Antalya’nın güzel ilçesi Akseki
Akseki Antalya’nın önemli ilçelerinden biridir. Batı torosların güneyinde kurulan ve eski adı Marulye (Uzak Ulemalar Diyarı) olan Alseki'nin, ilk çağ tarihi Etiler'e kadar uzanır. Gezi rotanızda mutlaka olması gerekir.
Antalya ilinin Konya'ya doğru yükselen bölgesinde bulunan Akseki ilçesi, il merkezi Antalya’ya 175 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Konya Seydişehir bölgesi üzerinden Antalya bölgesine bağlantı üzerinde bulunan Akseki, önemli bir bölge olurken, Konya ile arasında 154 kilometre mesafe bulunuyor. İlçeye Manavgat üzerinden 76 kilometre, Seydişehir üzerinden 61 kilometre mesafe ile ulaşım sağlanırken, Alanya ilçesinden 111 kilometre ve Beyşehir ilçesinden 95 kilometre mesafe bulunuyor. Ulaşım sağlanabilmesi için Antalya üzerinden hizmet veren Akseki otobüsleri bulunuyor. Antalya iline otobüs veya hava yolu ile ulaşım sağlandıktan sonra bu minibüsler sayesinde ilçe merkezine ulaşabiliyorsunuz.
Helenistik ve Roma çağlarında Side ve Alanya'da aynı paralelde yaşantısını sürdürmüştür. Oroandlar, Homonadlar, İsaurialılar kabileleri ve Romalılardan sonra kavimler göçü sırasında Orta Asya ve Sibir Türklerinin yerleşik hayata geçtikleri ilk bölgedir. Liman kenti olan Side'den başlayarak, Konya üzerinden Orta Anadolu'ya açılan ticaret yolunda bu kabileler Roma dönemi ve sonraki dönemlerde kervanlara zarar vermiştir. Bu bölgede ilk çağlardan kalma burçlar, köprü ayakları ve kadim şehir kalıntıları bulunmaktadır. M.Ö. 395 yılına kadar Roma imparatorluğunun elinde kalan Akseki, değişik milletler tarafından her zaman ele geçirilmek istenmiştir. Bunun nedeni ise büyük ve kerestesi değerli olan ormanlık alanların bulunmasıydı.
Akseki, Roma imparatorluğunun ikiye bölünmesinden sonra, M.Ö. 323 - 312 yılları arasında Pers egemenliği altına girmiş ve M.Ö. 329 yılında Makedonyalıların eline geçmiştir. 13. yüzyılın ortalarında Selçuklu egemenliği altına giren Akseki yöresi, daha sonraları Osmanlı ve Karanaboğulları arasında birkaç kez el değiştirmiştir. 1471 yılında ise Gedik Mehmet Paşa tarafından Alanya ile birlikte Osmanlı topraklarına katılmıştır.
Turizm noktasında Akseki denince akla ilk gelen seçenek, tarihi Akseki evleri olurken, ikinci seçenek ise kardelen çiçekleri olmaktadır. Antalya'nın çok sıcak yaz günlerinde özellikle yayla bölgelerinde bulunan evler ve kar altında yeşeren Kardelenler, yabancı turistlerin yoğun bir şekilde ilçeyi tercih etmesini sağlamaktadır. Yörenin simgesi haline gelen kardelen çiçekleri, eksi 15 derece soğukta canlılığını koruyarak, çok önemli bir doğal güzellik oluştururken, kozmetik ve eczacılıkta bu çiçeklerin soğanlarının kullanılması bilinçsiz bir şekilde neslinin tükenmesine de neden oluyor.
İlçe merkezine 33 kilometre uzaklıkta bulunan Sülek Yaylası Bölgesi'nde yer alan bu göl, bir krater gölü olarak görülmesi gereken doğal güzelliklerden birini oluşturuyor. Masmavi sulara sahip olan göl, özellikle üzerinde bulunan nilüfer çiçekleri ile tablo gibi bir görüntü sağlarken, çevresindeki yemyeşil doğa ve çiçekler keyifli bir alan oluşturuyor. Olta ile alabalık tutulabilen gölde çok derin olması nedeniyle yüzmek yasak olurken, manzara karşısında keyifli piknikler yapılabiliyor.
Akseki ilçesi, eski dönemlerde el dokuma kilimleri ile meşhur bir konumda bulunurken, günümüzde bu kilimler ancak yörenin köylerinde ev sakinleri tarafından sağlanabiliyor. Son yıllarda gelişen arıcılık faaliyetleri nedeniyle doğal bal imkanı bulunan Akseki'de en önemli satın alınabilecek şeylerden birini de tahta kaşıklar oluşturuyor. Özellikle ilçenin Bademli kasabasında neredeyse tüm evlerde ev atölyelerinde üretilen tahta kaşıklar, turistik ve hatıralık bir değer oluşturuyor.
Okunma Sayısı : 15913