Antik ismi Parthenia olan kent, Bartın
Doğa ile iç içe olmak, geçmişin izlerini sürmek ve telaşsızca yaşayacağınız bir tatil geçirmek istiyorsanız Bartın tam da aradığınız adres.
Bartın kendine has şivesi de vardır. “PARTHENİA” dan Bartın’a dönüşen adın kaynağı “PARTHENİOS” dur. Bartın Irmağı'nın antik çağdaki adı olan Parthenios; Yunan mitolojisinde, Tanrıların Babası OKENAUS’un çocukları olan yüzlerce tanrıdan birisi ve ''Sular Tanrısı''dır. ”Sular İlahı veya Muhteşem Akan Su'' anlamlarına gelir. Zamanla Bartın’a dönüştüğü yazılı kaynaklardan anlaşılmaktadır.
Bartın, Karadeniz Bölgesi’nin batı bölümünde yer almaktadır. Bartın ve çevresine ilk yerleşenler hakkında kesin bilgiler bulunmamakla beraber, yörenin ilk yerleşenlerinin yöreye M.Ö.14. yüzyılda gelen Gaşkalar olduğu düşünülmektedir. Hitit İmparatorluğu’nun önemli bir güç haline gelmeye başlamasıyla beraber bölgedeki Gaşka hâkimiyeti sona ermiştir. Hitit İmparatorluğu’nun yıkılmasından sonra Lydialılar, Persler, Makedonyalılar, Bithynia Krallığı ve Romalılar yöreye hâkim olmuşlardır. Roma döneminde, Bartın’ın askeri ve ekonomik nedenlerden dolayı önem kazandığı bilinmektedir. Roma İmparatorluğu M.S. 395’te ikiye ayrıldığında yörenin Doğu Roma toprakları içerisinde kaldığı görülür. Bu dönemden sonra yörede Bizans etkinliğinin sürdüğü, 13. yüzyılda Türklerin Anadolu’ya gelmesinden sonra Bartın ve çevresinin Candaroğulları Beyliği’nin hâkimiyetine girdiği bilinmektedir.1395’te Yıldırım Bayezid, Bartın’ı Candaroğulları Beyliği’nden almakla beraber Amasra’da bulunan Ceneviz kolonisi tesirini sürdürmüş, Amasra 1460 yılında Fatih Sultan Mehmet döneminde Osmanlı hâkimiyetine geçmiştir. Bartın, 1924’te Zonguldak’ın ilçesi, 1991’de ise il olmuştur
Milli parkları, şelaleleri, denizi, uçsuz bucaksız ormanları, köklü tarihi, yüzyıllık çınar ağaçları, ahşap evlerle çevrili dar sokakları ve yaylaları ile doğal bir film platosu gibidir Bartın. Geçmişte birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan ve antik adı Parthenion olan Bartın, bakire tanrıça Athena'ya izafeten almıştır ismini: Bakirekent. Doğa ile iç içe olmak, geçmişin izlerini sürmek ve telaşsızca yaşayacağınız bir tatil geçirmek istiyorsanız Bartın tam da aradığınız adres.
Tarihi Eserler: Doğal güzelliklerinin, kültürel değerlerinin yanında geçmişin izlerini günümüze taşıyan tarihi eserleri ile de dikkat çeker güzeller güzeli Bartın. Bu eserlerden en bilinen ve en dikkat çekenleri; Amasra Hamamı, Şehir Hamamı, Dervişoğlu Hanı, Taşhan, Tekkeönü Kalesi ve Amasra Kalesi'dir.
Plajlar ve Yat Limanları: Bartın'ın hareketliliğini artıran ve bölgeye renk veren yerleridir plajları ve yat limanları. Kurucaşile Limanı, İnkumu Plajı, Çakraz Plajı, Amasra Plajı, Çambu Plajı, Güzelcehisar Plajı ve Amasra Limanını gezinize dahil edebilirsiniz.
Camiler ve Kiliseler: Bartın'da yüzyıllara meydan okuyan birçok cami ve kilise vardır. Aya Nikolas Kilisesi, Ebu Derda Türbesi, İçkale Mescidi, Şadırvan Camii, Halilbey Camii, Amasra Küçüktepe Martyriumu ve İbrahimpaşa Camii en bilinenleri arasında gelir. Gezi listenize mutlaka ama mutlaka dahil etmelisiniz ve Bartın'ın tarihine daha yakından şahit olmalısınız.
Yaylalar ve Milli Parklar: Bartın'ın doğal güzellikleri ile iç içe olmak ve bol oksijenden sersemlemek istiyorsanız yaylaları ve milli parkları mutlaka ziyaret etmelisiniz. Gezen Yaylası, Bartın – Kastamonu Küre Dağları Milli Parkı, Uluyayla ve Ardıç Yaylası bölgeye renk veren, güzellik katan yerlerin başında geliyor.
Ne Yenir?
Bartın yemekleri etli, sebzeli, sütlü, hamur işli ve zeytinyağlı yemekler ile pilav, çorba ve tatlı çeşitlerinden oluşur. Dikkati çeken başka bir husus ise aynı türe ait yiyeceklerden pek çok çeşidin olmasıdır. Örneğin, ondan fazla dolma ve pilav çeşidine rastlanır. Bartın mutfağı ile ilgili yapılan araştırmalarda, yüzden fazla çeşide rastlanmıştır ve bu durum açıkça yöre mutfağının zenginliğini ortaya koymaktadır.
Ne Alınır?
Bartın’da el dokuma ürünleri, özellikle tel kırma yazmaları ve ahşap baskı yazmaları ülke çapında ün yapmıştır. Amasra ilçesi ahşap ve dokuma hediyelik eşya yönünden çok gelişmiştir. Kurucaşile, ülkede en özenli gulet yapım yeri olarak bilinir.
Okunma Sayısı : 109