GÜNAY HİJYEN EĞİTİMİ KONUSUNDA UYARILARDA BULUNDU
GÜNAY HİJYEN EĞİTİMİ KONUSUNDA UYARILARDA BULUNDU
Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay, geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren ‘Hijyen Eğitimi Yönetmeliği’ kapsamında yer alan işletmeler için verilen sürenin 5 Temmuz 2014 tarihinde sona erdiğini ve bu tarihten sonra yapılacak denetimlerle, hijyen eğitim belgesine sahip olmayanlara ise para cezası işlemi uygulanacağını belirtti. Tekirdağ TSO Başkanı Günay, Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından geçen yıl yürürlüğe giren ‘Hijyen Eğitimi Yönetmeliği’ kapsamında eğitim almak isteyenler için verilen sürenin 5 Temmuz 2014 tarihinde sona erdiğine dikkat çekti.
Söz konusu yönetmeliğin gıda üretim ve perakende iş yerleri, insani tüketim amaçlı sular ile doğal mineralli suların üretimini yapan iş yerleri, kaplıca, hamam, sauna, berber, kuaför, dövme ve pirsing yapılan yerler, masaj ve güzellik salonları, otel, motel, pansiyon ve misafirhane gibi yerler ile komisyon tarafından hijyen eğitimi verilmesi uygun görülen iş kollarını kapsadığını hatırlatan Başkan Günay, bu kapsamdaki işyerlerinin ve çalışanlarının bir an önce eğitim belgesi alması gerektiğini söyledi.
Belgelerin geçerli olabilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından alınması gerektiğini belirten TTSO Başkanı Günay, “Hijyen Eğitimi Yönetmeliği’nin 6’ncı maddesinin 1’inci fıkrası gereği hijyen eğitimlerini çalışanlarına kendi imkanlarıyla vermek isteyen iş yeri sahipleri ve işletenler il veya ilçelerdeki Mesleki Eğitim Merkezleri ya da Halk Eğitim Merkezleri’ne müracaat ederek, bu kurumların denetiminde hazırlanan programlar çerçevesinde bu eğitimleri verebileceklerdir. Ayrıca herhangi bir kurumdan alınmış hijyen eğitim belgesi kabul edilmeyecektir. 5 Temmuz 2014 tarihinden sonra yapılacak denetimler sırasında Hijyen Eğitim Belgenin sorulacağı ve bu belgeyi almamış olanlar hakkında 1593 sayılı umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 282'nci maddesine göre işlem yapılacağı belirtilmektedir. Bu çerçevede; 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 8'inci maddesinde, Bu Kanunda yazılı olan yasaklara aykırı hareket edenler veya zorunluluklara uymayanlara, fiilleri ayrıca suç oluşturmadığı takdirde, 250 – 1.000 TL’ye kadar idari para cezası verilecektir. Üyelerimizin ve firmalarımızın Hijyen eğitimi konusunda uyarıları dikkate alması ve eğitim belgesini en kısa zamanda alması gerekmektedir" diye konuştu.
Okunma Sayısı : 1327