KÖPRÜLÜ KOMİSYON KURULMASINI ÖNERDİ


KÖPRÜLÜ KOMİSYON KURULMASINI ÖNERDİ

 

 

CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü; Çocuk ve Bebek ölümlerinin artması üzerine bunların önlenmesi, sebeplerinin araştırılması ve çocukların yaşam haklarının ellerinden alınmaması için bir Meclis Araştırma Komisyonu açılmasını istedi.

 

Köprülü, TBMM Başkanlığı'na verdiği dilekçede şu satırlara yer verdi:

 

"Bir ülkenin geleceği, teminatı ve sağlıklı bir toplumun temel taşı olan çocuklarımız üzerine yapılan araştırmalara göre; yaşam hakkı ihlaline uğrayarak hayatını kaybeden çocukların en fazla olduğu ülke sıralamasında Türkiye üst sıralarda yer almaktadır. Genç nüfusun en fazla olduğu ülkeler arasında yer alan ülkemizde, 2013 yılı itibariyle 633 çocuğun hayatını kaybettiği tespit edilmiştir.


“Önlenebilir sebepler” olarak sıralanan bu unsurlar arasında; sağlık ve sosyal güvenlik hizmetlerine yetersiz erişim, yoksulluk, eğitimsizlik, toplumsal cinsiyet ayrımcılığı, şiddet, dışlanma, erken evlilik gibi nedenler sıralanmaktadır.


Konu hakkında istatistiki veriler incelendiğinde ve bu bağlamda bir değerlendirme yapıldığında ortaya dikkat çekici bazı noktalar çıkmaktadır. Şöyle ki; açıklanan rakamlara göre; Türkiye’de 2013 yılı sonu itibariyle 76 milyon 667 bin 864 olan toplam nüfus içerisinde ki ÇOCUK NÜFUSU; 22 milyon 761 bin 702 olarak belirtilmiş, bu nüfusun;


%  27.3'ünü 0-4 yaş grubu çocuklar


%   27.6'sını 5-9 yaş grubu çocuklar


% 28'ini 10-14 yaş grubu çocuklar


%  17.2'sini de 15-17 yaş grubu çocuklar oluşturmuştur.


Yine, 2013 yılında AB ülkeleri ile karşılaştırıldığında en fazla çocuk nüfusu Türkiye’de görülürken,  Çocuk nüfusunun toplam nüfus içindeki oranı Avrupa Birliği üyesi ülkelerle karşılaştırıldığında, 2013 yılında en yüksek oranının yüzde 29,7 ile Türkiye’de olduğu belirtilmiştir. Aynı zamanda, 2013 yılı verilerine göre; nüfusumuza yaklaşık 1 milyon 283 bin bebeğin dahil olduğu bildirilmiştir.


Ancak tüm bu rakamlara rağmen çocukların; iyi koşullarda dünyaya gelmelerinin sağlanamaması, büyümeleri ve gelişmeleri için uygun şartların olmaması, fiziksel, ruhsal ve zihinsel donanımlarının sağlanamaması, sosyal ve ekonomik koşullarının yetersiz olması gibi birçok sebep nedeniyle çocuklarımız ve bebeklerimiz hayatlarını kaybetmekte yaşam hakları ellerinden alınmaktadır.


Dünya genelinde gerçekleşen yüksek sayıda bebek ve çocuk ölümlerinin ülkemizde tekrar baş göstermesi endişe yaratırken bazı önlem ve tedbirlerin yetersiz kalması da uzmanlar tarafından dile getirilmektedir. Çocuk ölümlerinde özellikle önlenebilir sebeplerin olduğu vurgulanırken düşük maliyetli müdahaleler ile bu üzücü sonuçların önüne geçilebileceğine dikkat çekilmektedir.  2013 yılında 633 çocuğun önlenebilir sebeplerden dolayı hayatını kaybettiği yapılan araştırmalarla ortaya çıkmışken, yaşam hakkı ihlal edildiği için yitirdiğimiz çocuk sayısında artış olduğu belirlenmiştir. “Türkiye’de çocuğun yaşam hakkı raporunda” aynı yıl içinde 16 çocuğun ev içi şiddet nedeniyle yaşamını yitirdiği belirtilmiştir. Yine son yıllarda toplumsal olaylar içinde polisin attığı gaz bombası sebebiyle yaşamını yitiren çocuklarımızda bulunmaktadır.


Dengesiz gelir dağılımı, yoksulluk, sağlık, eğitim, sosyal ve ekonomik gelişmenin yetersiz olması, medya, namus cinayetleri, cinsel sömürü, uyuşturucu ve benzeri birçok başlık çocuklarımızın yaşam haklarını ellerinden almaktadır.


Bu ve benzeri riskleri ortadan kaldırmak, kamuoyunu çocuk hakları konusunda bilinçlendirmek için somut politikaların geliştirilmesi, çocuklara karşı her türlü ayrımcılığın önlenmesi, çocuğun daha iyi yaşam koşullarına sahip olması, çocuğun korunması, bebek ve çocuk ölümlerinin engellenmesi ve kalıcı politikaların oluşturulması ve araştırılması için Anayasa’nın 98, TBMM İçtüzüğü’nün 104. ve 105. Maddeleri uyarınca bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını saygıyla arz ederiz."

Yayınlanma Tarihi : 23 Nisan 2014
Okunma Sayısı : 1122
reklam yan