetti: “Okullarımızın diğer bir sorunu da güvenlik sorunu. Kapısında güvenlik görevlisi olmadığı için öğrenciler izinsiz bir şekilde okullardan kaçabilmekte buna bağlı da kötü alışkanlıklar edinebilmektedir. Yine, bazı kendini bilmez insanlar elini kolunu sallayarak okula girmekte ve öğretmenlere şiddet uygulamakta. Emniyet güçlerimizin okul çıkışlarında ve girişlerinde devriye görevinde bulunmaları yeterli değildir, acilen tüm okullara birer güvenlik görevlisi yerleştirilmelidir.”
ÖZELLİKLE KIZ ÖĞRENCİLERİMİZ EĞİTİMDEN UZAKLAŞTIRILDI
Yoksul aile çocuklarının imam-hatip ve meslek liselerine yönelmek zorunda bırakıldığını ifade eden Yontar, şunları söyledi: “4+4+4'e geçilmesinin ardından özellikle kız öğrencilerimiz eğitimden uzaklaştırıldı. Sermayeyi eğitim politikalarınızın ortağı yaptınız. Eğitimi özelleştirme projeniz eğitimde kaliteyi artırmak yerine iyice düşürdü. İstediği liseye yerleşemeyen ve yeterli gelir düzeyi olmayan öğrenciler imam-hatip liseleri ve meslek liselerine yönelmek zorunda bırakıldı.
EĞİTİM FAKÜLTELERİNİN EĞİTİM KALİTESİNİ ARTIRALIM
Taşımalı eğitimle kilometrelerce uzaktaki okullara gitmek zorunda kalan çocuklarımız, son yapılan düzenlemeyle birlikte 30 kilometre üzerindeki mesafelerde yatılı okullara yönlendirilmiş bulunmakta, yatılı okula göndermek istemeyen aileler yüzünden de çocuklar eğitimden ayrılmak zorunda kalmıştır.
Sayın milletvekilleri, bu kadar sorun ortada dururken Bakanlık bunlarla uğraşmayıp neyle uğraşıyor? Cemaat ve tarikatlarla protokol yapmaya. ÇEDES, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, MESEM, MEB'de kadrolaşma ve bugün görüşmeye devam edeceğimiz Öğretmenlik Meslek Kanunu. Öğretmenlik Meslek Kanunu üzerine bu kadar uğraşacağımıza gelin, eğitim fakültelerinin eğitim kalitesini artıralım.
Öğretmenlik diplomasını yok sayan Milli Eğitim Akademisini kabul etmiyor; ücretli, sözleşmeli değil, kadrolu ve güvenceli öğretmen istihdamı sağlanmalı diyor.”
Okunma Sayısı : 147