İstanbul’un gözdesi, Heybeliada
Adalar arasında en çok yeşilliğe sahip olan Heybeliada, gezilecek pek çok tarihi ve doğal güzelliğe sahip bir yer. Eğer görmediyseniz gezi listenizin başına mutlaka koyun…
Heybeliada, İstanbul’un Büyükada’dan sonra en büyük adasıdır. Adaya Heybeliada denilmesinin sebebi, uzaktan bakıldığında adanın yere bırakılmış bir heybeye benzemesidir. İstanbul'un en çok rağbet gören sayfiye yerlerinden biridir. Sadece doğasıyla, temiz havası ve güzellikleriyle değil, Bahriyesi, Sanatoryumu, Ruhban(Papaz) Okulu gibi kurumlarıyla da ünlüdür.
Bugün, adanın nüfusu 7 bin civarındadır. Ancak yaz mevsimlerinde bu nüfus birkaç kat artmaktadır. Yazları günübirlik gelen ziyaretçiler de eklendiğinde, Adanın yaz nüfusunun 50 bini aştığı düşünülebilir.
Diğer adalara olduğu gibi Heybeliada’ya da vapur seferleri 19. Yüzyıl ortalarında yapılmaya başlanmıştır. Zengin Rumlar’ın yaşadığı adada, Bahriye’nin de bulunması nedeniyle önemli miktarda Türk nüfus da yaşamıştır. Adanın nüfusu, 1820’de 800 olarak tespit edilmiş iken vapur seferlerinin başlamasından sonra 2000’e çıkmıştır. Kurtuluş savaşı ve mübadele sırasında diğer adalar gibi sakinleşen Heybeliada, 1950’li yıllarda yeniden canlılığını kazanmaya başlamıştır.
Adanın eni 2700 metre, boyu 1200 metredir. 4 tepeden oluşan Heybeliada, İstanbul adalarının orta yerinde bulunmaktadır. En yüksek tepe Değirmentepe’dir (136 metre) Diğer tepeler, Taşocağı Tepesi, Makarios Tepesi ve Ümit Tepesi’dir. Eski adı Papaz Tepesi olan bu tepe 85 metre yüksekliğinde olup üzerinde Papaz Okulu bulunmaktadır. Adada 4 de liman vardır. Güzel bir koyda bulunan Çam Limanı ile Bahriye Limanı bunların en önemlileridir. Adanın önemli yapıları, Bahriye Okulu, Aye Ofemya Ayazması, Türkiye’nin ilk sanatoryumu olan Heybeliada Sanatoryumu (Kuruluş: 1924), Heybeliada’nın ünlü sakinlerinden olan Hüseyin Rahmi Gürpınar Lisesi, Abbas Halim Paşa Köşkü, Papaz Okulu, diğer dini yapılar ve resmi binalardır.
Adadaki, birine “Büyük Tur”, diğerine “Küçük Tur” denilen iki tur yolunda, yaz mevsimlerinde eşek ve arabalarla turlar yapılır. Küçük Tur'a, Aşıklar Turu da denmektedir. Heybeliada da, İstanbul'un diğer adaları gibi, motorlu araçtan arındırılmıştır. Evliya Çelebi, Heybeliada’da bir Bostancıbaşı ile birkaç Subaşı askerinin bulunduğunu, adanın gelirinin Kaptan Paşa’ya verildiğini kaydeder.
Yaz aylarında olduğu kadar kış aylarında da birçok ziyaretçiyi ağırlayan Heybeliada, bahriye okulları, tarihi kiliseleri, liseleri, doğal ve tarihi güzellikleri ile ünlüdür.
Prens Adaları'nın nadide adası Heybeliada'da gezilecek pek çok yer var. İşte bunlar arasından sizin için seçtiklerimiz...
Deniz Lisesi: Heybeliada iskelesine ayak bastığınız anda sol tarafta sizi bembeyaz binasıyla Heybeliada Deniz Lisesi karşılar. 1776 yılında kurulan okul, Heybeliada'nın simgelerinden biri.
Heybeliada Sanatoryumu: Adanın en tanınan yapılarından biri olan Heybeliada Sanatoryumu, Türkiye'nin ilk verem hastanesidir ve 1924 yılında Atatürk'ün emri ile açılmıştır. Günümüzde bu tarihi yapı kullanılmamaktadır.
Hüseyin Rahmi Gürpınar Evi: Heybeliada'da gezmenizi önerdiğimiz yerlerden olan Hüseyin Rahmi Gürpınar Müzesi, yazarın yaklaşık 30 yıl boyunca yaşadığı evdir ve şu an müze olarak ziyarete açıktır.
Süslü Mezar: 1868 yılında yapılan ve İngiltere'nin Gemlik başkonsolusunun eşine ait olan Süslü Mezar, Heybeliada'nın en güzel eserlerinden biridir. Aya Yorgi Manastırı yolun bulunan bu mezarı görmenizi tavsiye ediyoruz.
İsmet İnönü Köşkü: Heybeliada'da uzun yıllar yaşamış olan İsmet İnönü ve ailesine ait olan ve bir dönem Atatürk'ün de konakladığı köşk günümüzde müze olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. İsmet İnönü Evi, Refah Şehitleri Caddesi'nde yer alıyor.
Tarihi Kiliseler ve Manastırlar: Heybeliada'da gezebileceğiniz pek çok tarihi kilise yer alıyor. Bunların en bilinenleri Aya Yorgi Uçurum Kilisesi, Ayios Nikolos Kilisesi, Aya Triada Manastırı ve Aya Spridon Manastırı'dır.
Çam Limanı: Heybeliada'nın muhteşem doğal güzelliğine şahit olabileceğiniz harika bir yerdir Heybeliada Çam Limanı. Adanın simgelerinden olan Çam Limanı'nı gezmeden adadan dönmeyin.
Okunma Sayısı : 1000