Türk Polis Teşkilatının Gülen Yüzü, Yunuslar


Türk Polis Teşkilatının Gülen Yüzü


Yunuslar

 

 

Onları kafanızı çevirdiğiniz her yerde görebilmeniz mümkün. Sokakta, caddede, okul civarında, parklarda, sahil alanlarında, aklınıza gelen her yerde; kırmızı siyah üniformaları, kaskları, güçlü motorları ile emniyet teşkilatının dışarıdaki eli kolu, gözü kulağı olarak gözde birimlerin başında gelirler. İsmini aldıkları yunus balığı gibi ekip şeklinde gezerler, çok hızlılar ve tam bir şüpheli avcılığı yaparlar. Diğer yandan ise yine yunus balığı gibi insan canlısı ve güven dağıtıcılardır. Kimden mi bahsediyorum elbette Türk Polis Teşkilatı’nın gülen yüzü Yunus Polislerinden bahsediyorum.   


Bu haftaki özel röportaj konuklarım sizin, bizim, hepimizin, kentimizin güvenliği için yaz kış, soğuk sıcak demeden devriye yapan, bizleri korumayı ilke edinmiş, üniformasının kıymetini bilen birbirinden değerli güvenilir ve insan canlısı Yunus Polislerimiz oldu. Neden motor ile geziyorlar, onlara niçin Yunus deniyor, bazıları çok sempati ile bakarken bazıları çok mu çok havalı buluyor bunun gibi pek soruyu yönelttim ve son derece samimi cevaplar aldım. Bu röportajı okuduktan sonra sokakta gördüğünüz Yunus Polis ekiplerine hem daha güvenle hem de daha fazla sevgiyle bakacağınızı düşünüyorum. Gazetemizde gerçekleştirdiğimiz röportajımızda Yunus Polislerimiz Ömer Kumanova, Emre Gültekin, Yunus Altun ve Muhammed Ülkü ile bir araya geldim. Gelin isterseniz daha fazlasını Tekirdağ Yunuslarının şefi olan tim amiri Ömer Kumanoava’dan alalım. Keyifli okumalar…

 


Habibe Üzel: Öncelikle sizleri sevgili okuyucularımız için biraz tanıyabilir miyiz?

Yunus Polis Ömer Kumanova:Elbette, ben Ömer Kumanova. Manisalıyım, 33 yaşındayım. Evliyim. 12 yıllık polis memuruyum. Süleymanpaşa’da Yunus şefi tim amiri olarak görev yapıyorum. 6 yıl İstanbul’da 3 yıldır da Tekirdağ’da Yunus Polis olarak çalışıyorum. Polis Okulu mezunuyum.

Yunus Polis Emre Gültekin:Ben, Emre Gültekin. Tekirdağlıyım. 25 yaşındayım. Bekarım. 3 yıllık polis memuruyum. 2 yıldır Yunus Polis olarak görev yapıyorum. Polis Okulu mezunuyum.

Yunus Polis Yunus Altun:Ben, Yunus Altun. Kahramanmaraşlıyım. 28 yaşındayım. Bekarım. 3 yıllık polis memuruyum. 2 yıldır Yunus Polis olarak görev yapıyorum. Polis Okulu mezunuyum.

Yunus Polis Muhammed Ülkü:Ben, Muhammed Ülkü. Çorumluyum. 25 yaşındayım. Bekarım. 2 yıllık polis memuruyum. 2 aydır da Yunus Polis olarak görev yapıyorum. Polis Okulu mezunuyum.

 

Habibe Üzel: Peki Yunus Polis olarak bir tanım ne zaman ortaya çıktı ve neden Yunus Polis deniyor?

Yunus Polis Ömer Kumanova:Bizler motosikletli polis timleriyiz. İlk olarak 1993 yılında İstanbul’da böyle bir birim ortaya çıkmıştır. Amaç motorla olay yerine hızlı bir şekilde intikal etmek ve şehir içinde bir bakıma emniyet teşkilatının gözü, kulağı olmayı amaçlar. Yunus olarak adlandırılmasının sebebi Yunus Balığı açık denizlerde insana yakınlığı ile bilinen bir canlıdır. İnsanlara olabildiğince sevecen olmasından yola çıkılmıştır. Ayrıca yunus balıkları da ekip olarak gezerler, çok hızlı ve çok iyi avcıdırlar. Aynen biz de ekip olarak geziyor, hızlı hareket ediyor ve şüphelileri hızlı bir şekilde belirleyebiliyoruz. Bu gibi özellikler bağdaştırılarak Yunus Polisi adı verilmiştir.

 

 

“Kıyafetlerimizdeki kırmızı sevgi ve şefkati; siyah ise devletin gücü ve otoritesini simgeler.”


H.Ü.: Kıyafetleriniz de bir hayli dikkat çekici. Renk olarak siyah ve kırmızıyı görüyoruz. Eminim tasarımı yapılırken bazı kıstaslar göz önünde bulundurulmuştur.

Ö.K.:Elbette. 1993 yılında yunusların ilk kurulduğu zaman tasarımcılar tarafından tasarlanırken yunus polislerini özetlemeleri baz alınmıştır. Kıyafetlerimizdeki kırmızı sevgi ve şefkati; siyah ise devletin gücü ve otoritesini simgeler.  

 

H.Ü.: Yunus Polisleri ilk olarak bizim ülkemizde doğdu doğru mu? Şuan kaç şehrimizde Yunuslar var?

Ö.K.:Doğru, Yunus Polis birimi ilk olarak bizim ülkemizde doğmuştur. Bizden örnek alıp uygulayan 20 ülke bulunmaktadır.  Ülkemizde ise 70 şehrimizde bulunmaktadır. Yunusların bir şehirde bulunması için o şehrin suç analizleri, nüfusu, coğrafi durumu, trafiği göz önünde bulunduruluyor.

 

H.Ü: Yunus Polislerinin ana görevleri nelerdir?

Ö.K.:Devriye hizmetinin en etkili birimi yunus polisleridir. Önleyici hizmet başta olmak üzere asayiş hizmetlerinin daha etkin ve hızlı bir şekilde yürütülmesi ana amaçlarıdır. Meydana gelen olaya müdahale etmek, suç delillerini ele geçirmek, olayın şüphelilerini yakalamak gibi genel kolluğun tüm görevleri ve yetkileri ile donatılmışlar ve görevlendirilmişlerdir. Ayrıca aylık arama emrimiz yenileniyor.

 

H.Ü.: Tekirdağ’da ne zamandan beri ve kaç tane Yunus Polis hizmet veriyor?

Ö.K.:Süleymanpaşa’da öncesinde bir sefer denenmiş fakat kapatılmış sonrasında 2016 yılında tekrar ihtiyaç görülerek Yunus Polis hizmete getirilmiştir. Şuanda 14 personel olarak çalışıyoruz. 24 saat esasına uygun olarak vardiya sistemiyle çalışıyoruz.

 

H.Ü.: Yunus Polis olmanın şartları nedir?

Ö.K.:İlk olarak polis memuru olmak gerekiyor. Sonrasında gönüllü olanlar arasından seçmeler oluyor. Dediğim gibi gönüllülük kısmı şarttır. Zira sevmeden de yapılacak bir şey değil çünkü. Fiziki özellikler, sportiflik ve diksiyon gibi kıstaslara bakılıyor. Ayrıca motor kullanabilmekte yeterlilik gereklidir.

 

H.Ü.: Yunus Polisler hep ekip halinde mi gezmek zorundadırlar? Motorlarınız özel yapım mı?

Ö.K.:Bir motora iki kişi binerek, iki motorla toplam 4 kişi şeklinde gezme zorunluluğumuz bulunuyor. Adını aldığımız yunus balıkları gibi ekip halinde gezmeliyiz. Böylece hem daha iyi takip yapabiliriz hem de güvenlik açısından da böyle olması gerekiyor. Motorlarımız özel yapım değil fakat elbette belli bir kapasite tesisat ekleniyor.

 

H.Ü.: Tekirdağ halkı ve Yunus Polisleri arasında nasıl bir iletişim söz konusu acaba?

Ö.K.:Tekirdağ halkı bizlere yeni yeni alışıyorlar. Biraz yabancı duruyorlar. Kimisi beğeni ve hayranlıkla baksa da kimisi de bizi çok anlayabilmiş değil ne yazık ki. Bizlerin en çok üzüldüğü taraf ise motor üstünde havalı gezen polisler gibi düşünülmesi, konuşulması gerçekten incitici. Çünkü biz kesinlikle vatandaşlarımız ve kentin güvenliği adına sürekli dikkatle işimizi yapıyoruz. Şüpheli bir araç veya şahıs gördüğümüz zaman derhal gereğini yapıyoruz. En çok okullarda veya çocuklar arasında büyük sempati görüyoruz. Çocukların bizlere güvenmesi, sevmesi ve bazen bizler gibi olmak istediklerini söylemeleri, bizi görünce el sallamaları bizi sonsuz mutlu ediyor. Bize antipati ile bakan insanların bakışları ne yazık ki bizleri üzüyor. Bizler görevini büyük saygıyla yapan, güven dağıtmayı ilke edinmiş, polis teşkilatının gözde birimlerinden biriyiz.

 

H.Ü.: Kadın Yunus Polis var mı Tekirdağ’da?

Ö.K.:Hayır Tekirdağ’da yok. Bazı şehirlerimiz de elbette var. Fakat sayıları çok fazla değil. Aslına bakarsanız ihtiyaç mutlaka ama tahmin edersiniz ki bizim polislik mesleğinde zaten erkek memur sayısı daha fazla. Bu yüzden ona orantıyla kadın Yunus sayısı da az.

 

H.Ü.: Tekirdağ’da en fazla hangi konular karşınıza çıkıyor?

Ö.K.:Silah, uyuşturucu, alkol, aranan şahıs veya yolda çevirdiklerimiz oluyor.


“Üniformamıza leke sürecek her türlü tavırdan sakınırız.”

 

H.Ü.: Canımız sıkıldı haydi birini çevirelim deyip harekete geçme durumlarınız oluyor mu arada?

Ö.K.:Asla böyle bir şey söz konusu dahi olamaz. Bizler mesleğimizin ciddiyetini sonuna kadar idrak ediyoruz. O yüzden hadi vatandaşla biraz eğlenelim diye kimsenin canını sıkmayız. Fakat şüpheli bulduğumuz araç ve şahıslar üzerinde ne gerekiyorsa onu yaparız. Hangi bölümle ilgili ise o birime durumu haber veririz. İçinde bulunduğumuz üniformamız bizim için çok kıymetlidir. Biz onu büyüklerimizden emanet aldık, bizler de emaneti saygı ve dikkatle koruyarak gelen arkadaşlarımıza teslim edeceğiz. O yüzden üniformamıza leke sürecek her türlü tavır ve hareketten kaçınırız.

 

H.Ü.: Şüpheli bir şahıs dikkatinizi nasıl çekiyor?

Ö.K.:Meslekte tecrübe kazandıkça bu daha da kolay bir durum alıyor. İnanın kendilerini bariz bir şekilde ele veriyorlar. Vücut dili adeta bağırıyor ben buradayım diye. Zaten polis görünce panik olmaları hiç şaşmıyor. Gözlerini kaçırmalar, saçla oynamalar, titreme, heyecan bunun gibi pek çok belirtiyi net bir şekilde alabiliyoruz.

 

H.Ü.: Yunus ekiplerinin olaylara müdahale şekli nasıldır?

Ö.K.:Yunuslar 155 ihbarları ile olaylara sevk ediliyor. Ayrıca kendi devriyelerimiz sırasında rastladığımız olaylara da müdahale ediyoruz.


H.Ü.: Arama emriniz var mı diyerek kimisi karşı çıkıyor mu?

Ö.K.:Evet, bazen aracı durduruyoruz. Arama emriniz var mı diyen oluyor. Bizlerin aylık yenilenen arama emirlerimiz mevcuttur. Bizler yunus polisleri olarak cadde, sokak ayırt etmeden uygulamalarımızı yerine getiririz. Öyle doldurmamız gereken bir günlük kotamız yok. Bazen çok az olay olurken bazen 150 – 200 araç çevirdiğimiz oluyor.

 

H.Ü.: Sizlerin sokaklarda, caddelerde, sahil alanlarında denetim yapmanız suç işleme üzerinde caydırıcı etki yaratıyor mu?

Ö.K.:Söz konusu yerler üzerindeki denetim çalışmalarımız elbette caydırıcılık etkisi yaratıyor.

 

H.Ü.:Yunus Polis olmak isteyen gençlere son olarak ne söylemek istersiniz?

Ö.K.:Yunus Polis olmak pek çok kişinin hayali olabiliyor. Sırf bu yüzden polis memuru oldum sonrasında Yunus olacağım diyen çok kişi var. Öncelikle çok çalışmak ve pek çok konuda disiplinli olmak gerekiyor. Fiziki yeterlilik de gerekiyor. Spor ve motor kullanma eğitimlerinde başarı göstermek için ciddi bir performans gerekiyor. En önemlisi ise yukarıda da söz ettiğim gibi Yunus üniformamız bizim için çok kıymetlidir. Onu el üstü tutup, ciddiyetle işini yapmayı amaçlamaları gerekir. Yunus için gönüllü olduğunuz zaman her tülü olası riskli durumlara karşı hazırlıklı olmanız gerekir. Bu da zaten gönüllü olmadığınız zaman asla yapılacak bir şey değildir. Bizler bu üniformayı taşımaktan gurur duyuyoruz, bu her zaman da böyle olacaktır.

 

H.Ü.:Sizleri yakından tanımaktan çok keyif aldık, gazetemiz ve sevgili okuyucularımız adına bizlere zaman ayırdığınız için çok teşekkür eder, iyi çalışmalar dileriz.

 


Yayınlanma Tarihi : 14 Ocak 2020
Okunma Sayısı : 5092
reklam yan