Ülkenin parlayan yıldızı, Eskişehir

Eskişehir son yıllarda yaşadığı hızlı ve olumlu yükseliş ile diğer birçok kent arasından sıyrılıp farkını dosta düşmana gösteren gerçek anlamda bir kent olmayı başarmıştır. Bugün Eskişehir hem öğrenci kenti, hem kültür kenti, hem tarihi yönleri olan bir kent, hem müzeler kenti, hem turizm kenti hem de son dönem ülkemize kazandırmış olduğu kültürel değerleri ile kesinlikle gidip görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Eğer bir Eskişehir Gezisi planlayacak olursanız da bizim asla görmeden geri dönmemeniz gerektiğini düşündüğümüz yer tavsiyelerimiz var.

Eskişehir tarihlerden bu yana raylı kentlerin başında yer almıştır. Bugünde hızlı tren seferlerinin artmasıyla Eskişehir’e kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Anadolu’nun şüphesiz parlayan yıldızı ve bozkırın ortasında gerçek, modern, bakımlı, temiz bir kent özelliği taşıyan Eskişehir’i mutlaka gidip görmelisiniz.

Porsuk Çayı & Adalar: Eskişehir’de gezilecek yerler listemizin başında Porsuk Çayı ile başlıyoruz.Sakarya Nehri’nin en uzun kolu olan Porsuk Çayı’nın Eskişehir’de şehir merkezine rastlayan kısmı Adalar olarak adlandırılır. Sahip olduğu bu doku ile Amsterdam Kanalları’nı anımsatan Porsuk etrafında birçok kafe, fast food restoran, nargile kafe vb yerler bulunmaktadır. Bölge, diğer ünlü gezilecek yerlerden olan Doktorlar Caddesi, Kızılcıklı Caddesi, İki Eylül Caddesi, Taşbaşı ve Hamamyolu Caddesi’ne çok kısa yürüme mesafesindedir.

Balmumu Heykeller Müzesi: Odunpazarı’nda bulunan ve henüz oldukça yeni olan müze, İngiltere’de neredeyse 200 yıldır ziyaretçilerini ağırlayan Madame Tussauds Müzesi’nin bir benzeri ve Türkiye’de bir ilk. 160 kadar balmumu heykelin bulunduğu müze; size hem oldukça duygusal hem de oldukça ilginç zamanlar yaşatacaktır.

Odunpazarı Evleri: Odunpazarı’na kadar geldikten sonra buradan Odunpazarı Evleri’ni görmeden dönmek olmaz. Eskişehir’in en eski yerleşim birimlerinden birisi olan Odunpazarı’ndan Evliya Çelebi dahi bahsetmektedir. Bugünse restore edilen evler artık tam anlamıyla bir açık hava müzesini andırmaktadır.

Sazova Parkı: Sazova Parkı, Eskişehir gezilecek yerler listemizde bulunuyor.Eskişehir’in, hatta Türkiye’nin en büyüklerinden birisi olan park, sadece büyüklüğü ile değil, oldukça huzur verici doğası ve sahip olduğu teması ile de ilgi çekicidir. Asıl adı Sazova Kültür ve Sanat Parkı olan alanda amfi tiyatro, bilim deney merkezi, uzay evi ve korsan gemisi gibi ilgi çekici oldukça fazla detay bulunmakta. Eğer parka gitmeyi düşünüyorsanız en azından gününüzün yarısını buraya ayırmanızda yarar var.

Kentpark: Eskişehir otobüs terminalinin hemen karşısında yer alan Kentpark, Eskişehir’in ünlü parklarından bir diğeridir. İçerisinde yer alan yapay plaj Türkiye’de ilk olma özelliğine sahip olduğundan uzunca bir süre haber bültenlerinde yer bulmuştu. Günümüzde büyük küçük her yaştan insan bu güzel parkta eğlenceli vakit geçiriyor.

 

Atlıhan Çarşısı: Odunpazarı’da uğramanız gereken yerlerden birisi daha. Eskiden han olarak kullanılan yapı, bugün daha çok hediyelik eşya satanlara ve sanatçılara ev sahipliği yapıyor. Eskişehir’in meşhur lüle taşından yapılma hediyelik eşyalardan alıp geri dönmek için buraya uğrayabilirsiniz.

Çağdaş Cam Sanatları Müzesi: Henüz 2007’de açılmış olan müze, son dönem Türkiye’de faaliyete girmiş en başarılı müzeler arasında gösterilmekte. Müzede yüzden fazla sanatçının cama hayat verdiği eseri sergilenmektedir. Müzeye gittiğiniz takdirde cama olan bakışınız tamamıyla değişecektir.

Eskişehir Lületaşı Müzesi: Eskişehir civarında 5 bin yıldır bilinen ve kullanılan Lüle taşı için Odunpazarı belediyesince bir müze açıldı.Odunpazarı’na gelen çoğu turistin ilgisini çekiyor Lüle taşı müzesi.Eğer Odunpazarı’na gittiyseniz Lüle taşı müzesini de gezebilirsiniz.

Kurşunlu Camii ve Külliyesi: Eskişehir gezilecek yerler listemizdeki en önemli tarihi yapıların başında geliyor. Odunpazarı’nda yer alan külliye, Çoban Mustafa Paşa tarafından 1525 yılında yaptırılmış. Külliye içerisinde yer alan bölümler günümüzde Sıcak Cam Üfleme Atölyesi, Lületaşı Müzesi ve El Sanatları Çarşısı gibi bölümlere ayrılıyor.

İki Eylül Caddesi: Eskişehir’in en hareketli noktalarından biri. Şehrin tam merkezinde yer alan ve araç trafiğine kapalı olan cadde aynı zamanda iki önemli tramvay hattının da kesişim noktası. Şehirde yer alan birçok gezi noktasını birbirine bağlayan cadde üzerinde restoranlar ve mağazalar yer alıyor.

Haller Gençlik Merkezi: Üniversitelilerin yaşadığı Bağlar Bölgesi’ne yakın bir konumda yer alan Haller Gençlik Merkezi şehrin turistik noktalarından biri. Eski zamanlarda yaş sebze ve meyve hali olarak kullanılan yapı yapılan restorasyonların ardından kafelere ve hediyelik eşya satan dükkanları içinde barındıran bir turistik merkez olmuş durumda.

Doktorlar Caddesi: Eskişehir’in en ünlü caddelerinden biri. Araç trafiğine kapalı olan cadde, Porsuk Çayı’nın hemen paralelinde yer alıyor. Caddenin resmi adı İsmet İnönü 1 Caddesi olsa da yıllardır cadde üzerinde yer alan doktor muayenehanelerinin çokluğu nedeniyle “Doktorlar Caddesi” olarak anılıyor.

Yayınlanma Tarihi : 2024-8-9 16:23:33
Okunma Sayısı : 164
kiremitçiler