TÜRKİYE - MALEZYA ÇALIŞMA TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ
TÜRKİYE - MALEZYA ÇALIŞMA TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ
Malezya Başbakanı Dato' Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak ve beraberindeki heyet ile Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve iki ülke işadamlarının katıldığı çalışma yemeğinde konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Serbest Ticaret Anlaşması ve vizelerin kaldırılmasının iki ülke ticaretini artıracağını vurguladı.
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun evsahipliğinde gerçekleşen toplantıya, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay, Malezya Başbakanı Dato' Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak, Malezya Uluslararası Ticaret ve Sanayi Bakanı Dato 'Sri Mustapa Mohamed, Dışişleri Bakanı Dato 'Sri Anifah Hj. Aman, Perak Başkanı Dato 'Seri Diraja Dr Zambry Bin Abdul Kadir, TOBB Yönetim Kurulu Üyeleri ve DEİK Türk - Malezya İş Konseyi Başkanı Nail Kurt katıldı.
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu konuşmasında iki ülke ilişkilerinin gelişim sürecine işaret etti. Dünyada ekonomik akımların yön değiştirdiğine değinen Hisarcıklıoğlu, “Artık gelişmiş ülkeler gelişmekte olan ülkelere mal satamıyor ve satamayacaklar da. Türkiye ve Malezya'nın da içinde olduğu yükselen pazarlar dünyada hak ettikleri yeri alacaklardır. Yarınları bugünden planlamak lazım. Avantajlarımızı ekonomik işbirliğimizin temeli haline getirelim. İkili ticaret hacmimizi artıracak en önemli mekanizmalardan biri Serbest Ticaret Anlaşmasıdır. Bugün, Malezya ile Türkiye arasında, müzakereleri sonra eren Serbest Ticaret Anlaşması imzalanacak. STA’nın yürürlüğe girmesi bu anlamda müthiş bir başlangıç olacaktır. Dikkat edin, başlangıç diyorum, çünkü bizim Malezya ile ilgili hedeflerimiz bunun çok daha ötesinde. Yine bugün Vizelerin Karşılıklı Olarak Kaldırılmasına Dair Anlaşma imzalanacak. Böylece, kardeşlik hukukunun gereğini yerine getirmiş olacağız. Bundan sonra kardeş kardeşin evine vize alarak değil, selam vererek girecek” diye konuştu.
TOBB Başkanı şunları söyledi: “Mevcut potansiyeli tespit ettikten sonra, bu sektörlerde yoğunlaşmış Tedarikçiler Konferansı, Yatırım Forumu, Yuvarlak Masa Toplantıları ile ilişkilerimize yön ve hız vereceğiz. Önümüzdeki süreçte hızlı ve çok somut adımlar atacağız. Malezya ile Türkiye’yi kardeşliğin ötesine taşıyarak gerçek birer stratejik ortak yapacağız. Ticareti 5 milyar dolardan daha yukarıya taşıyacağız. Bakın, bu çalışma yemeği de bir adımdır. Bugün burada bir araya gelen özel sektör temsilcilerimiz büyük işlere imza atacaklar. Ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin gelişimine katkı sağlayacaklardır.
Malezya ve Türkiye’nin Asya ve Avrupa coğrafyalarında ekonomik yapıları birbirine benzeyen, küresel siyasette aynı ittifak içinde yer alan, aynı inancı paylaşan ve zenginleşme noktasında benzer hedefleri olan iki ülke olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “D-8, İslam İşbirliği Teşkilatı içinde birlikteyiz. Dünyanın yükselen pazarları içinde de beraberiz” dedi. İki ülkenin pek çok alanda birbirine çok benzediğini bildiren Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Malezyalı dostlarımızla çok kolay anlaşıyoruz. Somut projeler söz konusu olduğunda aynı dili konuşuyor hızlı ilerliyoruz. Diplomatik ilişkilerimizin tarihi 50 yılı aştı. Ticari ilişkilerimiz çok daha eskiye dayanıyor. Bu köklü tarihe rağmen ekonomik ilişkilerimizin boyutu iki tarafı da memnun etmiyor. Bakın ülkelerimizin milli gelir toplamı 1 trilyonun üzerinde. Dış ticaret hacimlerimizin toplamı 840 milyar doların üzerinde. Buna rağmen iki ülkenin kendi arasındaki ticaret hacmi sadece 1 milyar 500 milyon dolar. Yani toplam ticaretimizin sadece binde 1,5’ini birbirimizle yapıyoruz. Ben sorunun coğrafi uzaklıkta olduğunu düşünmüyorum. Malezya’nın ABD ile yaptığı ticaret mesafelerin önemsizliğini net şekilde gösteriyor. Her iki ülkenin de son derece önemli lojistik avantajları var. Malezya’nın Asya Pasifik ülkeleri arasında çok önemli bir yeri vardır. Türkiye ise Asya ile Avrupa'yı birbirine bağlamaktadır.
Ülkelerimizin konumları, işbirliği için büyük imkânlar sağlıyor. Türkiye, dünyanın en büyük ekonomik bütünleşme modeli olan AB ile Gümrük Birliği ilişkisi içinde. Ortadoğu, Orta Asya ve Afrika pazarlarına açılmak için doğal bir üs gibiyiz. Tüm bu bölgenin ortasındaki en büyük sanayi ülkesi ve en büyük sanayi ihracatçısıyız.”
Türkiye’nin, Malezya için bölge pazarlarına giriş kapısı olduğuna vurgu yapan Hisarcıklıoğlu, aynı şekilde, Malezya ASEAN piyasası için Türk girişimcilere büyük fırsatlar sunulduğunu anlattı. Hisarcıklıoğlu, “Peki biz neden bunları avantaja çeviremiyoruz? Çünkü birbirimizi yeterince tanımıyoruz. Biz Türk iş dünyası olarak bu avantajları artık çok daha ciddi şekilde değerlendirmek istiyoruz. Bu konuda kararlıyız” diye konuştu.
Okunma Sayısı : 2094