MAHSUR KALDIK YALANI
‘MAHSUR KALDIK’ YALANI
Marmaraereğlisi geçtiğimiz gün ilginç, bir o kadar da komik bir olaya sahne oldu. Zabıta’nın mühürlediği binada mahsur kaldıklarını ifade eden vatandaşlar yan kapıdan giriş-çıkış yapıyordu. Çebi Vakfı’na ait olduğu öğrenilen binada kalanların neden böyle yaptığı ise kısa sürede ortaya çıktı.
Marmaraereğlisi Belediye Zabıta ekipleri tarafından geçtiğimiz gece mühürlenen bir binada mahsur kaldığını söyleyen vatandaşlara yanıt İmar ve Şehircilik Müdürlüğüne bakan Harun Çalışkan’dan geldi. Çalışkan, “Mühürleme sadece binaya fiziki müdahalede bulunulduğu için yapılmıştır. Vatandaşların binaya giriş-çıkışlarına bir engel yoktur” dedi.
KARALAMA KAMPANYASININ DEVAMI
Bilindiği gibi bir süredir bölgede bulunun bir firma tarafından Başkan İbrahim Uyan’a yönelik karalama kampanyası yürütülüyor ve asılsız iddialarla haberler yaptırılıyordu. Bunlardan birisi de geçtiğimiz gün yaşandı. Daha önce Ziraat Bankası’na ait olduğu bilinen binanın tadilat ve tamirat yapılamadığı için boşaltıldığı biliniyor. Ziraat Bankası bu nedenle ilçede başka bir noktaya taşınarak faaliyetlerini burada yürütmeye başladı. Aynı zamanda boşalttığı binayı da satılığa çıkardı. Bina Çebi Vakfı tarafından satın alındı. Vakfın yöneticileri ile irtibata geçen firma yetkilileri burayı kullanmak istediklerini belirtti ve vakıftan kiraladılar. Bu süre içinde Sit alanı olduğu gerekçesiyle tamirat ve tadilat yapılamadığından uyarı alan ve mühürlenen binada aynı kanunsuz işlemler devam etti. Geçtiğimiz gece fiziki tadilat yapılan bina Zabıta tarafından bir kez daha mühürlendi. ‘Mahsur kaldık’ yalanı ile gündem yaratmaya çalışan firmanın yetkililerinin bu oyunu kısa sürede anlaşıldı.
ZİRAAT BANKASI BU NEDENLE SATTI
Harun Çalışkan yaptığı açıklamada, “'Ziraat Bankası tadilat yapmak istemiş ve bize müracaat etmişti. Biz, Ziraat Bankası'na bu durumu bildirdikten sonra, banka kuvvetle muhtemel tadilat yapamadığı için başka bir lokasyona taşınmayı planladı ve burayı satışa çıkarttı. Burayı Çebi Vakfı almış, onlar da bize burada tadilat yapmak için müracaatta bulundular. Bununla ilgili hatta bir boya badana yapmak için dilekçeleri geldi bize. Biz de bunu Tekirdağ Müze Müdürlüğü'ne gönderdik. Tekirdağ Müze Müdürlüğü, 25 Temmuz 2016 tarihinde, dediğim gibi 1'nci derece arkeolojik SİT alanında kesinlikle inşaat yasağı vardır, boya badana dahi hiçbir fiziki müdahalede bulunulmaması yönünde cevap verdi'' diye konuştu.
Bu cevaba rağmen burada bir takım uygulamalar ve fiziki müdahalede bulunulduğunun tespit edildiğini söyleyen Çalışkan, zabıta ekiplerinin bu durum karşısında kanunları uygulayarak mühürleme işlemi yaptığını kaydetti.
Çalışkan, bu mühürleme işlemleri yapıldıktan sonra konunun Edirne Anıtlar Kurulu'na aksedildiğini, bu kurulun da, 1'nci derece arkeolojik SİT alanında fiziki müdahale yapıldığından, 2863 sayılı kanun gereği soruşturma başlattığını belirterek, ''Anıtlar Kurulu fiziki müdahalelerin durdurulmasına ve ilgililer hakkında yasal işlem başlatılmasına karar aldı. Bu olay tabi ki Cumhuriyet Savcılığına da aksettirildi. Daha sonra bu binada yeniden faaliyetler olduğu görüldü. Zaten belediyenin karşısında meydanda ki bir bina. Bunun üzerine arkadaşlar yeniden giderek fiziki müdahale olduğunu görünce binayı boşaltıp kapısına da mühür uyguladılar'' şeklinde konuştu.
Çalışkan açıklamasını şöyle sürdürdü:
“İnşaat mühürlemeleri şekli mühürlemedir, yani bir iş yerinin kapısının mühürlenerek sabitlenmesi gibi olmaz. Kapıyı açıp insanlar girip çıkabilir, fiziki müdahale yapılmadığı sürece insanlar binayı kullanabilirler. Nitekim, Marmaraereğlisi'nin neredeyse tamamı 1'nci derece SİT alanıdır. İnsanlar evlerine girip çıkarlar ve kullanırlar. Sadece boya badana da dahil olmak üzere mevzuatta açıkça belirtildiği gibi fiziki müdahale yapılamaz. Biz yasal kanuni işleri yaptık. Bu sırada, kullanılan binada mühürleme işlemi olunca sanki adamlar burada kalan işçiler dışarıya çıkamıyor gibi bir algı yaratılmış. Çok komik bir durum bence bu. Oradaki görevlilere, zabıtaya söyle ve içeriden çıkar gider. Bu binada bulunmak, içeriye girip çıkmak suç değil. Burayı kullanmakta mühür kırmak anlamına gelmez ve suç değildir. sadece bu binaya fiziki müdahale etmek suçtur.”
KOMİK BİR DURUM
Belediye Başkanı İbrahim Uyan ise konunun söylendiği gibi olmadığını ve teknik arkadaşların bu konuda gereken yanıtı verdiğini aktardı. Başkan Uyan, “Şahsıma karşı nasıl bir karalama yapacaklarını, nasıl bir asılsız haber yapacaklarını şaşırdılar. Kendi kurdukları senaryolarla bizleri yıpratmaya çalışıyorlar. Bu durum oldukça komik. Sağlıklı bir kişi bu haberin doğru olmadığını zaten anlayabilir. Bizde kanunun bize verdiği yetkiler çerçevesinde görevimizi yapıyor ve yapılan bu asılsız ve komik haberlere sadece gülüyoruz” dedi.
Okunma Sayısı : 1596