“KÜÇÜK YAVRULARIMIZIN HAYATINA SES OLALIM”
Tekirdağ Milletvekili Enez Kaplan duyma bozukluğu yaşayan ve ameliyat bekleyen çocukların mağduriyetleri ile ilgili Sağlık Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.
Kaplan, ”İşitme Engelliler ve Aileleri Derneğinden aldığımız bilgiler doğrultusunda ülkemizde çok ileri derece işitme kayıplı doğan çocuklarımız için en etkin tedavi yolu cihazlandırmadır. Bir çocuğa koklear implant (biyonik kulak) uygulanabilmesi için hastanın iç kulağında salyangoz yapısı ve işitme sinirinin olması gereklidir. Doğuştan iç kulak salyangoz yapısı veya işitme siniri gelişmemiş olması durumunda ise beyin sapı ameliyatı yapılmaktadır. Bu ameliyatların ortak noktası dil gelişiminin kazanıldığı kritik yaş olan 4 yaşına kadar yapılması şart olmasıdır. Bu yaştan sonra akranları gibi işitip anlama ve ayırt etmesi, konuşması zorlaşmaktadır” dedi.
Kullanılan cihazların ithal olduğunu belirten Enez Kaplan, söz konusu cihazları ithal eden firmaların, kurların yükselmesini sebep göstererek ameliyatların durdurulduğunu söyledi.
Ameliyatların yapılmamasının ülkemizin taraf olduğu BM Engelli Kişilerin Hakları Sözleşmesi’nin 7, 20, ve 25. maddelerinin ve Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 26. maddesinin ihlali olduğunu hatırlatan Kaplan, zamanın çocuklarımız aleyhine işlediğini Sağlık Bakanlığının, SGK’nın ve tıbbi cihaz firmalarının acilen anlaşmaları gerektiğini belirtti.
Milletvekili Enez Kaplan, Sağlık Bakanına konu ile ilgili en son beyin sapı ameliyatının ne zaman, hangi il ve hangi hastanede yapıldığını sordu.
Ayrıca söz konusu cihaz temini ile ilgili olarak SGK’nın ve tıbbi cihaz firmalarının anlaşması hususunda bakanlığın devreye girerek herhangi bir çalışması olup olmadığını, bu ameliyatların tekrar ne zaman başlayacağını, Türkiye genelinde bu hastalıktan mustarip kaç çocuğun olduğunu ve bu çocukların tedavi masraflarının devlet tarafından karşılanması ile ilgili bir çalışma yapmayı düşünüp düşünmediklerini sordu.
Okunma Sayısı : 1179