ARGE VE PROJE GÜNLERİ BAŞLADI
ARGE VE PROJE GÜNLERİ BAŞLADI
Araştırmacı Üniversite kültürünün geliştirilmesi ve yürütülmekte olan projelerin akademi, kamu ve özel sektör ile buluşturulması amacıyla düzenlenen ve iki gün sürecek olan Namık Kemal Üniversitesi Araştırma Geliştirme ve Proje Günleri 14 Mayıs’ta Rektörlük Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen açılış töreni ile başladı.
Açılış törenine Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, NKÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, Türk Patent Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Ahmet Cevdet Acar, TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanı Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu, kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri, akademik personel, öğrenciler ile araştırmacılar katıldı.
Üniversite bünyesinde bulunan laboratuar olanaklarının tüm üniversite akademik birimleriyle, kamu, sanayi ve özel sektörle paylaşarak geniş çalışma gruplarının oluşturulması amacı taşıyan Namık Kemal Üniversitesi Araştırma Geliştirme ve Proje Günleri’nin açılışında konuşan TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanı Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu, Üniversitemizin düzenlemiş olduğu fikir ve projeleri kamu, sanayi ve özel sektöre ulaştırarak yeni projelerin oluşturulmasına olanak sunan etkinlikte bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Prof. Dr. Arcaklıoğlu sunumunda Ulusal yenilik sistemi 2023 yılı hedeflerini aktararak önerilen proje sayısının giderek artış gösterdiğini, 2013’te proje miktarının 8 kat artış göstererek 7 bin 856’ya ulaşıldığını kaydetti. Son zamanlarda geliştirilen Proje Performans Ödülü uygulaması ile desteklenen projenin sonuç ve etkilerinin arttırıldığını dile getirdi.
Türk Patent Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Habip Asan sunumunda “Sınai Mülkiyet Hakları ve Üniversiteler” konusunu ele aldı. Prof. Dr. Asan ülkemizin 2023 sınayi mülkiyet vizyonunun 10 küresel marka yaratılması, Dünya’da Türk tasarımı imajının yerleşmesi, Gayri Safi Milli Hasılatın %50’sine karşılık gelen fikirler ile mümkün olacağını aktardı. Prof.Dr. Asan son dönemde fikri sermayenin öneminin kavrandığına değinerek, 2010 yılında maddi varlıkların %20 fikri ürünlerin oranının ise %80’e ulaştığını söyledi. Prof. Dr. Asan, “ Patentlerin Dünyadaki teknik bilginin %80’inin içermesi, her yıl iki milyon yeni başvuru yapılması ve internet üzerinden sınıflandırılmış en güncel bilgiyi ücretsiz sunması açısından en önemli bilgi kaynakları arasında yer almaktadır.” dedi.
TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, sunumunda genç bilim insanları için destek projelerinden bahsetti. Prof. Dr. Acar, son 10 yılda Türkiye’de Ar-ge’ye ayrılan payının 6 kat arttığını belirterek “180’e yakın üniversite var. Üniversitelere ayrılan kaynaklar, ciddi büyük oranlarda karşımıza çıkıyor. Namık Kemal Üniversitesi’nin 8 yılda göstermiş olduğu gelişme takdire şayan. Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek’i katkılarından dolayı kutluyorum” dedi. TÜBA’nın çalışma prensibi hakkında bilgi veren Acar TÜBA’nın görevlerinin üstün nitelikli bilim insanlarını onurlandırmak, bilim çalışmalarının yaygınlaşmasını sağlamak, gençleri bilim alanına yöneltmek ve bilim standartlarının ulusal düzeye çıkartılmasına yardım etmek olduğunu aktardı.
Rektör Prof. Dr. Osman Şimşek, Üniversiteler ile toplumun farklı kesimlerini bir araya getirmek, geleceğe dönük stratejik ortaklıklar için zemin hazırlamak, ülkemizin geleceğinde üniversitelerin yeri ve katkılarını vurgulamak amacıyla düzenlenen Namık Kemal Üniversitesi Araştırma Geliştirme ve Proje Günleri’nin gerçekleşmesinde emeği geçenleri tebrik etti. Prof. Dr. Osman Şimşek, Üniversite ve sanayi kesimlerini buluşturan Proje Günleri’nin hedefinin Ulusal Ar-Ge ve İnovasyon paydaşları ile bilgi alışverişini kolaylaştırmak ve farklı diyaloglara ve yeni girişimlere ortam hazırlamak olduğunu belirtti.
Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, Namık Kemal Üniversitesi Araştırma Geliştirme ve Proje Günleri Etkinliğine davet edilmekten büyük mutluluk duyduğunu belirtti. Yerlikaya konuşmasında “Tekirdağ Valisi olarak Tekirdağ’daki gelişmeleri izlediğimde Tekirdağ ihracatçı iller sıralamasında 21’inci basamakta yer alıyor. 1500 civarında sanayici bulunuyor. Türkiye’nin GSMH 10 bin civarında bu durum Tekirdağ’da 14 bine ulaşıyor. Tekirdağ hızlı sanayileşen bir kent. Üniversitemizin Mühendislik Fakültesi başta olmak üzere her alanda destek olması açısından büyük görev düşüyor. Süleymanpaşa ilçemizi geliştirmek için Üniversitemizin önemi büyük. Üniversitemizin aydınlığında bütün sanayicilerimizin bütün sivil toplum kuruluşlarının ve medyanın bu güne kadar izlediği yolu daha ileriye taşımasını diliyorum” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından Vali Ali Yerlikaya, Rektör Prof. Dr. Osman Şimşek ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. İhsan Soysal katılımlarından dolayı günün anısına TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Türk Patent Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Habip Asan ve TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanı Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu’na teşekkür plaketi takdim etti.
Açılış konuşmalarının ardından düzenlenen tören ile projelerin ve posterlerin sergilendiği standlar düzenlenen tören ile açıldı.
Okunma Sayısı : 1183