UMAT İPSALA
Cengiz Günay, UMAT İPSALA Kurulu’na Katıldı
UMAT İPSALA Genel Kurulu, TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Kopuz, TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tamer Kıran, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Tekirdağ TSO Başkanı Cengiz Günay ve UMAT İPSALA Yönetim Kurulu Başkanı Sefer Kaya Üzen ve ortakların katılımı ile gerçekleştirildi.
TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Kopuz burada yaptığı konuşmada, “Türkiye’nin dış ticaretinin yarıya yakınının geçişini sağlayan kara gümrük kapılarına on yıllardır yatırım yapılmadığını vurgulayan Kopuz, “Gümrük kapılarımız 3. dünya ülkelerinin gümrüklerini andırıyordu. Gümrüklerde yaşanan sorunlar navlun fiyatlarını artırıyor, üyelerimizin üzerine yük oluyordu. Hiçbir girişimci bu konuya el atmıyor, proje üretemiyordu. 2001 krizi ile boğuşan devletimizin yatırıma ayıracak kaynağı yoktu. Bu alanda bir yol açılması gerekiyordu. Bu yolu 2001 yılında TOBB, İpsala Gümrük Kapısının Yap-İşlet-Devret modeli ile yapılması projesini ortaya koyarak açtı” dedi.
Bu amaçla UMAT İPSALA’yı kurduklarını ve Türkiye’nin Avrupa’ya açılan İpsala Gümrük Kapısını modernize ettiklerini anlatan Ali Kopuz, “Bu modernizasyon sonrasında biraz önce Kaya Başkanın da dediği gibi hem araç hem de yolcu sayımız ciddi oranda arttı. UMAT İPSALA; TOBB, UMAT ve 26 Oda-Borsanın bir araya gelerek kurduğu birlik ve beraberliğin en güzel örneklerindendir. UMAT İPSALA olarak 2012 yılında Dünya Gümrük Örgütü Liyakat Sertifikasını almaya hak kazandık. UMAT İPSALA’nın başarısı örnek oldu. Daha sonra tüm kara gümrük kapıları modernizasyonunun TOBB’a verilmesini sağladı. Böylelikle bu camia ülkemizin dış ticaret trafiğinin yüzde 80’inin geçiş yaptığı gümrük kapılarımızı modernize etti. Bu camia, yaptığı her işte üyesine hizmet etme şiarıyla hareket etti” şeklinde konuştu. Kopuz, artan kapasite ihtiyacına cevap vermek için UMAT İPSALA olarak İpsala Gümrük Kapısı’nın kapasitesini artıracaklarını, yeni kapıya 120 milyon TL yatırım yapacaklarını söyledi.
Türkiye’nin 1980’den bu yana büyük bir başarı hikâyesi yazdığına dikkat çeken Ali Kopuz şöyle devam etti: “Bu hikayeyi yazarken de birçok zorluk ve güçlükle karşılaştık. Zor günler geçirdik. Kolay olmadı. Ama hiçbir zaman umutsuz olmadık. Çünkü bizim hedeflerimiz vardı. Bu hedefler için durmadan çalıştık. Geçmişte büyüklerimiz çalıştı. Bugün biz çalışıyoruz, yarın da bizim çocuklarımız çalışacak. Bizim ülke olarak, iş dünyası olarak bir amacımız var ve bu amaç uğruna durmadan çalışıyoruz. Eğer bu amaçtan, hedeften saparsak işte o zaman kaybederiz. O yüzden günlük meselelere takılmadan işimize bakmalıyız. 24 Haziran seçimlerini atlattık. Bundan sonra da Türk iş dünyası olarak ülkemiz için daha hızlı koşacağız. Türkiye’nin daha ileriye gitmesi için, daha çok kalkınması için, daha çok üretip, daha çok ihracat yapıp, daha çok istihdam sağlamak için birlik ve beraberlik içinde çalışıyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yılında Türkiye olarak hedeflerimize ulaşmak için biz üzerimize düşeni yapacağız.”
UMAT İPSALA Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen de şirket hakkında bilgi verdi. 2002 yılında hizmete açılan İpsala Gümrük Kapısının, Türkiye ekonomisine katkı sağlamakla birlikte Avrupa’da örnek gümrük kapısı olarak prestij ve imaj sağladığını ifade eden Üzen, “Şirketimiz kuruluşundan itibaren işletmecilik görevini yürüttüğü son güne kadar sorunsuz ve başarılı bir şekilde faaliyetlerini sürdürmüştür” dedi.
Okunma Sayısı : 1307