Erdek’i hala görmediniz mi?

Balıkesir’e bağlı bir ilçe olan Erdek, Kapıdağ Yarımadası’ndaki Erdek Körfezi’nde yer alıyor. Türkiye’nin ilk tatil yeri olan ve tarihte çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapması sebebiyle Türkiye’nin en önemli ilçelerinden biri olan Erdek Bandırma, Manyas, Gönen, Biga’ya oldukça yakın bir konumda bulunuyor.

 

Erdek ufak bir yer. Hatta Erdek gezi rehberi nasıl olur diye sordurtabilen bir yer. Ama bu durum hemen gezeriz anlamına gelmiyor. Çünkü dolu dolu bir rota için Erdek merkez ile buraya bağlı köyleri de işin içine katarsanız iki gün yetmez. Eğer sadece hafta sonunuz varsa Erdek merkezde sahil dolaşmalı ve yemeli içmeli bir gezi yapar, birkaç tarihi yer de görelim derseniz Erdek gezi rehberi listesinden planınızı oluşturabilirsiniz.

Kyzikos Antik Kenti

Coğrafyanın babası Strabon’a göre burada yaşayan ilk topluluk Yunanistan’dan gelen Dolianlar imiş. Birçok uygarlığa ev sahipliği yapan Kyzikos, dünyanın 8. harikası sayılıyor. Roma İmparatorluğu’ndaki en büyük sütün başı olan ve Anadolu’da benzeri olmayan 2 metre çapında, 2.5 metre yüksekliğindeki devasa sütun başına sahip Kyzikos Antik Kenti’ne gitmek için Bandırma’ya gider gibi devam edilir ve Düzler Mevkii üzerinde görülen tabelalar takip edilir.

 

Hadrianus Tapınağı

Erdek gezi rehberi listesine alınması gereken Kyzikos Antik Kenti, içerisinde yer alan Hadrianus Tapınağı, İmparator Hadrianus adına Kyzikos’lu mimarlarca yapılmış. Bu Kyzikos’lu mimarlar aynı zamanda Efes Antik Kenti giriş kapısı, Bergama’daki ve Atina’daki sütunlar gibi eserlerin sahibi. Burası büyük bir antik kent değil sadece kalıntı olarak var. Kalıntılar içerisinde görülecekler ise amfitiyatro, altıköşe kuleler, Bouleuterion, oğulları tarafından Bergama Kraliçesi Apoolonis’in adına tarafından yaptırılan tapınak ve Kirazlı Yayla Manastırı.

Kirazlı Manastırı

Havari Lukas’ın yaptığına inanılan, tarihte Rumların dini merkezi olarak kullanılan Kirazlı Manastırı, Fener Rum Patrikliği Katedrali’nde sergilenen Meryem Ana ikonu için yüzlerce kişinin ziyaret ettiği bir yermiş. 1922 yılından itibaren uzun bir süre terk edilmiş vaziyette kalır. Kirazlı Manastırı, ağaçlar ve nehirler arasında saklanan gizli bir mabed. Kirazlı Manastırı için ideal zaman ilkbahar ya da sonbahar. Erdek gezi rehberi kapsamında mutlaka ziyaret edilesi bir yer.

Zeytinli Ada

Adını üzerindeki iki zeytin ağacından alan Zeytinli Ada’da, M.S.500’lerde inşa edildiği sanılan Meryem Ana Kilisesi bulunur. Bu kiliseye ait Meryem Ana ikonası ise Fener Rum Patrikhanesi’nde sergileniyor. Doğu kilisesi, manastır, ayazma, iki hamam, fener, yeraltı kilisesi, kayıkhane, erzak deposu ve Kybele Kutsal’dan oluşan tarihi eserleri ile Zeytinli Ada, tarihinde ise en çok şifalı kaynak suyu ile önem taşımış. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde şu satırlarla Zeytinli Ada’daki şifalı sudan bahsettiği görülür. “Bu Erdek’in karşı garbında bir mil bait derya içere taam sofrası kadar bir yerde kaynar bir ılıca suyu vardır ki Adem içine girmeyi tahammul edemeyip deryaya karıştığı yerde gusul ederler. İki türlü hasai kudret bireşince gusul edenler hayati cavidani bulurcasına memnun ve sıhatül vücut olurlar. Evliya Çelebi Seyahatnamesi”

Aslen bir arkeopark olan Zeytinli Ada, bir dönem ziyarete açıldı ve günübirlik turlarla turist ağırladı.

 

Apostal

Vaktiyle Ayia Apostoli isimde bir kilisesi olan Apostol Mesire Yeri’nin önemi buradaki çınar ağacından kaynaklanıyor. Apostol’da yaşlı bir koca çınar ağacı vardır ve bu ağacın mağaraya benzeyen kocaman bir boşluğu bulunur. Bu boşluk bir insanın geçeceği kadar büyüktür. Özellikle Hıdrallez’de, Seyit Gazi ile birlikte gidilen favori yerlerdendir. Her Hıdırellez’de Apostol’daki çeşmeden su içilir, dilekler tutulur ve çınar ağacının deliğinden üç kez geçilir. Erdek’ten Ocaklar’a doğru giderken yolun sağ tarafında bir çeşme ve Apostol tabelası görülür. Buradan sağa girerek yaklaşık 300 metre sonra Apostol’a varılır.

 

Yayınlanma Tarihi : 2021-6-21 16:28:45
Okunma Sayısı : 2359
sugar chef