ARAZİ KULLANIM YÖNTEMİ KONFERANSI


ARAZİ KULLANIM YÖNTEMİ KONFERANSI

 

 

Namık Kemal Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu’nda bu yıl üçüncüsü düzenlenen Karadeniz Havzalarında Bütünleşik Arazi Kullanım Yönetimi Modellemesi Konferansı düzenlendi.

 

NKÜ Rektörü Prof.Dr. Osman Şimşek’in de katıldığı konferansa Saray Kaymakamı Hüseyin Öner, Hayrabolu Belediye Başkanı Fehmi Altayoğlu, Üniversitemiz Proje Ofisi Koordinatörü Prof.Dr. Fatih Konukçu, Burgaz Turizm Derneği Başkanı Sonya İnilova, Burgas Üniversitesi öğretim Üyesi Prof. Dr. Asen Zlatarov, Gürcistan Citivas Mamuka Ovilavo, Turmepa Genel Müdür Yrd. Mine Göknar, akademisyenler ve öğrenciler katıldılar.

 

Hayrabolu Belediye Başkanı Fehmi Altayoğlu konuşmasında, “Bu projeye elimizden geldiğince destek veriyoruz, projenin yürütülmesi konusunda Türkiye ayağını büyük çoğunlukla Namık Kemal Üniversitesi oluşturuyor. Eğitim, yazılım, araştırma bakımından üniversite hem bölgedeki iş sahasında hem de bürokrasideki ilişkilerde çalışmalarını ortaya koymaktadır. Belediye olarak çalışmaları yürütmekteki kararlığımızı sürdüreceğiz. Tüm çalışmaların bölgemizdeki diğer ülkelere de faydalı olmasını diliyorum.” dedi.

 

Proje değerlendirme toplantısının üçüncüsüne ev sahipliği yapmalarından duyduğu  memnuniyet Şimşek, konuşmasına; “ Üniversitemiz, projenin araştırılması, oluşturulması konusunda, bütçe olarak da ciddi destek vermektedir. İlk ikisi Bulgaristan’da yapılan toplantının şimdi Üniversitemizde yapılıyor olması övünç vericidir. Bu projenin gerçekleştirilmesi, sürdürülebilir olması için hepimize büyük görevler düşüyor. Öğrencilerimiz, vatandaşlarımız ve diğer kurumlar için de faydalı olacağını düşündüğüm projede emeği geçen herkesi kutluyorum” sözleri ile devam etti.

 

Protokol konuşmalarının ardından NKÜ Proje Ofisi Koordinatörü Prof. Dr. Fatih Konukçu projenin amaçlarından kapsamından, öncelik ve önlemlerinden bahsederek; “Karadeniz Havzası Ortak Operasyonel Programı , Avrupa Birliği’nin Avrupa Komşuluk ve Ortaklık Aracı (ENPI) ile Katılım Öncesi Mali Yardım(IPA) kapsamında bir programdır. Karadeniz Havzası’ndaki bölgelerin daha güçlü ve sürdürülebilir bir ekonomik ve sosyal kalkınma gerçekleştirmelerine katkıda bulunmak amacı gütmektedir.

 

Ortak araştırmanın amacı, Karadeniz deltalarında/havzalarında sürdürülebilir arazi kullanımının sağlanmasına yönelik, yönetim araçlarının oluşturulması, geliştirilmesi, yaygınlaştırılmasıdır. Hedef deltalarda arazi kullanım modeli oluşturmak, Karadeniz havzasında bilim insanları, arazi kullananlar ve karar verici merciler arasında işbirliği imkanları ve ağları kurmak, hedef deltalarda arazi yönetimi ile ilgili iletişim ve işbirliği fırsatları yaratmak gibi özel amaçlar gütmektedir.

 

Projenin nihai faydalanıcıları yerel STK’ların temsilcileri ve üyeleri, yerel yönetim ve idarelerin temsilci ve görevlileridir. Başlıca faaliyetler ise faaliyetlerin entegrasyonu, ortak araştırma programı, mükemmeliyeti yayma ve yönetim faaliyetleridir.

 

Karadeniz OOP( Ortak Operasyonel Programı) kapsamında üç öncelik ve bir teknik yardım bileşeni bulunmaktadır. Bunlar; Ortak kaynaklara dayalı ekonomik ve sosyal kalkınma için sınır ötesi ortaklıkları desteklemek, çevrenin korunması ve muhafazası için kaynakların ve yetkinliklerin paylaşılması, Karadeniz havzasında ortak bir kültürel ortamın oluşturulabilmesi için çalışan kültür ve eğitim ağlarının desteklenmesidir.

 

Ortak Araştırma Programı; Deltalarda/havzalarda sürdürülebilir arazi kullanımının sağlanmasına yönelik yönetim araçlarının oluşturulması, geliştirilmesi, yaygınlaştırılması. CBS yazılımlarını da içeren web tabanlı veri yönetim sisteminin kurulması. CBS ortamında model/yazılım geliştirilmesi ve entegrasyonun sağlanması konularını içermektedir.

 

Proje kapsamında Türkiye’de Ergene Havzası, Bulgaristan’da Ropotamo and Veleka Deltaları, Ukrayna’ da Dniester ve Dnieper Deltaları, Gürcistan’da Guria Bölgesi çalışılacaktır.

 

Ergene Nehri boyunca 1.150.000 nüfus, %65 lik tarım arazisi, %27’si orman alanı mevcuttur. Bölgede hızlı nüfus artışı, çevre sorunları, düzensiz şehirleşme, sanayi kirliliği, amaç dışı arazi kullanımı mevcut sorunlardır. Eylem planı ise zehirli atıkların dönüşümü için birimlerin kurulması, fabrikaların mevcut arıtma tesislerini iyileştirmeleri, olmayanların temin etmesi, nehir yataklarının iyileştirilmesi, ağaçlandırma çalışmaları, nehrin proje uygulanırlılığı süresince belli aralıklarla kirliliğinin ölçülmesi gibi konuları kapsamaktadır. Derin deşarj ise dağınık sanayi kuruluşları bir alanda birleştirilerek organize sanayi bölgeleri oluşturmak. Akabinde ise fabrika atıklarını tek sahadan arıtmaktır.”  Diyen Konukçu, sözü Burgaz Turizm Derneği Başkanı Sonya İnilova’ ya verdi.

 

İnilova Burgas’ın tarihi, kültürü ve turistik alanları ile bilgi vererek projenin ülkelerinde uygulanabilirliği konusuna değindi.

 

Burgas Üniversitesi Prof Dr. Asen Zlatarov ise projenin faydalarından ve Ropotamo and Veleka Deltalarının mevcut sorun ve durumundan bahsetti.

 

Gürcistan Civitas Derneği’nden Mamuka Ovilova, ülkelerindeki Guria bölgesinin bu proje kapsamında ne tür kazanımlar elde edebileceğine değindi.

 

TURMEPA (Deniz Temiz Derneği) Genel Müdür Yrd. Mine Göknar yaptıkları çalışmalardan bahsederek; “ bugün burada üzerinde durduğumuz proje ülkemizin belli bir bölgesi için değil ülkemizin geneli için büyük bir çalışmadır. Trakya’daki ilkokul, ortaokul, lise öğrencileri ile yetişkinlerin Ekosistemler ve Çevre konusunda bilinçlendirilmesi amacıyla, Deniz Temiz Derneği olarak “ Ekosistem Eğitim Programı” hazırladık. Programın temel amacı Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli illerinde hedef gruplara “ Karadeniz Deltaların Bütünleşik Arazi Kullanımı Yönetiminin Modellenmesi Projesi’nin amacını ve uygulanabilirliğini disiplinler arası ekiplerin işbirliği ile olumlu tutum ve davranışlar kazandırarak anlatmaktır.” dedi.

 

 

Rektör Şimşek katılımcılara günün anısına NKÜ plaketini hediye etmesinin ardından program son buldu.

Yayınlanma Tarihi : 30 Mayıs 2014
Okunma Sayısı : 1348
sugar chef