TIP FAKÜLTESİ TARİHİNDE İLK KEZ: BİLİM GÜNÜ
TIP FAKÜLTESİ TARİHİNDE İLK KEZ: BİLİM GÜNÜ
Tıbbi Bilimsel Araştırma Topluluğu tarafından Tıp Fakültesi’nde lisans, yüksek lisans, doktora ve tıpta uzmanlık eğitimi gören öğrencilerin bilimsel araştırma, vaka sunumu ve derleme çalışmaları alanında hazırladıkları bilimsel eserleri yine bilimsel bir ortamda sunmaları amacı ile “Bilim Günü” düzenlendi.
Tıp Fakültesi tarihinde ilk kez gerçekleştirilen Bilim Günü’nü Tıbbi Bilimsel Araştırma Topluluğu üyeleri olan Tıp Fakültesi öğrencileri fakültenin öğretim üyelerinin danışmanlığında hazırladı.
Morfoloji Binası Anfi-1’de düzenlenen Bilim Günü’nün açılışında konuşan Tıbbi Bilimsel Araştırma Topluluğu Koordinatörü Doç. Dr. Cevat Aktaş, topluluğun bu sene kurulan genç topluluklar arasında yer almasına rağmen hızlı ve kaliteli etkinliklere imza attığını belirterek, Bilim Günü etkinliklerinin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkürlerini sundu.
Topluluk Başkanı Selin Özcan ise katılımcıları “Büyük bir heyecanla hazırladığımız Bilim Gününe hoş geldiniz.” sözleriyle karşıladı.
Bilim Günü’nün açılış sunumunu NKÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Recep Alp “Migren” konusunu ele alarak gerçekleştirdi. Baş ağrısının genel tıp alanında en sık karşılaşılan belirtiler arasında olduğunu söyleyen Doç. Dr. Alp, “Baş ağrısı M.Ö. 3000 yılına uzanmaktadır.” dedi. Alp, migrenin belirtilerini sıralayarak, kadınlarda erkeklere oranla migren görülme olasılığının iki kat fazla olduğunu aktardı. Alp, düzenli uyku uyuyarak, düzenli beslenerek, düzenli egzersiz yaparak ve tetikleyici diyetten kaçınarak migren faktörünü tetikleyen etkileri ortadan kaldırmaya yardımcı olduğunu ifade etti.
Gizem Aybar, “Göz Ardı Edilen Tehlike: Uyku Apne Sendromu” konulu sunumunda hastalığın çok çeşitli organ hasarlarına yol açtığı, trafik ve iş kazalarına yol açtığı ve ailevi ve psikolojik sonuçları olduğunu aktardı. “Huzursuz Bacak Sendromu” konusunu ele alan Jude Akil, bacakları hareket ettirme dürtüsü veya ihtiyacı ile ortaya çıkan anormal duyularla karakterize eden, kronik, ilerleyici bir bozukluk olduğunu belirtti. Aydan Şenol, “Tıp Fakültesi Dönem 1-2-3 Öğrencilerinde Görülen Baş Ağrıları ve Özellikleri” hakkında Üniversitemiz Tıp Fakültesi öğrencileri üzerinde gerçekleştirmiş oldukları araştırmaları aktarırken, Mert Ocağışen “Tıp Fakültesi Dönem 1-2-3 Öğrencilerinin Baş Ağrılarının Yaşam Kaliteleri Üzerine Etkileri” konusunu paylaştı. Nazlıcan Han ise sunumunda bu baş ağrılarının zaman açısından günlük yaşamlarına olan etkileri üzerinde durdu.
6-18 yaş arası çocuk ve gençlerde elektronik aygıtlar ve cep telefonu kullanımının vucut kitle indeksi üzerine etkilerini Nazlı Muhderem, uyku süresine olan etkilerini Kader Beldek, fast-food tüketimi ile olan ilgisini Merve Nergiz, ebeveynlere ait sosyoekonomik düzeyler ile olan ilişkisinin değerlendirilmesini Ece Yorganlı, fiziksel aktivite süresi üzerine olan etkisini Büşra Çömlek, ebeveynlere ait çalışma durumları ve sosyokültürel düzeyleri ile olan ilişkisinin değerlendirilmesini Erva Seviç anlatırken; ebeveynlerin cep telefonu kullanım özellikleri ile olan ilişkisinin değerlendirilmesini Çiğdem Acar aktardı. “Çocukluk ve Adelson Dönemde Doğal Tıp” konulu sunumu Nazlı Muhderem gerçekleştirirken; Kader Beldek “Doğal Tıbbın Tedavideki Önemi Zona Zoster Örneği” konusunu ele aldı.
İkinci bölümün açılış oturumunda NKÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Arslan Özen, “bilim ve insan” konulu sunumunda insan ile bilimin ilişkisinin en yoğun yaşandığı bilimin tıp olduğunu aktardı. Prof. Dr. Özen, bilimin tanımını yaparak, bilimin özelliklerini sıraladı. Sosyal Bilimler ile doğa bilimlerinin farkını söyleyen Prof. Dr. Özen, bilimsel çabanın değer yargılardan bağımsız olamayacağını kaydetti. Prof. Dr. Özen, “Tüm insanların sağlıklı yaşamalarını sağlamak için hekim yetişmek tıp fakültelerinin görevidir. İyi bir hekim hümanist, mesleğine tutkundur.”dedi.
Bilim Gününün ikinci bölümünde İ. Halil İsmailoğlu “Asemptomatik 12 Yaşında Kız Çocukta Bronsital Kist Olgusu” konulu çalışmasını sunarken Selin Özcan “Vücutta Yaygın Mongol Lekesi İle Karakterize 21 Aylık Kız Çocuğu: Klinik Olarak Önemli mi?” konusu üzerinde durdu. “Alerjik Kontrakt Dermatitli Olgularda Yama Test: 3Yıllık Retrospektif Tekirdağ İl Sonuçları” sunumunu Vedat Burak Kandemirli, “Adli Tıp ve Olay Yeri İnceleme Önemi” sunumunu Cemre Çelik, “Essitolopram ve Bilişsel-Davranışçı Terapi ile Başarılı Şekilde Tedavi Edilen Bir Fotofobi Vakası” çalışmasını Eda İpek Gürbüzer, “Foliecomminuque Şeklinde Seyreden Bir Paylaşılmış Psikoz Vakası” sunumunu Çağla Aydın yaparken; Hamit Ender Besler “Carmat Tamamen Yapay Kalp”, Cansu Özkan ve Rabia Yolalan “Kan İncelticiler” konuları ile ilgili çalışmalarını paylaştı. Büşra Dayar ve Bahri Aşçı “ Sünnet” konusunu ele alırken, Nuriye Karaağaç, “Vulvadaki Ektopik Meme Dokusunda Primer Meme Adenokarsinoması” çalışmasını aktardı.
Ar. Gör. Dr. Mustafa Özgül “Nanoteknoloji, Nörotıp ve Son Gelişmeler” konusunu sunarken; “Kurkumin” sunumunu Ar. Gör. Zekeriya Soydan gerçekleştirdi.
Okunma Sayısı : 2626