ZİRAAT ODALARINDAN GÜBRE ÇIKIŞI
ZİRAAT ODALARINDAN ‘GÜBRE’ ÇIKIŞI
Tekirdağ’da faaliyet gösteren Ziraat Odaları Başkanları merkez Süleymanpaşa ilçesinde yaptıkları ortak basın açıklamasında kışlık ekimlere hazırlanan çiftçinin yüksek maliyetlerden dolayı gübre almakta zorlandığını aktardı. Oda başkanları bu konuda acilen çiftçiyi rahatlatacak projelerin hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladılar.
Tekirdağ Ziraat Odaları başkanları ortak bir basın açıklamasıyla son dönemde girdi maliyetlerinin beklenenin üzerinde olduğunu açıklayarak acil önlem paketi çıkarılması gerektiğini vurguladılar. 8 Oda başkanının imzaladığı bildiriyi Süleymanpaşa Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı aktardı.
FİYATLARDA AŞIRI YÜKSELME
Oda Başkanı Saygı açıklamasında, “Kanola ve kışlık hububat ekmeye hazırlanan üretici gübre fiyatlarının yüksek olması nedeniyle kullanacağı gübreyi almakta zorluk çekmektedir. Bunun sonucu olarak tarımsal üretimde verim düşüklüğü ve bitkisel üretimin azalacağı beklenmektedir. Tarımsal üretimde en çok kullanılan 20-20-0 gübresinin tonu 2017 yılı aynı dönemine göre ton fiyatı 1025 TL’den 2150 TL’ye, Üre gübresi 1000 TL’den 2200 TL’ye yükselmiştir. 2017 ve 2018 üretim yılında dekar başına gübre desteği 4 TL’ye sabitlenmiştir. Örneğin; Buğday’da yeterli gübreleme yapılabilmesi için bir üretim sezonunda dekara ortalama 70 kg gübre kullanılması gerekmektedir. Bu destek ödemesiyle çiftçi 2 kilo gübre bile alamamaktadır. Çiftçinin bitkisel üretimde yeterli gübreyi kullanabilmesi için devletimizin mutlaka bu konuya el atması ve gübre desteğinin fiyatlardaki artışa paralel olarak arttırmasını talep etmekteyiz” dedi.
SÜT VE YEM ORANI
Basın mensuplarına açıklamalarını sürdüren Başkan Saygı, süt-yem dengesindeki fiyat aralıklarının ciddi oranda kendilerini sıkıntıya soktuğunu ve bu düzenlemenin de bir an önce yapılmasını istedi. Saygı, “Hayvancılıkta da tarımda olan sıkıntılar aynen devam etmektedir. 1 kg süte 1,5kg yem alınması gerekirken gelen zamlarla 1 kg süte 0,800gr yem alınmaktadır. En azından 1 kg süte 1,5kg yem alınabilecek duruma getirilmesi ve bu paritenin korunmaması durumunda hayvanların kesime gitmesi kaçınılmazdır” diye konuştu.
BASKI VAR
Basına yapılan açıklamanın ardından sorular alan oda başkanlarından Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak yaptıkları bir açıklamanın ardından iktidar milletvekillerinin kendilerini aradığını ve hükümet aleyhine yapılan açıklamadan dolayı kendilerini uyardığını aktardı. Üzerlerinde baskı hissettiklerini söyleyen Toprak, “Bir açıklama yapıyoruz, milletvekilleri hemen bizi arıyor. Böyle yöneticilik olmaz. Bizler çiftçinin sorunlarını dile getiriyoruz. Farklı bir şey söylemiyoruz. Çiftçinin sorunlarını bizler dile getirmeyeceksek başka ne yapabiliriz” dedi.
Diğer taraftan Hayrabolu Ziraat Odası Başkanı Bülent Can ise kendilerine hükümet kanadından herhangi bir baskının gelmediğini belirterek, “Bizler ne gerekiyorsa o taleplerimizi iletiyoruz. Bu güne kadar yaptığım açıklamalarda iktidar milletvekillerinden tarafıma öyle bir telefon gelmedi” ifadelerini kullandı.
Okunma Sayısı : 1333
