SMA, TARİH Mİ OLACAK?
Batı Trakya Gazeteciler Derneği, SMA hastalığı ile ilgili farkındalık yaratmak için dernek binasında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzman Doktor Zeynep Ersöz Güngör ile Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Doktor Oğuz Gürgen’i ağırladı.
Tekirdağ Süleymanpaşa’da hizmet veren Özel Star Medica Hastanesi’nde görev yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzman Doktor Zeynep Ersöz Güngör ile Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Doktor Oğuz Gürgen SMA hastalığının olumsuz genetik miras olmasının önüne geçilebileceğinin altını çizdiler. Tıp dünyasında yaşanan gelişmeler sayesinde anne baba adaylarının özellikle henüz bebek sahibi olmadan kendilerinin SMA taşıyıcısı olup olmadıklarına bakılmasıyla SMA’lı çocuk doğma riskinin ortadan kaldırıldığını belirtiler.
Kendi alanlarında son derece başarılı olan Doktor Güngör ve Doktor Gürgen toplumda ivedi bir şekilde konuyla ilgili bilinç oluşturulması gerektiğini böylece bir bebeğin SMA’lı doğmasından sonra yaşanan o üzücü tabloda harcanan efor yerine öncesinde verilecek bir kan testi ile işlerin çok daha kolaylaşacağını, SMA’lı bebek doğumlarının önüne geçileceği bilgisini aktardılar.
Batı Trakya Gazeteciler Derneği binasında gerçekleşen basın toplantısında açıklama yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzman Doktor Zeynep Ersöz Güngör, “SMA biz doktorların da karşılaştığı zaman son derece üzüntü duyduğumuz bir durum. Kaslarda yıkımlar söz konusu oluyor. Aileler genelde çocuğunun güçsüz olması, kaslarının gevşek olması, tam oturamıyor, başını tam tutamıyor gibi şikayetlerden dem vurarak kapımızı çalıyor. Yapılan incelemeler sonucunda ne yazık ki bebeğimize SMA teşhisi koymuşsak tablo son derece üzücü oluyor. SMA’nın 4 tipi vardır. TİP 1. Spinal müsküler atrofi grubunun en ağır seyreden tipidir. Hastalık 6 aydan önceki dönemde belirti verir. TİP 2. Tip 2 hastalarında belirtiler 6. aydan sonraki dönemde görülür. TİP 3. Tip 3 hastalarında başlangıç 18. aydan sonradır. TİP 4. Bu tip SMA yetişkinlikte ortaya çıkar. Genellikle ülkemizde tip 1 ve tip 2 fazlasıyla oluyor. İlaçlara 6 ay olmadan başlayabilmek çok önem arz ediyor. Dünyada on binde bir görülürken ülkemizde daha fazla bu oran ve altı binde bir görülüyor. Türkiye’de 3 bine yakın hasta bebek var. Her yıl 150 bebek doğumu ekleniyor neredeyse. Bu yüzden konu son derece ciddi. Bakımları çok zor. Günlerin çoğu hastanede geçiyor. Akraba evlilikleri etkili olabiliyor. 50 kişide 1 kişi SMA taşıyıcısı olabiliyor. Bu yüzden lütfen bebek sahibi olmadan önce taşıyıcılık durumuna baktırıp, risk faktörlerini masaya yatırmaya dikkat edelim. Aksi takdirde sonuçlar ve tablo can yakıcı olabiliyor.” dedi.
SMA ile ilgili verilecek bir kan testi çok büyük bir aydınlanmayı da beraberinde getirecek diyerek sözlerine devam eden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Doktor Oğuz Gürgen, “Nihayetinde ülkemizde SMA üzerine tarama programı getirildi. Nikah öncesi uygulanan sağlık taramasına artık SMA’da eklendi. Kimileri neden bu kadar geç dese bile ben daha pozitif bakmayı tercih ederek ya beş yıl daha taranmamış olsaydı diyorum. Dolayısıyla iyi ki artık tarama programı var. Yeni evlenecek olanlar bu anlamda şanslı. Çünkü otomatik olarak taşıyıcı olup olmadıklarına bakılacak. Ancak eğer evli ve bebek sahibi olmayı düşünenler varsa böyle bir tarama haliyle öncesinde yapılmamıştı. Ancak şimdi devlet politikasına göre bebek isteyen ailelerden baba adayı yani erkeği sağlık ocağına bekliyorlar. Erkeğin gidip bir kan testi vermesi yeterli. SMA’lı bebek doğma riski için hem annenin hem babanın taşıyıcı olması gerekiyor. Diyelim ki erkek gidip kan verdi ve taşıyıcı olduğu ortaya çıktı. O zaman hemen kadına da test yapılıyor ve eğer o da taşıyıcı ise tüp bebek yöntemiyle bebek sahibi olmaları öneriliyor. Böylece genetik miras bebeğe aktarılmamış oluyor. Ancak velev ki erkek taşıyıcı çıkmadı. Kadına test bile yapılmıyor. Çünkü kadın pozitif bile olsa erkek negatif olduğu için her hangi bir sıkıntı oluşturmuyor. Taşıyıcılık oranı son derece yüksek ülkemizde. Eğer evlendiğiniz kişide de taşıyıcılık varsa SMA’lı bebek doğumu ne yazık ki gerçekleşebiliyor. Anne karnında da bazı durumlarda SMA taraması yapmak zorunda olduğumuz anlar oluşuyor. Biz hekimler SMA ile ilgili olarak ne gebeyken ne de bebek doğduğunda buna maruz kalmak yerine henüz hamilelik gerçekleşmeden taramanın yapılmasını istiyoruz. Dediğimiz gibi sonrasında durumlar çok iç açıcı olmayabiliyor. Çok kısa bir süre önce devlet, sağlık ocaklarında erkeklere bu testin yapılma imkanını verdi. Toplumda bu konu ile ilgili ne kadar bilinç oluşursa SMA’lı bebek doğumunun önüne o kadar geçmiş oluruz.” dedi.
Basın toplantısı soru cevapların ardından hatıra fotoğrafı ile son buldu.
Okunma Sayısı : 1490