TESKİ Dr. Şafak Başa ile emin ellerde


TESKİ, Dr. Şafak Başa ile emin ellerde 

 


Tekirdağ büyükşehir statüsü kazandıktan sonra bir sürü olumlu gelişmeyi yaşamaya başladı. TESKİ’de bu anlamda kent için fazlasıyla önem taşıyan bir kurum. TESKİ’nin görevi nedir diye soracak olursanız şayet, yaşamın vazgeçilmez kaynağı olan içme ve kullanma suyunu, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde yaşayan her bireye düzenli ve sürekli bir biçimde ulaştırmak, oluşan atık suları toplayarak arıtımını sağladıktan sonra çevreye zarar vermeden doğal yatağına bırakmaktır.

 

Su kaynaklarının kalite açısından geliştirilmesini, alt yapının evrensel standartlara uygun olarak oluşturulmasını esas alan, insana ve çevreye saygılı, dinamik, güçlü ve yatırımcı bir kuruluş olan TESKİ’nin başında da görevini layığıyla yapmak için elinden geleni yapan bir isim var. Bu anlamda Tekirdağ halkının şanslı olduğunu söyleyebiliriz. Zira TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa kaymakamlık ve mülki müfettişlik görevlerini gerçekleştirmiş, dolu dolu özgeçmişe sahip bir isim. Bugün yaptığı tüm çalışmalarını da geçmişten gelen müfettişlik denetimi ve gözüyle ince eleyip sık dokuyan Başa Tekirdağ ve Tekirdağlılar için ne yapmak gerekiyorsa onu yapıyor.

Habibe Tilki Üzel:Sayın Genel Müdürüm çok donanımlı bir özgeçmişe sahip olduğunuzu biliyoruz. Fakat bir de sizin ağzınızdan duymak isteriz.

TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa:Elbette, Ben Şafak Başa. 1969 Lüleburgaz doğumluyum.  1990’da İstanbul Üniversitesi, SBF, Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun oldum. 1992’de ODTÜ Yabancı Diller Yüksek Okulu İngilizce hazırlık programını tamamladım. 1993-1994 yılları arasında İngiltere’de yabancı dil eğitimi ve kamu yönetimine yönelik kurslar aldım. Yurda döndükten sonra çeşitli ilçelerde kaymakam vekillikleri ile Karabük-Yenice (1995-1998) ve Ordu-Mesudiye (1998-2002) ilçelerinde kaymakamlık görevlerinde bulundum. 2002’de İçişleri Bakanlığınca açılan sınavı birincilikle kazanarak mülkiye müfettişliği görevine atandım. 2003’de mülkiye başmüfettişliğine terfi ettim. Müfettişlik görevini yürütürken Bakanlığın çeşitli projeleriyle (yargı kararlarının derlenmesi ile İçişleri Bakanlığı tarihinin araştırılması projeleri) TODAİE’nin araştırma projelerinde (yerel kamu hizmeti standartlarının araştırılması ile yerellik düzeyinin araştırılması projeleri) görev aldım.2007’de “1980 Sonrası Dönemde Mülki İdarede Dönüşüm” başlıklı çalışmasıyla TODAİE Kamu Yönetimi Yüksek Lisans Programını birincilikle bitirdim. 2008’de gittiği Çin Halk Cumhuriyeti’nde kamu yönetimi alanında incelemelerde bulundum. 2010’da ABD Northern Illinois University, College of Business’de 6 ay süreyle “Professional Communication and Public Management Leadership” adlı eğitim ve inceleme programına katıldım. Ayrıca bu ülkede, “The Department of Homeland Security” başlıklı bir araştırma yaptım. 2012’de “Kurumsallaşma Bağlamında Dâhiliye Nezaretinden Dahiliye Vekâletine Geçiş (1920-1923)” başlıklı teziyle Hacettepe Üniversitesi, SBE’de Doktora Programını tamamladım. Doktora tezim 2003 yılında TODAİE tarafından kitap olarak basıldı. 13 Mart 2015 tarihinde İçişleri Bakanı onayı ile TESKİ Genel Müdürlüğü’ne atandım.

H.T.Ü.: Gerçekten başarılarla dolu bir özgeçmiş. Kaymakamlık, mülki müfettişlik gibi görevlerden sonra yerel bir belediyede hizmette olmak nasıl?

Ş.B.: Kaymakamlıkta mülki müfettişlikte çok zor bir görev. Ben bu görevleri yerine getirirken her zaman kılı kırk yarmışımdır. Zaten bunu alışkanlık edindiğim için bugün de her şeyi bir müfettiş gibi her yönden ölçerek yapmaya çalışıyorum. Ancak yerelde hizmet daha zor. Diğerinde devletin gücünü arkana alıyorsun denetleyen sen oluyorsun, belediyede ise denetlenen sen oluyorsun. Ben masanın her iki tarafında da bulunan biri olarak emin adımlarla basıyorum ayaklarımı. Bazen yine müfettiş olup kendimi, ekibimi, çalışmalarımızı o gözle denetliyorum.

H.T.Ü.: Çalışmalarınızda en dikkat ettiğiniz şeyler nedir?

Ş.B.: Benim yaptığım işlerimde usulsüzlük, yolsuzluk ve hukuksuzluğa asla yer yok. Bu her zamanda böyle olacak.

H.T.Ü.: Vatandaş TESKİ’den çok şey bekliyor, Başkan Kadir Albayrak çalışmaların 01.07.2017’de biteceğini söylüyor. Siz de bu tarihe katılıyor musunuz?

Ş.B.: Beklentinin farkındayız ve elimizden geleni de yapıyoruz. Burası yeni büyükşehir olmuş bir şehir. Öncesinde de ne yazık ki yetersiz hizmet gelmiş. Çok ciddi sıkıntılar var özellikle de atık su ile ilgili. Zamanında her yetkili kendi kafasına göre anlık çözümler getirmiş, birinin yaptığından diğerinin haberi olmamış. Bu yüzden biz öncelikle kurumsallaşmış bir TESKİ oluşturmaya çalışıyoruz. 2015 yılı kuruluş yılı 16 ve 17 yatırım yıllarımız olarak belirledik. Teknik alt yapıyı oluşturduk, bilgi işlemi oluşturduk, böyle bir bilgi işlem Tekirdağ’da hiçbir kurumda yoktur. Coğrafi sıkıla yaptık. Artık sorunlu boru nerede usta kazarak değil elindeki bilgilerle işini yapacak. 11 ilçede teşkilatlandırmayı kurduk. Biz büyükşehre bağlı ama ayrı organları ayrı bütçesi olan bir kurumuz. Şafak Başa gider başkası gelir ama önemli olan örnek bir kurum olması. TESKİ üçlü saç ayağı gibi. Fen işleri, işletmeci birimler, idari-mali birimler olarak. 480 bin abonemiz var. 7/24 çalışan bir kurum burası. Günlük operasyonlarımız bir hayli fazla. Planla – projelendir şeklinde çalışıyoruz. İlçe ayırımı v.s asla yok. Bu anlamda bütçemizi yatırımlara harcıyoruz. Hedefimiz aldığımız bütçenin çoğunu alt yapı hizmeti olarak vatandaşa ulaştırmak. Halkın kanalizasyon ve içme suyu ulaşımı bir hayli önemli. Depoların bakım onarımları yapılıyor. Halk aradığı zaman hemen ekiplerimizi gönderiyoruz. 2 senede elbette mucizeler yaratılmaz, bebek bir idareyiz ama güçleniyoruz. Su kaçaklarını ciddi oranda azalttık. Başkanın tarihine gelince ise başkanımız zaman zaman böyle tarihler veriyor. Aslında iyi de oluyor, önümüze hedef konmuş oluyor biz de motive oluyoruz. O tarihte sonlandırmak için var gücümüzle çalışıyoruz.

H.T.Ü.: Bu şehirde yıllarca insanlara kanalizasyon borusunun içinde yer alan aspesli borulardan geçen su kullandırılmış. Bu durum ile ilgili siz ne söylersiniz?

Ş.B.: Ne yazık ki böyle bir şey olmuş. Halka karşı yapılan bir hata, saygısızlık olduğunu düşünüyorum. Her şeyden öte sağlık açısından ciddi zararlı bir durum bu. Bu kentin bence en büyük handikabı anı kurtaran hamleler yapılmış. İlerisi düşünülmemiş. Çok acı. Bu yüzden de Tekirdağ birçok açıdan şehir görüntüsü olmayan alt yapı üst yapı açısından ciddi sorunları olan bir kent. Başkan Albayrak buna cesaret etti ve bu sorunu çözmek için hepimiz çalışıyoruz. Aslına bakarsanız alt yapı hizmeti unutulan bir hizmettir gözle gözükmeyince unutulur ama en önemli hizmetlerin de başında gelir. Biz aspesli su borularını yeniliyoruz. Önceden bazısı yenilenmiş onlara dokunmuyoruz. Süleymanpaşa’yı bölgelere ayırıyoruz bunu yaparken 3-4 bin kişiler şeklinde. Böylece bir su sorunu olduğunda tüm mahalle aynı anda etkilenmeyecek. Sağlıklı suyun olduğu ve su kesintisinin olmadığı bir kent yapacağız. Vatandaşa da çok rol düşüyor yapılan hizmeti de yapılmayanı da kontrol etsinler.

H.T.Ü.: Diğer kurumlarla koordineli çalışıyor musunuz?

Ş.B.: Elbette. Gerekli izinlerimizi alıyoruz. Kuruluşlara bildiriyoruz. Asfaltın kesilmesine çok karşıyız o zaman bir kıymeti kalmıyor. Bu yüzden gerektiğinde “orayı yapmayın biz bitirelim siz öyle yapın” diyoruz. Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri ile her Salı toplantı yapıyoruz.

H.T.Ü.: Geçtiğimiz günlerde yaklaşık 22 saat süren bir yağmur gördük. Beraberinde de “TESKİ sınıfta kaldı” cümlesi herkesin ağzında idi. Sınıfta kaldınız mı?

Ş.B.: Aslına bakarsanız bizim sorumlu olduğumuz su ve kanalizasyondur. Yağmur suyu bize ait değil. Ancak bize kaldı gibi bir şey oldu. O günkü yağmurda gecenin bir yarısına kadar ben dahil tüm ekip yollardaydık. Sokak sokak inceleme yaptık. Şuanda eski kollektör çalışıyor o yüzden de rögarlar taştı. Mevcut hat taşımıyor yoğunluğu ama 3. Etap çalışmalarımız tamamlandığında böyle sorunlar da kalmayacak. Dediğim gibi yağmur suyu, taşkınlar, dere ıslahları bize değil Büyükşehir Belediyesi Fen İşlerine ait ama TESKİ’nin sorumluluğunda gibi kaldı. O gece sahada tek biz vardık. Oysa itfaiye, AFAD gibi teşkilatlar da olmalı. Bu konuda günah keçisi biz olduk diyebilirim. Şehrin kusurları da var elbet. Dere yatağına zamanda ev yapılmasına izin vermişsin, yolu düzgün yapmamışsın. Bazı rögarlardan inşaat pislikleri çıktı tabii ki tıkanır. Bizim yağmur suyu hatlarımızda hiçbir sorun yoktu, mazgallarda buluşmayan suyu ise düzelteceğiz.

H.T.Ü.: Şafak Başa işin dışında evde zamanını nasıl geçiriyor desek ne söylersiniz?

Ş.B.: Evli ve 2 kız babasıyım. Eşim Büyükşehir Belediyesi’nde hukuk müşaviri. Büyük kızım İstanbul’da diş hekimliği 2. sınıf öğrencisi. Küçük kızım lise 2. sınıf öğrencisi. Zamanımın çoğunu TESKİ alıyor evde ise akademik çalışmalarıma ağırlık veriyorum. İkinci hayatım akademik çalışmalar diyebilirim. Beykoz Üniversitesi mütevelli heyeti üyesiyim. Akademik yön çok önemli, işin teorisini almak ve geliştirmek şart. Böylece B planınız olur.  Ben de herhalde buradaki görevimi tamamladıktan sonra ki görev verildiği sürece gayretle yaparım B planımda akademik hayata devam etmek var. 

H.T.Ü.: Sosyal medyayı iyi kullandığınızı biliyoruz doğru değil mi?

Ş.B.: Evet, sosyal medyayı kullanmaya özen gösteriyorum. TESKİ mobil uygulamamız var. Android uygulamasına geçmiş sayılı su ve kanalizasyon merkezlerinden biriyiz. Zaten yeni büyükşehir olmuş şehirler içinde bu anlamda en iyilerin başında geliyoruz TESKİ olarak. Yaptığımız bir çok anket bunu gösteriyor. Basın açıklamalarımızı sosyal medyadan duyuyoruz, abonelerimize bilgi yine bu şekilde veriyoruz. Tıklanma sayımızda çok iyi.

H.T.Ü.: Sayın Genel Müdürüm son olarak Tekirdağ basını ile aranızın nasıl olduğunu soralım.

Ş.B.: Tekirdağ basını ile aramda sıkıntı yok. Bizim ayrı bir basın birimimiz yok ama tüm haberleri derleyen, toplayan, arşivleyen personelimiz var. Her gazeteye aboneyiz. Basın kurumsal bir hafıza yaratıyor. Hakkımızda eğer sınırları aşan, yanlış haberler varsa da gereğini hukuksal yollarla yapıyoruz.

H.T.Ü.: Genel Müdürüm yoğunluğunuz arasında bize zaman ayırdığınız için çok teşekkür eder, başarılar dileriz.

 

Yayınlanma Tarihi : 14 Aralık 2016
Okunma Sayısı : 1605
reklam yan