FATİH ERGE: KIRIM RUSYA'DA İŞGALCİDİR
FATİH ERGE: KIRIM RUSYA'DA İŞGALCİDİR
Tekirdağ Kırım Türkleri Derneği Tekirdağ Şube Başkanı Fatih Erge Kırım'da alınan referandum kararı konusunda bir açıklama yaparak, bu durumun tamamen hukuksuz olduğunu belirtti.
Fatih Erge yaptığı yazılı açıklamada; Kırım'da bugün Kırım Parlamentosu tarafından 30 Mart'ta yapılması planlanan referandumun 16 Mart tarihinde alınması kararı verilmiştir. Kırım Parlamentosu korsan parlamentodur, Ukrayna merkez hükümeti tarafından yetki verilmemiş kendi kendine Rusya'ya bağlanma aşkıyla alel acele referandum kararı alarak Ukrayna Anayasasını tanımamaktadır. Yetkisi olmayan işgalci parlamento tarafından alınan bu kararı Kırım Tatar Milli Meclisi ve diaspora kabul etmemektedir.
KIRIM'IN İDARİ YAPISI
Halkımızın kafası bir noktada karışıyor o konuyu aydınlatmak isterim. Kırım, Ukrayna'ya bağlı özerk bir cumhuriyettir. Özerk Cumhuriyet olmasından dolayı Kırım'da bir de idari birim yani parlamento mevcuttur. Kırım Parlamentosu tamamına yakınını Rus Asıllı Ukrayna vatandaşlarından oluşmaktadır. Bir de Kırım Tatarlarını temsil eden Kırım Tatar Milli Meclisi vardır. Bu meclis Kırım genelinde kanun hükmü çıkarmaya yetkili değildir sadece Kırım Tatar halkının haklarını gözeterek Kırım Parlamentosu, Ukrayna, Dünya devletleriyle Kırım Tatarlarının haklarını talep eden tek yetkili mercidir.
Bu bilgilerden yola çıkarak Kırım'da toplam nüfus 2.5 milyon civarındadır. Bu nüfusun %60'ı Rus asıllı Ukrayna vatandaşları, %24'nü Ukrain asıllı Ukrayna vatandaşları, %12'lik kısmını ise Ukrayna Vatandaşı Kırım Tatarları oluşturmaktadır.
İŞGALCİ RUSYA
Kırım Stratejik bir öneme sahiptir. Karadeniz'in göbeğinde bir çıkıntıyla Karadeniz'in tamamına hakim bir noktadır. Ukrayna hükümetiyle anlaşma sonucu Rusya Sivastopol'de (Akyar) deniz donanması bulundurmaktadır. Bu donanmayı kaybetmek istemeyen Rusya, Ukrayna'nın askeri gücü zayıf olan Kırım'da işgale başlamış ve devlet dairelerini, hava alanlarını, parlamento ve Devlet TV kanalını işgal etmiştir. Rusya'nın bahanesi ise Kırım'da bulunan Rusların can güvenliğinin olmadığıdır. Bu gerekçeyle Kırım işgal edilmiştir.
UKRAYNA'NIN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNDEN YANAYIZ
Kırım Türkleri Derneği Tekirdağ Şubesi olarak izleyeceğimiz politika Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün bozulmaması yönündedir. Kırım’da mevcut yasal statü bozulursa bundan an fazla Kırım Tatarlarının zarar göreceğini de biliyoruz.
HALKIMIZA ÇAĞRI
Kırım’da bugünkü oldu-bitti durumu bütün yurtseverlerin ortak meselesi olarak algılanmalıdır. Kırım'da yakılacak bir küçük kıvılcım Kafkasları, Orta asya'yı, Balkanları ateşe verecek, hatta dünya ekonomisini sarsacak ciddiyete sahiptir. Yani Kırım'da yaşanacak herhangi bir çatışma Suriye’de olduğu gibi lokal durumda kalmayacaktır.
Stratejik öneme sahip Kırım için bugün birlik günüdür, her vatandaş bu konuyla alakalı hassas davranmalı, mesele çözülene kadar gündemdeki sıcaklığını muhafaza etmeli ve Milli dernekler etrafında şuurlu biçimde toplanılmalıdır." ifadelerine yer ayırdı.
Okunma Sayısı : 1105
