Kroner ByPass Cerrahisi
KORONER BYPASS CERRAHİSİ
Koroner Arter Hastalığı
Koroner arter hastalığı ülkemizde erişkin yaştaki ölümlerin en önemli nedenidir. Sebebi kötü kolesterol olarak da bilinen LDL kolesterolün damar içinde birikmesi ve damarı tıkamasıdır. Bu birikime bağlı olarak kanın damar içinden geçişi azalır ve zamanla kalbin normal çalışması için gerekli kanın kalbe yeterli miktarda geçememesi ile sonuçlanır. Bu durum göğüs ağrısı (anjina) ve hatta kalp krizi ile sonuçlanabilir. Göğüs ağrısı koroner kalp hastalığı açısından alarm niteliğindedir bu yüzden mutlaka gerekli tetkiklerin yapılması gerekmektedir. Maalesef koroner kalp hastalığı hiçbir belirti vermeden ilk olarak kalp krizi şeklinde de ortaya çıkabilir. Bu durum sıklıkla genç insanlarda görülür. Yani göğüs ağrınızın olmaması sizde kalp hastalığı olmadığı anlamına gelmez. Koroner arter hastalığından korunma yaşam tarzının değiştirilmesi, uygun beslenme, kilo kontrolü ve kolesterolün düşürülmesi ile mümkündür. Ayrıca eğer varsa şeker hastalığı ile yüksek tansiyon mutlaka tedavi edilmelidir. Sigaranın ve alkolün kesilmesi gereklidir. Bunların yanında koroner arter hastalığı için iki önemli risk faktörü daha bulunmaktadır cinsiyet ve ailesel yatkınlık. Bu ikisi değiştirilemeyecek risk faktörleridir. Anne baba ve kardeşte koroner arter hastalığı varsa sizde de hastalığın olma ya da gelişme ihtimali yüksektir. Ayrıca erkekler bu hastalığa kadınlardan daha fazla yatkındır. Bu hastalığın kesin tanısı koroner anjiografi ile konulmaktadır.
Koroner Bypass Cerrahisi Nedir?
Koroner bypass cerrahisi tıkalı olan kalp damarlarının yerine yeni damarların kalp üzerine eklenmesi işlemidir. Böylece tıkanıklık nedeniyle azalan kalp koroner akımı yeniden normal seviyeye döner ve kalp yeniden normal çalışmaya başlar. Yeni eklenecek olan damarlar hastanın kendisinden sağlanır. Bu damarlar iman kemiği (sternum) arkasından (LIMA), bacaktan (safenveni), koldan (radial arter) ya da karından (mide arteri) alınabilir. Bütün bu damarlar yedekli damarlardır ve bunların çıkarılması genellikle bir probleme neden olmaz. Ameliyat uyutularak yapılır ve hiçbir şekilde acı hissetmek söz konusu değildir. Ameliyat hemen her zaman göğsün ön tarafından iman kemiği (sternum) kesilerek yapılır. Ameliyat kalp durdurularak yapılabileceği gibi çalışan kalpte de yapılabilir. Her iki tekniğin de birbirlerine göre avantajları ve dezavantajları vardır. Ancak çalışan kalpte bypass her hastaya uygun değildir. Bu yüzden ameliyatların çoğu kalp durdurularak yapılır. Bu sırada hasta kalp akciğer cihazına bağlanır ve operasyon gerçekleştirilir. Ameliyatınızın hangi teknikle yapılacağı teknik bir konudur ve doktorunuz tarafından bireysel durumunuz değerlendirilerek karar verilir. Ancak ameliyat yara izinin küçük olması ve yeri gibi istekleriniz mutlaka doktorunuz tarafınızdan dikkate alınacaktır.
Ameliyat Kararı Çıktı Ne Olacak?
Öncelikle moralinizi bozmayın, ciddi bir hastalığınız var ancak en iyi şekilde tedavi olacaksınız. Ameliyat kararı alındıktan sonra bir hazırlık sürecine gireceksiniz. Tüm vücudunuza checkup yapılarak bütün problemler ameliyat öncesi tespit edilerek gerekli tedavi önlemleri alınacaktır. Ameliyattan bir gün önce gece size sakinleştirici ilaçlar verilerek ameliyat öncesi geceyi rahat bir uykuyla geçirmeniz sağlanacaktır. Ameliyat esnasında genel anestezi verileceği için ve ameliyat sonrası ağrı kesici ilaçlar sayesinde hiçbir şekilde ağrı hissetmeniz söz konusu olmayacaktır. Ameliyattan sonra en az bir gün yoğun bakımda kalacaksınız ve bu esnada son model teknik donanım ve tecrübeli bir ekip takip edileceksiniz. Doktorunuzun uygun görmesi durumunda ertesi gün servis takibine alınarak 3 ile 5 günlük bir nekahat evresine geçeceksiniz. Bu aşamada da tecrübeli bir ekip tarafından yakından takip edileceksiniz. Doktorunuz uygun gördüğünde gerekli tedaviniz düzenlenerek taburcu işleminiz gerçekleştirilecek bir hafta sonra kontrole geleceksiniz. Daha sonrasında kalp cerrahisi, kardiyoloji, dahiliye,diyetisyen ve gerekliyse diğer branşlar tarafından işbirliği içerisinde takip edileceksiniz.
Son Söz
Koroner kalp hastalığı günümüzde en sık ölüm nedenidir. Ancak ekipmanların gelişmesi ve ameliyat ekibinin tecrübesinin artması ile günümüzde bu hastalık başarı ile tedavi edilmektedir.
Okunma Sayısı : 1384