TEKİRDAĞ’I ÜRKÜTEN GELİŞME
TEKİRDAĞ’I ÜRKÜTEN GELİŞME
Tekirdağ’da Tarım İl Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı şap aşılamasından sonra sığırlarda esrarengiz şişlikler oluşmaya başladı. Hayvanlarda aniden ortaya çıkan şişliklere anlam veremeyen köylüler, hayvanların biran önce incelemesi gerektiğini belirtti.
Edinilen bilgiye göre Tekirdağ’ın Merkeze bağlı Kayı köyünde Tarım İl Müdürlüğü veteriner ekipleri programlı olarak köydeki büyükbaş hayvanlara şap aşısı yaptı. Aşı çalışmasının ardından köyde 2 çiftçinin büyükbaş hayvanlarının boyun bölgelerinde şişlikler ortaya çıkmaya başladı. Şişlikler karşısında paniğe kapılan köylüler durumu Tarım İl Müdürlüğü’ne bildirdi. Köyde inceleme yapan ekipleri, şişliklerin nedenini belirleyemedi.
Veterinerin aşı yapmasından sonra hayvanlarında şişlikler oluştuğunu belirten köylüler, ineklerin bu şişlikler nedeniyle buzağı düşürdüğünü kaydetti. Şişliklerin tedavisi için özel veterinerlere ücret ödediklerini aktaran köylüler, zararlarının Tarım İl Müdürlüğü tarafından karşılanmadığını söyledi. Tarım İl Müdürlüğü ekiplerinin kusurlu olmasına rağmen zararlarını karşılamadıklarını kaydeden köylüler yetkililerin buna bir çare bulması gerektiğini söyledi.
Tarım İl Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı iğne yüzünden mağdur olduğunu ifade eden Zekeriya Çalışkan isimli çiftçi, “Tarım İl Müdürlüğü’nden veteriner şap aşısı yapmaya geldi. 10-15 gün sonra hayvanların iğne vurulan yerlerinde şişmeler olmaya başladı. Bu şişmelerin ardından 2 tanesi buzağı düşürdü. Hayvanlar yem yememeye başladı. Hayvanların hepsinden şişmeler oldu. Tarım İl Müdürlüğü’ne şikayette bulunduk. Onlarda sadece tutanak tuttu. Daha önce böyle bir şey olmadı. İğnelerin vurulduğu yerden şişlikler oluştu.” dedi.
Zararlarının karşılanmadığını söyleyen Müslahattin Avar, “Tarım İl Müdürlüğü’nün şap aşısı yapmasının ardından hayvanlarımızda şişlikler oluşmaya başladı. Bende Tarım İl Müdürlüğü’ne dilekçe verdim. Tarım İl Müdürlüğü ekipleri geldi inceleme yaptı. ‘Bizden kaynaklanıyor. Yapacak bir şey yok’ dediler. Mağdur olduk. Zararlarımız karşılanmıyor. Hayvanları ameliyat ettirmek için para harcadık. Kusur tarım il müdürlüğü’nde olmasına rağmen zararlarımız karşılanmıyor.” dedi.
Sadece Kayı köyünde 2 çiftçide sorun ortaya çıktığını ifade eden Tarım İl Müdürü Hüseyin Kantar, “Programlı olarak bakanlığımız Türkiye genelinde şap aşısı yapıyor. Kayı köyünde de şap aşısı çalışması yaptık. Bütün köyde aşı çalışmaması yapmamıza rağmen 2 çiftçi hayvanlarında şişlik oluştu gerekçesi ile bize başvurdu. Ekiplerimiz inceleme yaptı. Şişliğin bizim veterinerlerimizden mi yoksa başka bir nedenden dolayımı kaynaklandığını tespit edemedik. İncelemelerimiz sürüyor. Hata bizden kaynaklandığında bu tip durumlara bakanlığımız tazminat ödüyor. Fakat olaya teşhis koyamadığımız için tazminat ödeyemiyoruz. Ekiplerimizin incelemesi devam ediyor.” dedi.
Okunma Sayısı : 1023
